Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnézettebb helyi filmek Európában (9.) - Oroszország

2015. március 28. - kis_kiraly

Más országok mozilátogatottságai ezen a címkén elérhetőek.

Lakosság: 144 millió

(2017-as adatok, forrás: rm.coe.int)
Évi összes nézőszám: 212 millió 600 ezer
Mozinéző egy lakosra tekintve: 1,59
Mozik száma/Termek száma: 1604/4794

Helyi filmek piaci részesedése: 23,2%
Európai fimek részesedése: 16,9%
USA-filmek részesedése: 59,3%
Egyéb: 0,6%

 Forrás: kinopoisk.ru, proficinema.ru

Pár szóban az adatokról:

- Ahogy más kelet-európai országokban, úgy Oroszországban is több nézettségi lista létezik. A szovjet időkben elért nézettségek nyilván magasan nagyobbak, mint a mostaniak. Tervezem, hogy ezt (más országokéval együtt) majd külön posztokban kirakom (Pld szovjet vagy éppen az 1989 előtti lengyel nézettség).

- A fenti lista a kinopoisk.ru-n alapul, ahol a legrégebbi adatok 2006-osak. Egy másik listával kiegészítve látható a fenti eredmény

- Tudni kell, hogy a Szovjetunió felbomlása után drasztikusan lecsökkent a mozibajárók száma (részben a mozik bezárása miatt). Erre legjobb példa a James Cameron 1997-es Titanic-ja, amely Magyarországon 1 millió nézőt vonzott a mozikban, addig a 14-szer nagyobb lakosú Oroszországban csupán 1,4 millió nézőt (!!!). 2004-es Éjszakai őrség volt az első orosz film, amely sikert aratott egy ilyen környezetben. Talán ezért (is) ettől az évtől vannak a legnézettebb filmek látogatottsága összeírva a fenti két site-on.

 

Információk a listában szereplő filmekről:

1538.jpg

Éjszakai őrség: a mozifilm, amely bebizonyította hogy Oroszországban is lehet nagy nézőszámot elérni

- Ahogy látható a lista elég változatos, van itt mindenféle műfajú film. Az egyik legnézettebb film a listában 2007-es A sors iróniája: Folytatás. A film egy régi, 1976-os kétrészes TV-filmnek a folytatása.

iof2.jpg

Szovjetunióban a '76-os TV-film kultikus siker lett, kb. olyan szinten van, mint nálunk a minden karácsonykor adott Sissi-filmek. Ebben egy Moszkvában élő fiatalember kalandját ismerjük meg, akit a haverjai - egy hosszú vodkázással eltöltött legénybúcsú után - tévedésből felraknak egy leningrádi gépre szilveszter este. A még részeg férfi (mit sem sejtve, immár a leningrádi repülőtérről) hazafuvart kér, és hogy-hogy nem, létezik egy ilyen lakcímű lakás ott is. A 2007-es folytatásban immár a főszereplők gyerekeivel történik hasonló helyzet. Vicces szituációk és félreértések egész sorozata, ajánlom mindenkinek mindkettő megnézését.

viy_returning.jpg

Viy-re többek között brit színészeket is meg tudtak nyerni. Többek között Charles Dance-et is, akit a Trónok harcában is láthattunk Tywin Lannister-ként

- A sci-fit a két Őrség-film képviseli (a Lakott sziget épp kicsúszott a Top20-ból), a fantasy-t pedig pedig szülei meggyilkolását megbosszuló Farkasölő és egy Gogol-nak a Víj című művén alapuló Viy fantasy.

legenda-no-17.jpg

kinogallery-vysotskiy-2_1.jpgKét életrajzi film is található a listában : az egyik Valerij Harlamov jégkorongozóról, a másik pedig Vlagyimir Viszockij orosz színész-énekes-költőről szól

- A karácsonyi Yolki-filmek (Yolki jelentése kb.: Jegenyefenyők) egyre sikeresebbek. A legutóbbi negyedik rész, a Yolki 1914 azonban csak 2,8 millió nézőt csábított az orosz mozikba.

- Történelmi drámák is szerepelnek a listában. Van itt minden: Gogol-adaptáció (Tarasz Bulba), 1800-as években játszódó kalandfilm (Török csel), I. világháború idején játszódó vörösök és fehérek harcáról szóló Kolcsak-film (Admirális), II. világháborús (Sztálingrád),  80-as évekbeli Afganisztánban játszódó háborús film (9. század).

220px-staligrad_70x100.jpg

A Sztálingrád az egyik legnagyobb bevételt hozó orosz film (dollárban számolva 51,7 millió), köszönhetően a drágább 3D-s vetítéseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr807247243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2020.08.11. 15:23:17

Mennyire szeretem a Rota 9 filmet például!
süti beállítások módosítása