Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legnézettebb helyi filmjei Franciaországban

2020. augusztus 06. - kis_kiraly

A koronavírus miatt az európai mozik (is) zárva tartanak, úgyhogy lényegében a listában szereplő tavalyi nézőszámokat idén nem valószínű, hogy túl fogják szárnyalni az idei filmek. Ezért is gyűjtöttem össze azért is a tavalyi sikerfilmeket. Ahol tudok egy-két mondatban megemlítem, hogy idén (legalábbis a tavaszi zárás előtt) milyen helyi sikerfilmek voltak. Csak a naptári évet néztem ezért sok helyen ezek nem a végleges nézőszámok (lásd decemberben bemutatott Jégvarázst). 

(A tavalyi filmes toplista lista)

#1 Oroszlánkirály (2019) 10,01 millió néző
#2 Bosszúállók: Végjáték 6,94m
#3 Bazi nagy francia lagzik 2. 6,71m
#4 Jégvarázs 2 6,64m
#5 Joker 5,6m

 #1 Bazi nagy francia lagzik 2. - Qu'est-ce qu'on a encore fait au Bon Dieu ? 6,71 millió néző

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb francia filmsikerének a folytatása. Folytatáshoz képest hatalmasat esett a nézőszám, a több mint 12 millió nézőnek csupán a felét tudta újra a moziba csábítani. Szerintem is gyengébbre sikerült a második rész. Ebben a francia konzervatív apa próbálja a Franciaországból kiábrándult lányait és vejeit otthon marasztalni. De még ilyen nézőszám esés mellett is siker a hazai mozikban.

#2 Együtt megyünk - Nous finirons ensemble 2,8m

A 2010-ben készült Apró kis hazugságok-nak a folytatása. Jóbarátok ezúttal nem vakációra mennek, hanem születésnapi buli miatt jönnek össze, eközben ismét próbára teszik egymás kapcsolatait.

#3 Különleges életek - Hors normes 2,1m

Vincent Cassel ezúttal komoly szerepben mutatja meg magát. A filmben egy autistákkal foglalkozó csoportot vezet a társával együtt. Az Életrevalók rendezőpárosától.

#4 [A föld nevében] - Au nom de la terre 1,97m

Az elsőfilmes rendező saját életörténetét vitte a nagyvászonra. Egy család történetét meséli el. A 70-es években kezdődik a film, amikor a főszereplő hazaköltözik a francia vidékre, ahol átveszi apja farmját. Feleségül veszi régi szerelmét, két gyerekük is születik. Idővel azonban nehezségekbe ütközik a gazdaság és ő pedig válaszút elé érkezik. Ritkaság, amikor egy film vidéki többgenerációs gazdálkodók életét mutatja be.

#5 Iskola Párizsban - La Vie scolaire 1,81m

Egy középiskolában kinevezett új igazgatóhelyettes próbálja motiválni a diákokat és a tanárokat. Mindezt Párizs egyik legszegényebb kerületében és iskolájában.

#6 Nyomorultak - Les Misérables 1,7m

Cannes-ban a zsűri nagydíját nyerte el a film, amely később Oscar-jelölést is kapott. Napjainkban is fellelhető társadalmi problémák és erőszak, mindez Victor Hugo városában. Idei nézőszámmal együtt már átvitte a 2 milliós nézőszámot.

#7 Nicky Larson: Ölni vagy kölni? - Nicky Larson et le parfum de Cupidon 1,68m

A City Hunter japán manga mozifilmes változata, amely franciáknál is nagy sikernek örvend. Azonos címmel még Jackie Chan is készített belőle régebben filmet. Franciaországban a manga Nicky Larson néven ismert. Ebben a változatban a főhős magánnyomozónak Kupidó parfümjét kell megszerezni. Aki megkaparintja, ő vonzóvá válik a környezete számára. Az Alibi.com készítőjétől/és főszereplőjétől és szerepel benne Bazi nagy francia lagzik-ből ismert Élodie Fontan is.

#8 Tiszt és kém -  J'accuse  1,56m

A film a Dreyfuss-ügyet mutatja be, amely felbolydította egész Franciaországot az 1800-as évek végén és hatással lett a francia közéletre is.

#9 Baljós hullámok -  Le Chant du loup 1,54m

Egy tengeralattjárós akcióthiller, amely a közeli jövőben játszódik. Az oroszok elfoglalnak pár Finnországhoz tartozó szigetet. USA háttérben marad ebben az európai incidensben és lassan egy francia-orosz konfliktussá fajul a helyzet.

#10 [Taníts meg repülni!] - Donne-moi des ailes 1,43m

A vadkacsák nevelésével foglalkozó, kissé csodabogár apához csatlakozik a fia. A városi életfmódhoz szokott fiút idővel ámulatba ejti ez a különleges világ és később egy sor akadály kell ahhoz leküzdenie ahhoz, hogy egy különleges kacsafajt Norvégiába visszatelepítsék. Családi film a Belle és Sébastien film rendezőjétől.

Minden idők legnézetebb francia filmeknek a listája itt nézhető meg.

 

2020 eddig:

Jelenleg csupán két hazai film vitte át az 1 milliós nézőszámot: Az egyik egy képregény adaptácóból készült  filmsorozat harmadik darabja (Ducobu 3), amely egy csintalan kamaszgyerekről szól, aki mindig túl akar járni tanárai eszén (másfél milllió néző), illetve az itthon is bemutatott 10 nap anyu nélkül, amely egy három éve bemutatott argentin film feldolgozása (1,1 millió néző)

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr6615302266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása