Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legnézettebb helyi filmjei Közép-Európában (Visegrádi négyek régiója)

2020. augusztus 15. - kis_kiraly

A koronavírus miatt az európai mozik (is) zárva tartanak, úgyhogy lényegében a listában szereplő tavalyi nézőszámokat idén nem valószínű, hogy túl fogják szárnyalni az idei filmek. Ezért is gyűjtöttem össze a tavalyi sikerfilmeket. Ahol tudok, egy-két mondatban megemlítem, hogy idén (legalábbis a tavaszi zárás előtt) milyen helyi sikerfilmek voltak. Csak a naptári évet néztem ezért sok helyen ezek nem a végleges nézőszámok (lásd a decemberben bemutatott Jégvarázst).

v4_europe.jpg

Vajon mennyire sikeresek idén is a lengyel filmek? Melyik az a tavalyi helyi film, amely majd 30 éves rekordot döntött meg a cseh filmgyártásban? A szlovák filmgyártás meg tudta-e ismételni a két évvel ezelőtti sikerét, amikor több filmjük is 100 ezer néző felett zárt? Tavaly volt-e magyar film amely 200 ezer néző felett zárt? Minden kérdésre a válasz megtudható a tovább után.

(A megelőző évi kelet-európai filmes toplista lista, köztük a visegrádi négyeké is)

Lengyelország

#1 Az oroszlánkirály (2019) 2,52 millió néző
#2 Jégvarázs 2 2,46m
#3 [Tojáslikőr 3.] - Miszmasz czyli Kogel Mogel 3 2,39m
#4 Joker 1,96m
#5 [Politika] - Polityka 1,89m

#1 [Tojáslikőr 3.]  - Miszmasz, czyli Kogel Mogel 3 2,39 millió néző

A 80-as évek végen bemutatott romantikus vígjátéksorozatnak a 30 év után elkészült harmadik része. Sajna én se tudok róla többet mondani, mint amennyit az angol leírásokban is szerepel: A női főszereplő ma már vidéken iskolaigazgató, fia pedig hazatér Hollandiából és külföldön tapasztaltak alapján "növénytermesztésbe" kezd. Emellett pedig megismerkedik a Wolanski család lányával. Azzal a Wolanski családdal, akiket az anyja is jól ismer (a korábbi filmekből). A nagy sikerre tekintettel készül a negyedik - tervek szerint utolsó - rész is.

#2 [Politika] - Polityka 1,89m

Patryk Vega a Pitbull-filmekkel a rendőrség, a Botox filmmel az egészségügy másik, sötétebbik oldalát vette górcső alá. Ezúttal a jelenlegi lengyel politikai elitre került a sor.

#3 [Szingli bolygó 3] - Planeta Singli 3  1,44m

Romantikus komédia, amelynek a második és a harmadik részét egyidőben forgatták. Mármint valószínű ezzel magyarázható hogy a második után nem sokkal mozikban került a harmadik rész is. Erről a film franchise-ról is írtam már korábban. Főhőseink ezúttal vidéken összeházasodnának, azonban ez nem megy zökkenők nélkül.

#4 Corpus Christi - Boże Ciało 1,4m

Egy börtönviselt, megtért férfi papnak adja ki magát egy kis településen. Lengyelek Oscar-díjra jelölt filmje.

#5 [Maffia asszonyai 2] - Kobiety Mafii 2 1,15m

A maffia feleségek ezúttal egy Kolumbiából érkező szállítmányt próbálnak intézni. Persze szembekerülnek a kolumbiai és a lengyel gengszterekkel is. Nők, autós üldözések, kalasnyikov. Mi kellhet még? ;)

A rendszerváltás óta legnézettebb lengyel filmeknek a listája itt nézhető meg.

2020 eddig:

Hogy lengyelnél mennyire szeretik a hazai filmeket erre jó példa az idei nézőszám lista: Az első 4(!) film hazai gyártás. Ebből három film lépte az 1 milliós nézőszámot. Ezek közül 1,6 millió nézővel az idén  Valentin-napon bemutatott 365 nap (365 dni) vezeti az idei nézettségi toplistát. Az a film, amelynek a nemzetközi forgalmazását a Netflix is megvette és a lengyel Fifty Shades of Grey-ként tett szert ismertségre. Naná, hogy jönni fog belőle a második rész is.

 

Csehország

#1 Nők, ha futnak - Ženy v běhu 1,54 millió néző
#2 Bosszúállók: Végjátszma 936 ezer
#3 Bohém Rapszódia 758e (össz: 1,83m)
#4 Jégvarázs 2 750e
#5 Így neveled a sárkányodat 3. 636e


#1 Nők, ha futnak - Ženy v běhu 1,54 millió néző

Egy nemrég megözvegyült nő elhatározza, hogy halott férje emlékére lefut egy maratoni versenyt. Na nem egyedül, hanem a három lányával együtt. Közeledik a verseny, ahogy a teljesítésért tett tétek számonkérése is. Csak érdekességképpen: közel hasonló lakossággal nálunk ennyien hazai filmre legutóbb majd 40 éve(!) mentek el. Mondanom se kell, hogy hatalmas siker lett arrafelé: minden idők legnézetebb cseh filmje lett. 

#2 [Utolsó arisztokraták] - Poslední aristokratka 468 ezer

Egy ottani könyvsorozatból készült film. Még a második világháború után emigrált egykori cseh arisztokrata család leszármazottja váratlanul értesítést, hogy kárpótlásul visszaadják nekik a családi kastélyt.

#3 [Keresztbetett ujjak] - Přes prsty 380 ezer

Romantikus dramedy. Két strandröplabdás nő azért küzd, hogy kijussanak az Eb-re. Azonban a férfiak (a fiatalabb lány barátja és egy pályamenedzser) bekavarnak a nők céljaiba.

A rendszerváltás óta legnézettebb cseh filmeknek a listája itt nézhető meg.

2020 eddig:

Három cseh vígjáték is átlépte a 200 ezer nézőt, de egy produkció [V síti - Hálóba fogva] 400 ezer nézőszám felett teljesített. Annál nagyobb teljesítmény ugyanis ez egy dokumentumfilm. Még hozzá elégé komoly témát dolgoz fel. Ezen még Kaleta Gábor is beájulna. Mármint remélem.
A dokumentumfilm a netes szexuális zaklatást mutatja be mennyire komoly probléma is ez manapság. A készítők három 12 évesnek kinéző idősebb lányt kasztingoltak és azt vizsgáltak hogy az online téren mennyire vannak az ilyen korú lányok kiszolgáltatva.

 

Szlovákia

#1 Bosszúállók: Végjátszma 278 ezer néző
#2 [Hasadás] - Trhlina 263e
#3  Így neveled a sárkányodat 3. 252e
#4 Jégvarázs 2 238e
#5 [Boldog Új Évet] - Šťastný nový rok 202e

#1 [Hasadék] - Trhlina 263 ezer néző

A film egy szlovák könyv adaptációja. A főszereplő Igor egy egykori pszichiátriai beteg feljegyzéseit találja meg, aki 70 évvel ezelőtt tűnt el a Tribecs-hegységben. Tovább kutatva rájön, hogy nemcsak a naplót készítő ember, hanem sokan mások is rejtélyes módon tűntek el a arrafelé. Igor, a barátnője Mia és a szkeptikus David a nyomozás során azonban rájön, hogy a hegység sötét titkokat rejt.

#2 [Boldog Új Évet] - Šťastný nový rok 202e

Karácsony idején egy nőt megcsalnak. Hogy túltegye ezen magát, barátnőivel összeáll és az új évet Magas Tátrában, egy síparadicsomban ünneplik meg. Persze megjelennek a pasik is. Apróbb szerepekben Borbély Alexandra és Nagy Ervin is felbukkan.

#3 [Loli paradicsom] - Loli paradička 123e

Egy szlovák béna mézeskalács-készítő srác és egy cigánylány különös kapcsolatát mutatja be. A trailert látva még Budapestre is elnéznek.

A rendszerváltás óta legnézettebb szlovák filmeknek a listája itt nézhető meg.

2020 eddig:

A Szlovákiában élő Soltész Árpád ([Disznó] - Sviňa) könyvéből készült azonos című film a szlovák politika és alvilág összefonódását mutatja be. Hatalmas siker lett, nyilván lehetett volna nagyobb is ha nem szól közbe a március végi mozizárás, így is majdnem 390 ezres (!) nézőszámmal zárt. Ezzel 1993 óta íródó statisztikákban a második legnézetebb hazai film lett.

 

Magyarország

#1 Bosszúállók: Végjátszma 845 ezer
#2 Jégvarázs 2 528e
#3 Star Wars: Skywalker Kora 519e
#4 Joker 461e
#5 Kis kedvencek titkos élete 2 461e

#1 Kölcsönlakás 151 ezer

Dobó Kata első rendezése, vegyes fogadtatással. A film bizonyíték arra, hogy nem elég ha van egy jó Ray Cooney-s színdarab. Ahhoz egy jó filmforgatókönyv is szükséges lenne. Aki szeretne összehasonlítási alapot, megnézheti a színdarabot a Játékszínben.

#2 BÚÉK 115 ezer (össz: 274 ezer)

A 2018-ban bemutatott Teljesen idegenek magyar remake tényleg nagy siker lett még a tavalyi évben is. Még a tavalyi nézőszámmal is második tudott lenne a hazai filmek közül.

#3 Seveled  78 ezer

A Coming out és a Poligamy rendezőjének legutóbbi filmje. A három film közül ez tetszett a legjobban. Mondjuk nem volt túl nagy a léc két film után. Egy filmkritikus a szívbeteg anyának azt hazudja, hogy megnősült és a gyerek is úton van. A hazugsághoz pedig nem kell más mint egy alku a szomszéd terhes csajjal. Azonban a mama felépül és a bonyodalmak egyre csak sűrűsödnek. Ha az idei nézettséget is belevennék, akkor 119 ezres nézőszám lenne.

#4 Drakulics elvtárs 75 ezer

Kádár korszakban járunk. Egy öreg magyar elvtárs hazatér. Ő azonban gyanúsan fiatal, ami felkelti a magyar titkosszolgálat érdeklődését. Azonban ők sem sejtik, hogy az idegenből visszatért hazánkfia valójában egy vámpír. A film alapötlete érdekes (vámpírok a kommunista Magyarországon), de szerintem a végét kissé összecsapták. Azonban nem lenne ellenemre, ha esetleg ebből a koncepcióból egy tévésorozat is készülne. 80 ezres nézőszámmal zárt végül.

A rendszerváltás óta legnézettebb magyar filmeknek a listája itt nézhető meg.

2020 eddig:
Az idei év nem a filmek éve lesz itthon Magyarországon sem. A mozibezárások előtt csak egy mozipremier volt (Zárójelentés), illetve most adják a Pesti balhét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr215302336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása