Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (Közép-és Kelet-európai régió)

2018. december 27. - kis_kiraly

europe-green.jpg 

(Előző évi hazai filmes sikerek a régióban: 1. rész, 2. rész)
Az oroszoknál idén továbbra is a sportdrámák uralják a hazai filmgyártást, lengyeleknél a helyi mozik idén legyűrték Hollywood-ot többek között egy papokról szól filmmel illetve Patryk Vega újabb - ezúttal női -gengszterfilmjével. Ukrajnában egy multikultis vígjáték és egy animáció film törte át a korábban elérhetetlennek hitt 30 millió hrivnyás bevételi határt. A cseheknél egy klasszikus testcserés vígjáték érte el a félmilliós nézőszámot (arraféle - velünk ellentétben - ez megszokott), Szlovákiában pedig egy fiataloknak szánt táncos dráma lett szerény siker. Itthon a Valami Amerika újabb folytatása végzett az első helyen, a románoknál az elmúlt másfél évtized legnézetebb hazai filmje egy fekete-fehérben forgatott filmes adaptáció folytatása tudott lenni, bolgároknál pedig egy táncos film törte át a 100 ezres nézőszámot.

Részletesen a tovább után.

Oroszország 

#1 Három másodperc - Dvizhenie vverkh 10,34 millió néző
#2 Venom 8,22 millió néző
#3 Bosszúállók: Végtelen Háború 7,84 millió néző
#4 [Jég] - Lyod 6,34 millió néző
#5 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció 6,2 millió néző

(A könnyebb kereshetőség miatt a filmek címeinek latin betűs átírása angol nyelvtan szerint vannak írva.)

#1 Három másodperc - Dvizhenie vverkh 10,34 millió néző

Erről írtam már korábban. Az 1972-es orosz olimpiai kosárlabda csapatról szól, amely a döntőben legyőzte az addig verhetetlennek hitt Team USA-t egy ellentmondásos végjáték után. Egyetlen film a listában amelyet még 2017-ben mutattak be. Ha az összes nézőszámot is beleszámítanánk, akkor több mint 12 milliós nézőszám lenne. Ezzel a legnézetebb és legnagyobb bevételű orosz film lett a Szovjetunió felbomlása óta.

#2 [Jég] - Lyod 6,34 millió néző

Romantikus dráma egy jégkorcsolyázóról, aki egy verseny közben súlyos sérülést szenved. Azonban egykori edzője és egy eltilását töltő jégkorongjátékos megpróbálja talpra állítani és versenyre felkészíteni. Kicsit hajaz a Halálforgás című filmre, de azért vannak jelentős eltérések. Például itt vannak zenés musical-szerű betétek.
Kortárs popszámokat énekelnek (a vosztok.blogspot-on a cikk végén listázva vannak a filmben elhangzó dalok). 
Talán kissé a Bollywood-i filmekre hajaznak ezek a jelentek (lásd ezt a részt a filmből).

#3 [Edző] - Trener 3,48 millió néző

Danyila Kozlovszkij első rendezése, főszerepet is magára osztotta. A film egy focistáról szól, aki egy válogatott meccsen elszúrt tizenegyese miatt befejezi a karrierjét, de kap még egy lehetőséget, hogy edzőként újra bizonyíthasson.

#4 [Egy Rublyovkai Rendőr: A Karácsonyi Káosz]  -
Politseyskiy s Rublyovki. Novogodniy bespredel 
 2,76 millió néző

Év végén bemutatott karácsonyi vígjáték egy sikeres helyi tévésorozat alapján, amely máris ilyen sok nézőt csábított a mozikba. Újévkor egy rublyovkai (kb a Rózsadomb orosz megfelelője) rendőrőrsöt bezárás fenyeget. A rendőrök - hogy megtartsák az állásukat - különös tervre szánják el magukat: kirabolnak egy bankot, majd "megoldják" az esetet, hogy bebizonyíthassák hogy mégis szükség van a rendőrsre. Azonban nem minden a tervnek megfelelően alakul...
Visszatérnek a sorozat szereplői, köztük az orosz Vikingból megismert Aleksandra Bortich és a Vonzással a mozivásznon is berobbant Alexander Petrov.

#5 [Lefogyok] - Ya khudeyu 2,71 millió néző

Egy másiik film Aleksandra Bortich-sal, aki ezúttal húzott egy René Zellwegert. Mármint nem az arcát plasztikáztatta, hanem ezért a szerepért 20 kilót szedett fel. A filmben egy kissé túlsúlyos lányt dobja a kigyúrt pasija, de egy duci tréner srác probál neki segíteni.

#6 [Gogol: Szörnyű bosszú] - Gogol - Strashnaya mest illetve
[Gogol: Víj] - Gogol - Viy mindkettő 1,95 millió  néző

Eredetileg egy csatorna tévésorozatos projektje lett volna, de kihátrált belőle. Egy másik, kisebb csatorna viszont átvette a projektet, de úgy hogy az első 6 részt (pontosabban 3 duplarészt)  mint mozifilmet forgalmazták először. A tavaly bemutatott Gogol: Kezdetek után idén két duplarészt adtak le és hasonlóan hozta e két film is az első film számat (filmenként kb 2 millió néző ~ 10 millió dollárnyi rubel). A negyedik duplarészt tervek szerint majd TV-ben adják le. 

Az orosz mozis nézettségi rangsort erre lehet megnézni.

Lengyelország

#1 [Klérus] - Kler 5,2 millió néző
#2 [A maffia asszonyai] - Kobiety Mafii 2,1 millió néző
#3 [Szingli bolygó 2] - Planeta Singli 2 1,7 millió néző
#4 [303-as repülőszázad] - Dywizjon 303. Historia Prawdziwa  1,5 millió néző
#5 Hihetetlen család 2. 1,4 millió néző

 #1 [Klérus] - Kler 5,2m néző 

Az első film amely befurakodott a rendszerváltás óta lévő "lengyel film trimvirátus" közé (Tűzzel-vassal /Pan Tadeusz / Quo Vadis) a lengyel filmes nézettségi lista élén. Így a rendszerváltás óta a harmadik legnézetebb lengyel film lett. Három különböző pap életéről szól a film, akiknek a sorsaik keresztezik egymást.

#2 [A maffia asszonyai] - Kobiety Mafii 2,1m néző

A lengyel rendező Patryk Vega, aki a 2000-es évektől kezdve szinonimává vált a lengyel gengszter filmeknek a Pitbull franchise-zal (3 film + egy három évados sorozat), most a nők szempontjából próbálja bemutatni a bűnözők életét.

#3 [Szingli bolygó 2] - Planeta Singli 2 1,7m néző 

A nagy sikerű lengyel filmnek a folytatása. Az első részben egy tévés műsorvezető - ,aki egy párkapcsolatokat kifigurázó tv-műsort vezet - találkozik egy szerelemben balszerencsés lánnyal. Megkéri, hogy legyen segítségére úgy hogy elmegy a különböző vakrandikra és szolgáltason történeket tévéshow-jának. Azonban kettejük között idővel komolyabbra fordul a dolog. Tényleg jó kis romantikus komédia, melegen ajánlom. Az első rész angol feliratos trailerje erre lesz elérhető.

Ez a második rész pedig arról szól, hogy válságba jut az azóta már ketttejük által vezetett tv show.  

#4 [303-as repülőszázad] - Dywizjon 303. Historia Prawdziwa  1,5m néző.

A film a lengyel 303-as repülőszázadnak állít emléket, akik a második világháborúban harcoltak a nácik ellen.

#5 [Színlelt vőlegény] - Narzeczony Na Niby  1,1m néző

Egy romantikus komédia egy TV-s producerrel, akit miután megcsalt a barátja a sors összehozza egy másik fickóval. A fickóból pedig ál-vőlegény lesz, aki kapóra jön a főhösnőnk számára, hogy féltékennyé tegye az ex-ét.

A lengyel filmes nézettségi rangsort erre lehet megnézni.

Ukrajna

Idén két hazai film is átlépte a 30 millió hrivnyás bevételt, amely '91 óta ukrán filmnek még nem sikerült (korábban csak ukrán-orosz koprodukciós filmeknél történt ilyen)

#1 [Örült esküvő] - Skazhene vesillya  657 ezer néző 

Az édesapa boldogan újságolja az ismerőseinek, hogy a külföldön tanuló lánya egy francia emberhez fog hozzámenni, aki ráadásul sebész is. Össze is hívja a rokonságot az esküvőre, hogy büszkén hirdesse, hogy Ukrajna most már Európához (értsd: Franciaországhoz) fog csatlakozni, legalábbis egy házasság erejéig. Annál nagyobb döbbenet lesz az arcán, amikor meglátja a vőlegényt... Igazi multikulti vígjáték, jó kis trailert vágtak össze hozzá. Eddig 54 millió hrivnyát hozott arrafelé.

Zenés trailer erre lesz található

UPDATE: a filmet a helyi forgalmazó a Youtube-ra is feltette angol és orosz felirattal, ami itt meg is nézhető.

#2 Az elrabolt hercegnő - Vykradena pryntsesa: Ruslan i Ludmila 492 ezer néző

A korábbi ukrán Így neveld a sárkányod-mozifilm után egy újabb animációs filmmel is bepróbálkoztak, ami még nagyobbat szólt. Az elrabolt hercegnő több mint 36 millió hrivnyát hozott, amely nem hozta vissza a gyártási költséget (5 millió dollárról szólnak a hírek), de külföldre sok helyen is el tudák adni köztük idehaza is. Lentebb a magyar előzetes látható.

#3 [Dzidzo: Első alkalom] - Dzidzo First Time 273 ezer néző

A tavalyi filmsiker után ismét egy újabb történet ismerünk meg Dzidzo-val, aki ezúttal becsajozik.

Csehország

#1 Bohém Rapszódia 1,07 millió néző
#2 Bosszúállók: Végtelen Háború 631 ezer néző
#3 [Mi kell a férfinek] - Po čem muži touží  558 ezer néző
#4 Legendás állatok: Grindelwald bűntettei 491 ezer néző
#5 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció 473 ezer néző

#1 [Mi kell a férfinek] - Po čem muži touží  558 ezer néző

Klasszikus romkom, lényegében a Mel Gibson-os Mi kell a nőnek? testcserés változata. Egy nőcsábász pasit kirúgnak, részegen elmegy egy jósnőhoz, és azt kívánja bárcsak nő lenne. Másnap meglepetés fogadja a tükörben. Nyilván klisés film, de cseheknek bejött.

#2 [Apa Volgája] - Tatova volha  348 ezer néző

A férj váratlanul meghal, a feleség pedig rájön, hogy férjének a közös lányuk mellett van egy ugyanolyan idős, házasságon kívüli fia is. Az anya és lánya pedig a férj GAZ 21-es Volgájával útnak indulnak, hogy megkeressék apja volt szeretőit és barátait, hogy többet is megtudjanak férj viselt dolgairól.

#3 [Ördögségek] - Čertoviny 325 ezer néző

A Pokolban két ördög fellökött egy üstöt, amiben a bűnös lélek volt. A lélek erre elszökött Lucifer pedig büntetésből megparancsolta, hogy a két ördögönek el kell menniük a világba, és csak akkor bocsát meg nekik, ha mindketttőjük egy bűnös lelket hoz vissza a pokolba. Akit érdekelnek a cseh mesefilmek, erről itt egy bővebb írást is készítettem.

A cseh filmes nézettségi rangsort erre lehet megnézni.

Szlovákia

#1 Backstage 64 ezer néző

Fiatalok. Szerelem. Tánc. Verseny. A PItch Perfect és a Step Up szlovák szerelemgyereke. Minden egyéb a zenés szlovák trailerben. 

Itt sajnos csak az első félévről van adatom, de az év második felében 50 ezresnél nagyobb helyi filmsikert nem találtam.

Magyarország

#1 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba 573 ezer néző
#2 Bosszúállók: Végtelen háború 572 ezer
#3 Bohém rapszódia 533 ezer
#4 Jurassic World: Bukott birodalom 418 ezer
#5 Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció 404 ezer

#1 Valami Amerika 3 - 372 ezer néző

A három testvér ezúttal újra slamasztikába kerül, és köze van ehhez az ismét felbukkanó Alexnek és egy értékes bélyegnek.

#2 BÚÉK 160 ezer néző

Az Európa-szerte feldolgozott olasz Teljesen idegenek magyar feldolgozása.

Románia

#1 Venom 424 ezer néző ~ 10 millió lej
#2 Bosszúállók: Végtelen Háború ~ 9,9 millió lej
#3 Fekete Párduc ~ 7,5 millió lej

#1 [Moramete család 2.] - Moromeții 2  181 ezer néző

A Moramete család könyből 1980-as évek végén készült egy adaptáció, amelyben egy falusi parasztcsalád történetét ismerjük meg a két háború között. Idén 30 évvel később bemutatott második rész az ötvenes években, már a kommunizmus idején játszódik (hasonlóan az elsőhöz, ezt is fekete-fehérben forgatták).

És még ezzel a nézettséggel is az elmúlt másfél évtized legnézetebb román filmje tudott lenni. A nézőszám kicsinek tűnik, részben köszönhető a lassan éledező mozis infrastruktúrának (ezalatt most a mozik számát értem). Ezért is az elmúlt két évtizedben művészfilmek dominálnak a helyi filmek nézettségi ranglistáján. 

Az 1987-ben forgatott első rész megnézhető ezen a helyen angol felirattal.

#2 Szelidítetlen Románia - România neîmblânzită  81 ezer néző

Ahogy nálunk elkészült a Vad Magyarország, úgy szomszédunknál is készült egy természetfim román pénzből, de brit-holland produkció. Szerintem idehaza is nézős lehetne. És igen, hogy erősítsük a szomszéd sztereotípiát: medve is van az előzetesben.

Bulgária

#1 [Vonzódás] - Privlichane 112 ezer néző

A film egy történelem tanárról szól, aki korábban versenytáncos volt. Iskolaigazgatónak jelentkezik abba az iskolában, amelyet egykor az apja alapított. Romantikus vígjáték zenével. Az elmúlt 20 évben nem sok helyi film tudta arrafelé megugrani a 100 ezres nézőszámot, ennek a filmnek sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr9814332383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása