Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legnagyobb bevételű független filmjei Észak-Amerikában

2020. január 02. - kis_kiraly

 A mozis listák élén általában a nagy studióbeli filmeket láthatjuk.Tavaly sem volt másképp:

2019 Legnagyobb bevételú filmjei USA-ban és Kanadában

#1 Bosszúállók: Végjáték $858m
#2 Oroszlánkirály $544m
#3 Toy Story 4 $434m
#4 Marvel kapitány $427m
#5 Jégvarázs 2 $426m*

*Még a mozikban

Viszont a következő listában az idei legsikeresebb amerikai független filmeket gyűjtöttem össze. A független film eléggé tág fogalom arrafelé is. Az IndieWire által összeállított lista a következő filmeket tekinti független filmeknek:

Független külföldi filmek, amelyek kevesebb mint 600 teremben vetítettek Észak-Amerikában és / vagy olyan filmek amelyet független fimstudiók gyártottak vagy forgalmaztak ebbe beleértve a nagy studiók független filmes részlegeit is. Lásd Fox Searchlight (Fox, most már DIsney), Sony Pictures Classics (Sony Pictures) Focus Features (Universal).

Lesz itt minden a Top10-ben: dráma, akció, animáció és nem hiányozhat a kisebb büdzséjű filmesek garantált (?) jegypénztárkedvenc műfaja: a horror sem.

Ahogy a korábbi listáimban is (ahol az európai filmeket szemrevételeztem) itt is a "helyi vagy hazai filmek" csak a helyi (értsd: észak-amerikai) bevételük alapján vannak rangsorolva.

Tehát a 10 legnagyobb bevételű független film Észak-Amerikában a tovább után.

#1 Életrevalók - The Upside (bevétel: $108m)

Életrevalók amerikai változatához nagy reményt fűztek Weinsteinék miután megvették minden idők egyik legsikeresebb francia filmjének amerikai remake jogait. Azonban jött  botrány és a film forgatlmazási jogát végül eladták egy másik független kis studiónak. Az STX vette meg és 37 millió dollár költségvetés mellett kaszált vele több mint 100 millió dollárt. És nemcsak ezzel a filmmel.

#2 A Wall Street pillangói - Hustlers (bevétel: $105m)

A STX másik nagy dobása a Wall Street pillangói volt, amelyben a gazdasági világválság után rúdtáncos csajok állnak bosszút gazdag Wall Street-es arcokon. És nemcsak úgy, hogy drága pezsgőt fizettetnek ki velük. Megtörtént eset alapján. Jennifer Lopez nagy visszatérése volt ez a film és mivel ő beszállt a filmbe anyagilag is (film teljes büdzséje 20 mllió dollár volt), neki is lesettt egy-két dollár ezek után.

#3 Addams Family – A galád család - The Addams Family (bevétel: $97m)

Ezek szerint van újabb munició egy újabb Addams Family-hez A hazai pályán közel 100, világszinten 200 millió dollárt lapátolt így össze a United Artists. Van egy olyan sejtésem, hogy készülni fog a folytatás.

#4 Downton Abbey (bevétel: $97m)

Alig lemaradva követi őket a Downton Abbey, amely szinte ugyanennyit hozott össze (hazai majd 100, világsznten majd 200 millió dolláros bevétel) kb 15 millió dollárból. És készül is a második rész, de ezúttal már a színészeket is nehezebb lesz összehozni más projektjeik miatt. Bár szerintem ösztönzőleg fog hatni egy kis fizetésemelés a második film esetén.

#5 Harriet (bevétel: $42m)

Rabszolgaság idején játszodó filmben egy fekete rabszolganőnek sikerül megszöknie északra, de visszatér hogy újabb embereket menekítsen ki. Eléggé USA specifikus sztori, nem hiszem, hogy mondjuk egy hazai forgalmazó  behozná a mozikba.

#6 Csaló csajok - The Hustle (bevétel: $35m)

Azért a kisebb studiók sem mennek a szomszédba, ha pénzről van szó: egyikük meglépte a mostanában trendi  genderswitchet. A 80-as évek végén készült Riveira vadorzóiból készítettek egy remake-et, amelyben két szélhámos próbál pénzt kicsalni emberektől. De ezúttal két nő próbálja rászedni a férfiakat. Tegyük azt hozzá, hogy a Steve Martin-Michael Caine-es változat is egy '60-as évekbeli filmen (Dajkamesék hölgyeknek) alapul. Ott Marlon Brando és David Niven játszotta a főszereplőpárost. Az ismert történet ellenére a 21 milliós költségvetésű film csupán 35 milliós dolláros bevételt eredményezett hazai pályán. Mondjuk az amerikai  filmeket külföldre is el tudják adni, így azért összejött világszinten közel 100 millió dolláros bevétel a United Artists-nak.

#7 Dermesztő hajsza - Cold Pursuit (bevétel: $32m)

Lian Neeson újabb kick-ass filmjére már kevesebben voltak kiváncsiak. Többek között három Taken film és négy Jaume Collet-Serra akciófilm után ezuttal egy norvég akciófilmes dark komédiának (Az eltűnés sorrendjében) a remake-jét csinálták meg, De nem ismétlődött meg a korábbi siker: 60 millió dolláros költségvetésből (amellyel a legdrágább film a listában) Észak Amerikában 32, világszinten is csupán alig több mint 70 millió dollárt hozott a konyhára. A tengerentúli piacon lehet hogy sokat nyomott a latba az a tény, hogy Neeson egyik sajtómegjelenésekor megosztott egy személyes történet, amelyben az afro-amerikaikat általánosította. A forgalmazó Lionsgate nyilván repesett az örömtől miközben próbálták visszavenni Liam Neeseon megjelenését.

#8 Gyerekjáték - Child’s Play (bevétel: $29,2m)

 

Itt is egy újabb remake-t,  az 1988-as Gyerekjáték horror franchise-t akarták újra éleszteni, ezúttal Aubrey Plazával. Világszinten 45 millió dollárt hozott 10 milliós költségvetésből. Nem lepődnénk meg, ha érkezne egy újabb rész.

#9 Aki bújt  - Ready or Not (bevétel: $28,7m)

 

Ebben a horror vígjátékban a főszereplő lány hozzámegy a barájához, azonban a fiú családjának tagjai egy furcsa "beavatást" terveznek az ifjú menyasszonnyal. Csupán 6 millió dolláros költségvetésből hazai piacon majd 30, vlágszinten csaknem 60 millió dollárt hozott. Mindezt a Fox Searchlight (pardon most már a Disney) nagy örömére.

#10 Fehér éjszakák - Midsommar (bevétel: $27m)

Egy amerikai csaj a barátja unszolására egy svéd fesztiválon vesz részt azonban az ottani események egyre gyanúsabbak kezdenek lenni a lánynak. A tavalyi év Florence Pough éve volt, mindhárom filmje pozitív kritikákat kapott: a Családi bunyó, a Fehér Éjszakák és a tavaly év végén bemutatott Kisasszonyok is. A Midsommar 10 milliós költségvetésból készült, hazai pályán majd 30 milliót, világszinten több mint 40 millió dollárt hozott a konyhára.Idén is fogunk vele találkozni, hiszen ő fogja játszani Fekete Özvegy tesóját a soron következő Marvel filmben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr4615286284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása