Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Mérföldköves rekordok az európai mozikban

2018. február 17. - kis_kiraly

2017 nagy év volt jó pár európai mozis piacon. Voltak olyan országok a hetekben, ahol épp történelmi rekordok dőltek meg. Ezekről adnék egy rövid update-et.

Három másodperc (Oroszország)

1-three-seconds.jpg

A már korábban többször is említett sportdráma (itt és itt) a héten történelmi csúcsot döntött Oroszországban és a legnagyobb bevételű orosz film lett a Szovjetunió felbomlása óta. Összesen 52 millió dollárt hozott eddig és még mindig a mozikban van. Az orosz mozis nézettséget már régebben megdöntötte (jelenleg 12 milliós a nézőszám), most pedig a Fedor Bondarcsuk-rendezte Sztálingrád  jegybevételi csúcsát adta át a múltnak. Sokat elmond a film sikeréről, hogy Sztálingrád a 3D-s jegyáraknak köszönhette a 51,7 millió dolláros bevételt "csupán" 6,1 milliós mozis nézővel.

Az ismeretlen katona (Finnország)

2-tuntematon_sotilas_2017.jpg

A finnek tavaly ünnepelték 100 éves évfordulóját a függetlenségüknek. Ennek alkalmából immár harmadik alkalommal dolgozták fel Az ismeretlen katona című könyvet, amely a második világháborúban játszódó 1941-44-es Folytatólagos háborúról szól. Minden idők legdrágább finn filmje lett, de emellett a héten átlépte az egymilliós nézőszámot is a Finn Filmalap szerint.

Magasan a legnézettebb hazai film az 1970 óta vezetett finn filmes statisztikákban, külföldi filmek közül csak a Titanic ért el jobb nézettséget ennél (amit akár még meg is dönthet, csupán még 40 ezer néző kellene hozzá). Ha pedig a finn történelmi filmes statisztikákat nézzük, akkor csupán három hazai film nézettebb ennél. A finnek "Mágnás Miskája" a már fent említett könyv első, 1955-beli filmes adaptációja 2,8 millió nézővel

Hogy ezt a mostani finn sikert magyar viszonyok közé rakjuk: körülbelül olyan mintha nálunk egy most vetített magyar filmet 1,7 millióan néztek volna meg. Legutóbb ehhez hasonló nézettséget a Bujtor István-féle Pogány Madonna ért el 1,5 millió nézővel még 37 évvel ezelőtt (!).

 

Recep Ivedik 5 (Törökország)

3-recep-ivedik.jpg

A soron következő filmnek immár az ötödik része megy a mozikban. Ha be lehetne mutatni ezt a főszereplőt, talán azt lehetne mondani, hogy a Torrente családbarátabb, török változata. Ebben a részben Recep Ivedik a török ifjúsági sportolókat utaztatja a verseny színhelyére, azonban csapat útközben mérgezést szenved, ezért ő és az általa gyorsan összeszedett csapata próbál meg helytállni az Eurázsiai Ifjúsági Atlétikai Játékokon.

7,4 millió nézővel a legnézettebb film lett az 1989 óta vezetett török filmes statisztikákban. Azt mondanom sem kell, hogy ez a legnézettebb film franchise arrafelé. Nem lennék meglepve ha jönne a következő rész is hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr9113645994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása