Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Blockbusterek, avagy az orosz mozi új irányzata

2016. október 19. - kis_kiraly

Nemrég nagy visszhangot váltott ki az orosz szuperhősös mozifilm előzetese, amit sokan a Bosszúállókra adott orosz válasznak neveztek. Ez azonban nem egyszeri fellángolás az oroszok részéről, gondoljunk csak a több mint 10 éve bemutatott Éjszakai őrségre, amely nemzetközi piacon is sikeres volt.

poster-big.jpg

Ha nem vagy kíváncsi az orosz blockbusterek keletkezésére, akkor ugorj lentebb a trailerekhez.

Az orosz blockbusterek születése

Szovjetunió megszűnésével az ottani filmipar is összeomlott. Filmszínházak zártak be, a nézőszámok megcsappantak és a mozibajárás helyett letöltés lett a népszerűbb. Sokat elmond az akkori orosz viszonyokról, hogy amíg itthon a rendszerváltás óta James Cameron Titanic-ja az egyik legnézettebb mozifilm alig több mint 1 millió nézővel, addig ez a film az oroszoknál - a magyarhoz képest egy 14-szer nagyobb piacon - csupán 400 ezerrel több(!) nézőt csábított a mozikba, legalábbis a kinopoisk.ru adatai szerint.

Ezeknek az állapotoknak vetett végett 1990-es évek végén egy újfajta személetmód, amely meghatározta, hogy új hősökre van szüksége a vásznon a filmkészítőknek, amiben az orosz nézők megtalálhatják újra az elveszettnek hitt hazafias eszményeiket. Rendbe rakták a mozirendszert (volt olyan időszak, amikor egy hazai orosz film többet hozott egyetlen moziban, mint az ország többi részén együttvéve) és lényegében létrehoztak egy orosz Hollywood-ot hatalmas költségvetéssel ennek megfelelő marketinggel együtt.

A vezető arca ennek az új szemléletmódnak Nyikita Mihaljov volt, akit 1997-ben választották meg elnöknek az Orosz Filmkészítők Szakszervezetében. Bár jó pár nagy költségvetésű film rendezése van a háta mögött (a Csalóka napfény Oscar díjat is nyert még 1995-ben), azonban az elmúlt két évtizedben a nagy költségvetésű filmjei - nemhogy orosz, de még európai szemmel is, - kevés nézőt vonzottak be a hazai mozikba. A Csalóka napfény 2-t, amit két részben adtak ki, a legnagyobb bukás lett az orosz mozigyártás történelmében (55 millió dolláros költségvetés, 9 milliós bevétel). Ennek ellenére az Oscarra is nevezve lett, kiváltva az orosz filmszakma ellenszenvét.

De ugyanakkor az általa kijelölt újfajta szemléletmódnak lettek az eredményei a 2000-es évek közepén többek között a kortárs orosz szerzők (pld. Szergej Lukjanyenko, Borisz Akunyin) adaptációi is, lásd a vámpíros sci-fi fantasy-s Éjszaki őrséget és folytatását vagy a cári Oroszország idején játszódó Török cselt. Az Éjszakai őrség volt az első film, amely újra a mozikba csábította az oroszokat. 

Cím Év Költségvetés (millió dollár) Bevétel (millió dollár)
Éjszakai őrség 2004 3.5 16 [világszinten 31]

Török csel

2005 4 19
Nappali őrség 2006 4 27,9 [világszinten 32]

 (Ha az oroszországi filmek nézőszámaira lennél kíváncsi, erre taláhatsz infókat.)

Különbség, hogy amíg Hollywood stúdiók saját pénzükből gazdálkodnak, addig az orosz filmipar fele állami támogatásból működik, de ha a közvetett állami támogatásokat is belevesszük (pld. köztévés partner), akkor ez felmehet 90%-ra is. Ezt a ottani kritikusok is a támogatási rendszer szemére vetik. Egy kisebb országban ez valahol még érhető is lenne, ahol csupán mozibevételekből szinte lehetetlen nyereséggel zárni (például itthon vagy mondjuk Csehországban), de egy több mint egy 140 milliós piacon eléggé torzító tényező. Mégis, több helyi stúdióvezető szerint az orosz blockbusterek gyártása az új kiút a 90-es évek orosz filmipari mélységéből. Mondjuk ők mi mást is mondanának...

Az orosz filmek külföldi bevételeinek háromnegyede a volt szovjet köztársaságokból származik (elsősorban Ukrajnából, Fehéroroszországból és Kazahsztánból), de Ázsiában (Kína, Dél-Korea) és Latin-Amerikában is jelentősebb bevételeik vannak. A filmek költsége átlagosan kb 2 millió dollár.

 

A filmek többségét idén mutatták be, vagy a jövő év elején várható a premierjük. Nem találtam hivatalos magyar címet a filmeknek, ezért szimplán lefordítottam az angol címüket, amelyeket kapcsos zárójelben írtam.


Az orosz Ellenség a kapuknál: [Csata Szevasztopolért] - Bitva za Sevastopol

Egy második világháborús film, amelyben egy fiatal lány mesterlövésznek áll és harcol a nácik ellen, miközben szerelem is szövődik közte és katonatársai között. Mindez egy kerettörténetbe csomagolva Roosevelt elnök özvegyének narrálásában. Afféle női Vaszilij Zajcev-sztori, kissé romantikusabb tálalásban. Nehéz lenne nem párhuzamot vonni abban, hogy a premier előtt egy évvel zajlottak le a krimi események. Ukrajnában ezért is más címmel (Elpusztíthatatlan) futott a mozikban.

Költségvetés: 5 millió dollár
Bevétel: 8,7 millió dollár
Nézőszám: 1 millió 950 ezer néző


Az orosz Szépség és a szörnyeteg: [Ő egy sárkány] - On - drakon

Ebben a mesés fantasyban egy hercegnőt a házassága napján elragadja egy sárkány, de kiderül, hogy a sárkány nem is az, akinek mutatja magát.

Bazelevs stúdiótól, akinek a vezetője a legutóbb Ben-Hur remaket forgató Timur Bekmambetov. Pénzügyileg bukás lett hazai pályán, igaz, itt csak producerként volt jelen. Pedig a tavaly decemberi premier időpont csalogató lett volna az ünnepek előtt a mozibajáróknak. Annyiban jobb a helyzet, hogy nagy siker lett Kínában, ami valamivel enyhíti a belföldi box office eredményeket. Csupán az első négy nap 8 millió dollárnyi összeget szerzett a kínai mozikban (az eddigi legsikeresebb orosz film Kínában a Sztálingrád a majd 12 millió dolláros bevételével).

Költségvetés: 20 millió dollár
Bevétel: 1,7 millió dollár
Nézőszám: 506 ezer néző


Az orosz Hunger Games: [Maffia: A túlélő játék] - Mafiya: Igra na vyzhivanie

(angol szinkronos)

2072-ben járunk Moszkvában. A játékosok egy élő tévéshow keretében méretnek meg egymással egy virtuális valóságban. Bűnözőket kell elkapni, de közben minden kör végén egyikőjüknek a legnagyobb félelmével kell szembenéznie. A film alapja egy ugyanilyen elnevezésű kártyajáték(!?). "Mentségükre" szóljon, az amerikaiak is csináltak mozifilmet a Torpedó játékból. Az idei év első bukása volt az orosz mozikban.

Költségvetés: 15 millió dollár
Bevétel: 4 millió dollár
Nézőszám: 1 miliió 70 ezer néző

 

Az orosz Airport: [A személyzet] - Ekipazh

A második orosz IMAX-os film a tavalyi Sztálingrád után. Az idei év eddigi legnagyobb mozis sikere. Ahogy sok másban is, a szovjetek próbálták utánozni a 70-es évek amerikai  Airport repülős katasztrófafilmjeit. 1981-ben Katasztrófa földön-égen címmel került a magyar mozikba a szovjet változat. Ennek a remake-jét mutatták be idén az orosz mozik.

A film egy fiatal pilótáról szól, aki nem jön ki a munkatársaival, ez a helyzet azonban megváltozik, amikor vészjelzést kapnak egy kis szigetről, ahol éppen egy vulkán van kitörőben. A cím megmaradt, a sztori más lett és leszerződtették a jelenleg legfoglalkoztatottabb férfi színészt, Danila Kozlovskyt.

Költségvetés: 10 millió dollár
Bevétel: 23,7 millió dollár
Nézőszám: 5 millió 380 ezer néző

 

Az orosz Men In Black: [Éjszaka őrzői] - Nochnye strazhi

A nyáron bemutatott sci-fi fantasy film elég nagy bukás lett. Ha hinni lehet a kinopoisk.ru nézőszámainak, ennél még a Saul fia is jobb számokat hozott itthon.

A trailer mindenesetre kecsegtetőnek tűnhetne: egy fiatal futár srác belecsöppen a vámpírok, vérfarkasok és boszorkányok közti harcba, de van egy csapat aki mindezt figyelemmel kíséri és lép, akarom mondani, lő ha kell: ez a H ügyosztály. Talán a korábbi orosz sci-fi, az Éjszakai őrség hírnevén próbált volna elevickélni az elnevezéssel. Láthatóan jóval kevesebb érdeklődés kísérte.

Költségvetés: 3,6 millió dollár
Bevétel: 501 ezer dollár
Nézőszám: 149 ezer néző

 

Az orosz random kosztümös film #1: [A párbajozó] - Duelyant

A cári Oroszországban foglalkozásként is végezhető párbajozás. A főszereplő abból él, hogy átvállalja mások párbajait. Azonban váratlan fordulatot hoz, amikor a főhősünk megismer egy fiatal nőt. Mindez IMAX-ban.

Költségvetés: 11,5 millió dollár
Bevétel: 6 millió dollár
Nézőszám: 1 millió 420 ezer néző

 

Az orosz Titanic/Viharzóna: [A jégtörő] - Ledokol

(Nincs felirat)

Adná magát Titanic-sztori, de itt a legénység megmentéséről is szól ez a film. Igaz történet alapján: 1985-ben egy szovjet jégtörő elakadt az Antarktisz környékén és a hajó legénysége jégtáblák között rekedt majd 5 hónapig.

Költségvetés: 10 millió dollár
Bevétel: 5,7 millió dollár
Nézőszám: 1 millió 450 ezer néző

 

Az orosz Törésvonal: [Földrengés] - Zemletryasenie

Kicsit talán túlzó a párhuzam, de az orosz-örmény koporodukciós filmben is megmozdul a föld. A film az 1988-as szovjet (ma örmény) földrengésről szól, ami arról is nevezetes, hogy a másik világháború óta először kért a szovjet vezetés humanitárius segítséget az USA-tól (bár, hogy ez benne lesz a fimben, nem tudom).

Költségvetés: kb. 3 millió dollár
Bevétel: 2,93 millió dollár
Nézőszám: 876 ezer néző

 

Az orosz 13. harcos/Trója : [Viking] - Viking

Afféle hangulat trailer, szöveg nélkül (elég pöpec lett) erre megnézhető.

2016-ban ez a legnagyobb költségvetésű orosz film. Egy Vladimir nevű vikingről szól, aki vissza akarja szerezni hatalmát, miután elűzik a Kijevi Nagyfejedelemség éléről. A főszerepben Danila Kozlovskyval.

Költségvetés: kb 20 millió dollár (1,25 milliárd rubel)
Premier: 2016. december 29.

 

És ami várható 2017-ben (háromnál már van premieridőpont is):

Az orosz Függetlenség napja: [Vonzás] - Prityazhenie

Erről még nem sok dolgot tudtam találni. Fedor Bondarcsuk, aki a legnagyobb bevételű orosz filmet, a Sztálingrádot készítette, most egy idegenes-ufós-megszállós filmet készített. Az idegen lény már meg is mutatja magát ebben az előzetesben.

Költségvetés: kb 6 millió dollár
Premier: 2017 január 26.

 

Az orosz Bosszúállók: [Védelmezők] - Zashchitniki

A trailer, amire mindenki felkapta a fejét a világon. A költségvetés viszonylag szerény, van benne CGI effekt, bár az előzetesben a medvénél és a MiG-es helikopteres jelenetnél kissé kilóg a lóláb.

Oroszországot megtámadják és csak egy Védelmezőknek nevezett speciális szuperhősegység mentheti meg az országot. Üdítő látni, hogy a blockbusterekben szokásos new york-i rombolás helyett itt a moszkvai Nemzetközi Üzleti Negyed kerül tűz alá, de ahogy látom nem ússza meg az osztankinói tévétorony sem.

Azonban intő jel lehet, hogy az az író/rendező páros áll mögötte, akik a Mafia-t is csinálták (lásd fentebb). Reméljük a végén nem Fantasztikus Négyes lesz belőle.

Költségvetés: kb. 6 millió dollár
Premier: 2017 február 23.

 

Az orosz random kosztümös film #2: [Matilda] - Mathilde

Matilda Kseszinszkaja balettáncosnő és II. Miklós cár viszonyáról szól az 1800-as évek második felében. A balett, udvari intrikák és politika játszik szerepet ebben a romantikus filmben.

Költségvetés: 25 millió dollár
Premier: 2017 március 30. UPDATE: eltolták őszre a premier időpontját.

 

Az orosz Van Helsing: [Víj 2- Utazás Kínába: A vasálarc rejtélye ] - Viy 2

A film a Víj 3D-nek a folytatása. A 2014-es első rész egy térképészről szólt, aki egy furcsa fogadóban furábbnál is furább lényekkel kerül kapcsolatba. Nagy siker volt az első rész, de a film is jelentős költségvetésű volt (26 milliós dolláros költségvetés, majd 40 milliós bevétel). Talán ezért is következő rész már kínai koprodukcióban készül és wuxia elemek is belekerülnek a filmbe. Az első részben Charles Dance szerepelt, a másodikra Rutger Hauer csatlakozik. A Víj 2-t jövőre mutatják be, a harmadik rész [Utazás Indiába] pedig 2018-ban kerülne a mozikba.


Az orosz Inception: [Kóma] - Coma

Erről a filmről még nem lehet sokat tudni, csupán annyit, hogy a főszereplő építész egy különös baleset után egy torz világban ébred fel. Olyanban, amit más emberek emlékeiből építenek újra. Egy kedvcsináló teaser fentebb megnézhető.

 

Az orosz 300 : [Kolovrat legendája] - Legenda o Kolovrate

1200-as években járunk, ahol a főhős, Jevpatyij Kolovrat kis csapatával úgy dönt, hogy szembe száll Batu kán hordái ellen.


Költségvetés: kb 6 millió dollár

 

Remélem találtok magatoknak kedvenc filmet. Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr2411781721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.10.19. 17:08:14

Szerintem már a Szovjetunióban is készültek nagy költségvetésű, és direkt a közönségnek szánt filmek - csak akkoriban sem hozták be ezeket hozzánk, mint ahogy ma sem.
Mint ahogy esze ágában sincs senkinek, hogy behozza ebbe az országba a nagy szlovák, vagy éppen román filmsikereket...

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2016.10.19. 17:35:20

@Terézágyú: Nyilván (lásd pld.'68-as Háború és béke-filmet).
Ezzel az írással inkább a 90-es éveket állítottam szembe a maival.

Ezt én is sajnálom, hogy az európai filmeket (elvétve egy-két franciát/németet) csupán filmheteken láthatunk itthon (a szokásos "alternatívák" mellett).

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.10.20. 01:06:25

Valaki segíthetne, melyik volt az a szovjet kosztümös film, amiben egész komoly 'rambós,' akciójelenetek voltak, meg lángoló kastély volt benne és 1980 előtt készült, bár nem tudom mennyivel.

2016.10.20. 07:17:02

Ezekből többet is láttam. Az ő egy sárkányt nem is tudom hányszor, nagyon szép film.

Ezt a filmet is szeretem például:

Hitler kaput! (2008.)

www.youtube.com/watch?v=v3obDM2OuVs

Magyar felirat hozzá itt:

www.opensubtitles.org/hu/subtitles/4491594/gitler-kaput-hu

A "Használd az OpenSubtitles Download Managert" elől a letöltésénél ki kell szedni az egérrel a pipát.

Akit érdekelnek még más orosz filmek, leírást és magyar feliratot itt találhat hozzájuk:

vosztok.blogspot.hu/

Terézágyú 2016.10.20. 08:06:54

@kis_kiraly:
"Nyilván (lásd pld.'68-as Háború és béke-filmet)."

Nem csak az. Nekem rémlik egy folyóiratban egy cikk még a rendszerváltás előttről, hogy az elemző olyan orosz filmekről beszél (mint új tendenciáról), ahol üldözés van, autóösszetörés (nyilván Zilek, meg Volgák :), lövöldözés stb. tehát megcsinálták már akkor a maguk közönségfilmjeit, krimiből, kalandfilmből stb.
Mi ezt annak idején nem tudtuk, és most se tudjuk... ahogy azt sem, hogy mennyi játékfilm, szappanopera, sorozat készül az oroszoknál...

fehérfarkas 2016.10.20. 10:29:27

Nekem jobban tetszenek a hagyományos orosz filmek, amelyek nem a hálivúdi stílust akarják lemásolni.
Sőt, annyira jobban tetszenek, hogy amikor hálivúd remékel közülük néhányat, akkor látszik, hogy az eredeti orosz mennyivel jobb. Pl. az eredeti Tarkovszkij rendezte Solaris 1000x jobb mint a hálivúdiasított remake változat.

Nyilván ha játszanák nálunk ezeket az orosz blockbustereket, akkor párat megnéznék közülük, mert látványosak. És szükség van ilyen filmekre is, de az igazi értéket az eredetiségre törekvőek jelentik.

2016.10.20. 10:50:59

Farkasölő (2006.) film magyar szinkronnal.

online-filmek.tv/film/2224-farkasolo

Sia 2016.10.20. 11:31:51

Szerintem attól, hogy egy film szórakoztató, még nem lesz "Hollywood másolása". Nem gondolom, hogy a filmművészetnek "hollywood vs. európai művészfilm" vonalon kéne mozognia... Nyugodtan lehet prolinak nevezni, de a művészfilmek 90%-án én bealszom. Nézze, akinek ez a mániája, meg aki tettetni akarja, hogy érti őket, mert ettől lesz "menő" "intellektüel". Én filmet nem azért nézek, hogy halálra unjam magam, hanem azért, hogy kikapcsolódjak. Hosszú évek óta pl. a Liza, a rókatündér volt az egyetlen magyar film, amin remekül szórakoztam és nem éreztem azt, hogy "na megint egy művészieskedő rendező, aki nagyon akar valami elvontat alkotni". Régóta alig nézek hollywoodi filmet, nagy ritkán ülök be a moziba, max. egy-két szuperhősöst, mondjuk a Vasemberes filmeket, azt is csak azért, mert Robert Downey Jr. egy ki***ott zseni. :) Én Ázsia-vonalon mozgok, koreai, kínai, tajvani filmeket szoktam nézni. Ezerszer jobban szórakozom rajtuk, mint a nyolcmilliomodik hollywoodi klisén.

diogergely 2016.10.21. 12:12:53

A Lakott Sziget kár, hogy kimaradt az egyáltalán nem voltrossz könyv adaptáció, ajánlom minden SF rajongónak.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2016.10.21. 16:53:21

@diogergely: elsősorban az elmúlt kb. másfél év terméséből és a jövő év elejei premierekből szemléztem, de a minőségi orosz sci-fi bármikor jöhet :)
süti beállítások módosítása