Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legnézettebb helyi filmjei Közép-Európában (Német nyelvű régió)

2020. július 30. - kis_kiraly

A koronavírus miatt az európai mozik (is) zárva tartanak, úgyhogy lényegében a listában szereplő tavalyi nézőszámokat idén nem valószínű, hogy túl fogják szárnyalni az idei filmek. Ezért is gyűjtöttem össze azért is a tavalyi sikerfilmeket. Ahol tudok egy-két mondatban megemlítem, hogy idén (legalábbis a tavaszi zárás előtt) milyen helyi sikerfilmek voltak. Csak a naptári évet néztem ezért sok helyen ezek nem a végleges nézőszámok (lásd decemberben bemutatott Jégvarázst). 

german_europe.jpg

(A tavalyi filmes toplista lista a régióról)

Németország

#1 Az oroszlánkirály (2019) 5,55 millió
#2 Jégvarázs 2 5,5m
#3 Bosszúállók: Végjáték 5,13m
#4 [A tökéletes titok] - Das perfekte Geheimnis 4,57m
#5 Joker 4,04m

#1 [A tökéletes titok] - Das perfekte Geheimnis 4,57m

A Teljesen idegenek újabb remake-je meghódított egy újabb piacot. A Fák jú, Tanár úr írója Bora Dagtekin sikerrel adaptálta az olasz sikerfilmet. Nálunk is nagy siker volt a helyi feldolgozás (BÚÉK) és a németeknél is első helyen zárt a helyi fimek közül. Ha az idei nézőszámokat is beleszámolnánk akkor összesen 5,3 millió nézővel zárt, amelylel a Fák jú, tanár úr 3 óta legnézetebb német film lett.

#2 Friss levegő kell a fiúnak - Der Junge muss an die frische Luft 3,18m (össz 3,78m)

2018-as év végi premier, de a nézők nagy része tavaly nézte meg. Egy német stand-up komikus önéletrajzi ihletésű könyvéből készült film amelyben a gyerekkorát ismerjük meg amikor is próbálja értelmezni és feldolgozni a körülötte lévő családtagjainak az életét.

#3 [Fasírtaddikt] - Leberkäsjunkie 1,24m

Az németeknél ismert Heimetkrimi-franchise újabb (ezúttal már hatodik) darabja. Tavalyi film is és az idei folytatás is stabilan hozza az 1 millió feletti nézőszámokat. Ez kb. 10 millió eurót jelent filmenként a Constantin Film-nek. Aki alaposabban bele menne mi is ez a Heimatfilm műfaj a németeknél annak a Filmvilág egy hosszabb leírását ajánlom. Nálunk nem hiszem, hogy be fogják mutatni, de a filmsorozat alapjául szolgáló könyvsorozat egy része magyarul is elérhető.

#4 [A Collni eset] - Der Fall Collini 799 ezer

A film a Collini nem beszél című könyv filmes adaptációja. Maga a történet fiktív, de akár meg is történhetett volna. Egy német befolyásos gazdag válalkozót fényes nappal megölnek az irodájában. A gyilkosa egy idős olasz fickó aki feladja magát. A gyilkos nem tesz vallomást, azonban a védelmére kijelölt ügyvéd nem hagyja annyiban és olyan titokra bukkan, amely alapjaiban megfordíthatja az egész ügyet. A nyomozás teljesen háttérben szorul a filmben, itt az emberi dráma kerül előtérbe. A film második fele teljesen tárgyalótermi dráma, tehát akinek bejön ez a műfaj, azoknak mindenképp nézős a film. Ha nem is Egy becsületbeli ügy-kaliberű filmre kell gondolni, de szerintem egy jól sikerült alkotás lett.

#5 Menedék 4. - Ari érkezése - Ostwind - Aris Ankunft 756 ezer

A német Constatin Film stúdió újabb helyi film franchise-sikere. Folytatódik Szélvihar kalandja. Ezúttal Mika kórházba kerül, Szélvihar vissza a kaltenbach-i lovasbirtora és egy árva gyerek, Ari próbál meg a ló bizalmába férkőzni. Lovas film az egész családnak és persze a lószeretőknek.

2020 eddig:
Ahogy a 2019-es év, úgy az idei is eddig Elyas M'barek éve (A tökéletes titok, A Collini eset). Idei legnézettebb német filmben (Nightlife) is az egyik főszereplőt alakítja. A filmben bárpultosként dolgozik a társával. Összeismerkedik egy lánnyal, aki azonban hamarosan elköltözik. Miközben randizni próbál a lánnyal, emellett a haverjának is segíti, aki időközben súlyos ügybe keveredeik egy gengszterbandával. Egyetlen német film, amely 1 millió nézőt hozott eddig. Illetve idén májusban bemutatásra került volna a Menedék zárófilmje, de ezt a koronavírus miatt elhalasztották

Minden idők legnézetebb német filmeknek a listája itt nézhető meg.

Svájc

#1 Az oroszlánkirály (2019) 604 ezer
#2 Bosszúállók: Végjáték 495e
#3 Joker 484e
#4 Jégvarázs 2 424e
#5 Zöld könyv 354e

#1  Zwingli 249 ezer

Ulrich Zwingli-ról, a református egyház egyik alapítójáról szóló életrajzi film.

#2 [Bruno Manser - Az esőerdő hangja] Bruno Manser - Die Stimme des Regenwaldes 154e

Bruno Manser svájci környezetvédelmi aktivitástáról szóló életrajzi film, aki rejtélyes körülmények között tűnt el a maláj dzungelben. Idei nézőszámmal együtt 180 ezres nézőszámmal zárt a mozikban

#3 [Wolkenbruch hihetetlen utazása egy siksze karjaiba] - 
Wolkenbruchs Wunderliche Reise in die Arme einer Schickse 70e (össz: 313 ezer)

Erről már írtam tavaly is, ott el lehet olvasni miket írtam róla. Ahogy látható az idén szerzett 70 ezres nézőszámmal is dobogóra lehet kerülni.

2020 eddig:

A januárban bemutatott Platzspitzbaby nagy siker volt, amely egy anya-lánya kapcsolatról szól. Egy drogfüggő anya mellett próbál a fiatal lánya új életet kezdeni. Elég nagyot szólt a film nézőszámot tekintve. Igaz, január közepén mutatták be, jóval a mozibezárások előtt, de csaknem 300 ezer nézőt tudott hozni a film. Csaknem annyit, mint a jóvel könnyedebb műfajű Wolkenbruch vígjáték. A jelenlegi helyzet miatt valószínű, hogy ez lesz az idei év legnézetebb svájci filmje is egyben.

Minden idők legnézetebb svájci filmeknek a listája itt nézhető meg.

Austria

#1 Love Machine 141 ezer

Főhösünk pénzszűkében kerül és egyetlen módot talál a kiútra: belevág a callboy bizniszbe. No persze pont ekkor jelenik meg a Nagy Ő is az életében. Egyetlen hazai film az osztrákoknál, amely legalább 100 ezres nézőszámot ért el 2019-ben. A második rész is készülőben van.

2020 eddig:

A legnézetebb helyi film eddig a januárban bemutatott Vier zauberhafte Schwestern családi komédia, amely 47 ezres nézőszámot hozott. Afféle tinédzseres Bűbájos boszorkák.

Minden idők legnézetebb osztrák filmeknek a listája itt nézhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr7515302260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása