Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnépszerűbb sportok a világon ... a futball után

2016. augusztus 08. - kis_kiraly

Melyik a legnépszerűbb sport?

A kérdés sokszor felvetődhet. Erre egyszerű a válasz: a futball. A többi sport pedig csak olimpia idején érdekel minket. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor ez az igazság. Például itthon az emberek többsége tudja vagy legalább sejti, hogy Kemény Dénessel három olimpia bajnoki címet nyert a férfi vízilabda csapat. De világszinten ez mennyire népszerű sport? És ha nálunk ilyen népszerű, akkor vajon 100-ból hány magyar tudná megmondani (magamat is beleértve) vajon melyik csapat volt az idei vízilabda -bajnokság győztese? (Googlizni nem ér). Na ugye.

A totalsportek.com nevű weboldal egy olyan listát készített, amely rangsorolta a legnépszerűbb sportokat egy átfogó szempontrendszer alapján. Ezek a következőek voltak.

- Rajongói bázis és nézőszám
- TV-s nézettség
- Adott sportág mennyi profi bajnoksággal rendelkezik szerte a világban
- TV-s jogdíjak
- Szponzori szerződések
- Átlagos fizetés adott sportág bajnokságában
- Versenyek nagysága és a résztvevő országok száma
- Közösségi média jelenlét
- Kiemelt megjelenés a médiában (weboldalak, tv)
- Az egész évi folyamatos relevancia
- A sportág régiós vezető szerepe
- Nemek közti egyenlőség (nemcsak férfi, hanem női versenyek is népszerűek)
- Elérhetőség a nyilvánosság számára


A futball szinte kivétel nélkül első lenne (vagy legalábbis elől szerepelne) mindegyik szempont alapján, de a lenti lista kivételesen a focit követő legnépszerűbb sportokat mutatja be. Szomorú beismerni, de sem a vízilabda, sem más amúgy magyar sikersport (vívás, kajak kenu, vízilabda, kézilabda) nem szerepel a világ 10 legnépszerűbb sportja között.

Az adott sport ismertetése után a jelenlegi hazai helyzetet is ismertetem.

Kezdődhet tehát a visszaszámlálás! 

10. hely: Golf

golf.jpg

Fejlett nyugati országok egyik népszerű sportja. A férfiaknál a négy nagy tornából három USA-ban, egy pedig Nagy-Britanniában van.

Hatalmas reklámszerződéseket lehet kötni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy jelenleg a két legtöbbet kereső golfozó (Tiger Woods és Phil Mickelson) évi bevételeinek - ami kb. 50 millió dollár - 90-95%-a(!) reklámokból folyik be.

A golf játékszabálya egyszerűsítve: a golflabdát kell a megadott ütésszám (angol szóval par) alatt bejuttatni a lyukba. Minél kevesebb ütés, annál több "minuszpont" a par-hoz képest. Azon sportok egyike, ahol a több mínusz érték éppen hogy jót jelent a versenyzőnek.

Európában European Tour sorozat alatt futnak a legrangosabb golftornák. A régióban az osztrákok és a csehek rendeznek PGA Europe Tour versenyeket.

Itthon: A golf idehaza afféle úrisportnak tűnhet. A profi golf sport itthon még gyerekcipőben sem jár, hiszen csak idén alakult meg a Profi Golf Sportági Szövetség. Mondjuk kevés esély rá, hogy mondjuk az Alföld lapos vidékén golfpályák sora épülne, de mondjuk a golfkedvelő magyar politikai elit ezúttal pozitív értelemben a hívhatja fel világ figyelmét egy jelentős PGA European Tour magyar rendezésre.

 

9. hely: Röplabda

volleyball.jpg

Népszerű Brazíliában, USA-ban, Ázsiában (Japán, Dél-Korea, Kína) Törökországban, Franciaországban, Olaszországban és Kelet-Európában (orosz, ukrán, lengyel). Az egyik legtöbb nemzeti szövetséggel rendelkező sport.

Az emberek többsége összefutott már ezzel a sporttal. Kifeszített háló fölött labdát ütnek a játékosok. Igaz, ez inkább a magas emberek sportja, leszámítva a liberot. Utóbbi játékos elnevezése a szabad embert jelenti. Speciális védekező játékosként az ő "átlagos" magassága fontos az alacsonyabb súlypont miatt, mondjuk a szerva fogadásakor. Illetve a szabályok miatt eltérő színű mezt visel. Maximum öt szettet játszanak, három győztes szettig megy a mérkőzés, szettenként legalább 25 pontot (az utolsó szettnél 15-öt) kell elérni úgy, hogy legalább két ponttal kell nyerni.

Itthon: Mi Eb-t, Vb nem rendeztünk, az utóbbi évtizedek legnagyobb sikerét a női válogatott érte el, amikor tavaly 28 év után kijutott az Eb-re és ott (hasonlóan a magyar fociválogatotthoz) csoportból továbbjutva az egyenes kieséssel ért számukra az Eb. Halkan megjegyezve hogy itt is egy külföldi - belga - edző hajtotta végre a történelmi tettet. Jó előjel volt erre hogy a női csapat megnyerte nem sokkal korábban a Európa Ligát is. Ez lényegében a nemzeti "B" csapatok évenkénti bajnoksága. Bár idén már nem az első számú csapattal állt ki a női csapat, nulla ponttal is zártak végül.
Férfiak vb-n legutóbb 1978-ban, Eb-n 2001-ben voltak kint.

Klubszinten férfiaknál az elmúlt évtizedben Kaposvár dominálja a bajnokságot, a harmadik számú Challenge Cup-ban szokott indulni. Nőknél az elmúlt években Békéscsaba-Vasas rangadók vannak a bajnoki címért, Békéscsaba idén fogja megméretteti magát a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

8. hely: Jégkorong

hockey.jpg

(Megjegyzés: Vannak olyan angol/amerikai források, ahol jégkorongot egybeveszik a gyeplabdával is (ice hockey + field hockey). Én nem teszem. Természetesen ekkor még előrébb lenne a listán)

A világ legnépszerűbb téli sportja, bár csak egyes országokban igazán népszerű (USA, Kanada, Skandináv országok illetve Kelet-Európa (Oroszország, Csehország, Szlovákia).
Az évenként megrendezett vb nagy érdeklődésre tart számot, de a téli olimpiai sportesemények közül egyértelműen a jégkorong a legnépszerűbb. Az észak amerikai hokibajnokság, az NHL a világ legnagyobb profi jégkorongligája, ahol a világ legjobb jégkorongozói játszanak. Minden sportág bajnokságát figyelembe véve az NHL-t a világ öt legnagyobb bevételű bajnoksága között tartják számon éves szinten több mint 4 milliárd dollár bevétellel.

Itthon: Magyar szinten a válogatott a legnagyobb sikerét napjainkban érte el, amikor 2009 után 2016-ban is Vb-n szerepelt. A csapat amúgy stabil Diviziós 1A-s topcsapat (ez világszinten a másodosztály jelenti), ahol a cél hogy hosszabb távon is a évenkénti Vb mezőnyében is tartozzanak. Ez részben annak is köszönhető, hogy a legerősebb magyar klubcsapat az osztrák bajnokságban játszik.

 

7. hely: Boksz

boxing.jpg

Egyetlen küzdősport a listán. A világ legnépszerűbb sportolói közül jónéhány ebben a sportban mérette meg magát. Akik nem is követik ezt a sportot, még ők is hallottak Aliról, Foreman-ről, Frazier-ről, Tyson-ról, Lewis-ról vagy a Klikcskó testvérekről. Kiemelt sport az egész amerikai kontinensen, Ázsiában (Japán és Fülöp zsigetek), Nagy-Britanniában és Kelet-Európában.

Az egyik legnépszerűbb olimpiai esemény. Amatőr sportágként jóval több nemzet képviselteti magát az olimpián, bár idén már félprofik is szerepelhetnek. Bár az MMA (mixed martial arts) már kopogtat az ajtón, de a boksz továbbra is a legnépszerűbb küzdősport. A női boksz bár kevésbé népszerű, mégis más sportágakhoz képest szinten nagy figyelmet kap. Minden idők legnagyobb bevételű mérkőzése a 2015-ös Floyd Mayweather-Manny Pacquiao meccs volt, ahol az előbbi 250, utóbbi 120 millió dollárt vághatott zsebre.

Itthon: Magyar bokszról elmondható, hogy Papp László, Gedó György, Kovács István és Erdei Zsolt után volt még Balzsay Károly, Bedák Zsolt, Káté Gyula és Varga Miklós, akik még Eb és/vagy Vb érmeket szereztek.

Azóta viszont leáldozott a magyar amatőr boksz (az Index írt erről egy helyzetjelentést is). A riói olimpián a 10 súlycsoportból csupán ketten képviselik Magyarországot: Harcsa Zoltán és Bacskai Balázs. Többségük egy sikeresebb Eb, Vb után profinak áll (ami nem mellékesen több jövedelmet is biztosít, mint amatőrként)

A profi boksztól a magyar országos kereskedelmi tévék kezdeti sikerek után eltávolodtak, bár mostanában a kisebb nézettségű köztévé ad néha magyar bokszgálákat.
Jelenlegi neves profi bokszolók közül Bedák Zsolt korábban német, jelenleg magyar klubban versenyzik, WBO Európa bajnoki kispehelysúlyú címét védte meg jópárszor, de idén a WBO világbajnoki övet nem sikerült megszerezni. Lődi Tamás szintén korábbi WBO Európai bajnok volt cirkálósúlyban, de a címvédése nem sikerült. Szili Tamás svájci klubban bokszol, középsúlyban rangos IBO és WBA szervezetek interkontinentális címeíért is ringbe szállt, de mindkét mérkőzését elveszítette.

6. hely: Formula 1

formula_1.jpg

Ami a futball a sportok között, az az F1 az autó- és motorsportok között (világszinten csak a MotoGP tudja megközelíteni). Annak ellenére, hogy sokak számára unalomba fulladt a 2000-es években a vörös, mostanában pedig az ezüstös dominancia miatt.

A tévés nézettsége napjainkban már kisebb, mint korábban, erre csak részben ad magyarázatot, hogy a versenyek egy része ma már fizetős csatornákra került. De még így is fél milliárd(!) ember követi minden évben a száguldó cirkuszt márciustól novemberig. Jelenleg 21 nagydíjjal 21 országban(!) az egyik legnagyobb nézőközönséggel rendelkezik. 

A legjövedelmezőbb motorsportágként évi 1,5 - 2 milliárd dollár közötti összeget tehet zsebre a Delta Topco nevű cég, amit nagyobb részben befektetési társaságok egy kis részben pedig maga Bernie Eccleston birtokol. Egy részét visszaosztják a csapatok között (bár nem egyenlő arányban). Elképzelhetetlen pénzösszeg áll a csapatok rendelkezésére. Az évi költségvetés magasan 100 és 500 millió dollár között van. A négy nagy (Red Bull, Mclaren, Mercedes, Ferrari) mindegyikének a költségvetése az utóbbi felső határhoz közelít.

A fizetések is ehhez arányosak más sorozatokéhoz képest. Az átlagos fizetés kb 5 millió dollár. Hogy mennyire népszerű motorsport az F1-es sorozat, pilóták fizetésén keresztül is le lehet mérni. Amig Jenson Button a tavalyi évben fizetéscsökkentéssel maradt az F1-es csapatánál évi 10 millió eurós fizetéssel, addig az utána következő brit versenyzők (ők a német túraautó-sorozatban - DTM-ben - versenyeznek) csupán évi 1 millió fonttal, kb. 1,2 millió euróval követték a brit motorsportversenyzők fizetési rangsorában. Mondjuk ezért tényleg megéri Formula 1-ben maradni egy jelenleg gyengébb csapatban is.

Itthon: Igaz, hogy Baumgartner Zsolt személyében első magyarként szerepelve az F1-ben nem hagyott maga mögött nagy nyomot, de csupán azzal a ténnyel hogy szerepelt benne, végighaknizhatja a fél világot. Egy kezen meg lehetne számolni, hogy az elmúlt ötven évben hány kelet-európai pilóta versenyzett az F1-ben.

Annál inkább büszkébbek lehetünk, hogy otthont adhatunk ennek a rangos motorsport eseménynek immár több mint harminc éve. Az megint más kérdés, hogy csengetni is kell érte minden évben: idén majdnem 36 millió dollárt. Összehasonlításképp: a csehek a MotoGP idei rendezéséért 7,5 millió dollárt adnak ki. Hogy van-e értelme a jövőben egy futballstadionnyi pénzt évente elkölteni a világ legnézettebb motorsportjának rendezési jogára nyilván vitatható, de a magyar focival ellentétben itt évente legalább egyszer telt ház van.

 

A poszt második része itt olvasható, ahol megtudhatod az öt legnépszerűbb sportot... a futball után.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr848911856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Rákosy 2020.12.20. 14:46:30

Valaki azt hiszi,hogy a világ legnézettebb sportja a röplabda,pegig egyértelmű,hogy a foci az.
Mivel én is football rajongó vagyok,ezért is csodálkoztam rajta.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2020.12.20. 19:49:19

@István Rákosy: Nyilván lehet vitatkozni a rangsorral, de foci azért még mindig No #1 (mondom ezt nem focidrukkerként)
süti beállítások módosítása