Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legnézettebb helyi filmjei Oroszországban

2020. augusztus 10. - kis_kiraly

A koronavírus miatt az európai mozik (is) zárva tartanak, úgyhogy lényegében a listában szereplő tavalyi nézőszámokat idén nem valószínű, hogy túl fogják szárnyalni az idei filmek. Ezért is gyűjtöttem össze a tavalyi sikerfilmeket. Ahol tudok, egy-két mondatban megemlítem, hogy idén (legalábbis a tavaszi zárás előtt) milyen helyi sikerfilmek voltak. Csak a naptári évet néztem ezért sok helyen ezek nem a végleges nézőszámok (lásd decemberben bemutatott Jégvarázst).

(A könnyebb kereshetőség miatt az orosz filmek címeinek latin betűs átírása angol nyelvtan szerint vannak írva.)

Itt most nem írom le a tavalyi top 5-t. A lényeg: az Oroszlánkirály 10,8 millió nézővel lett az első.

(A tavalyi kelet-európai filmes toplista lista, köztük az orosz is)

#1 T-34 9,06 millió néző

Oroszországban évente minimum 2-3 második világháborús filmet szoktak bemutatni változó fogadtatással. Nos, ez a film az orosz jegypénztáraknál is nagyott robbantot, nemcsak a tankcsata mezőkön. A főhősönket egy tankütközet után fogjul ejtik és később rábírják arra, hogy egy általa kiválogatott csapattal rendbehozzanak egy zsákmányolt T-34-es tankot és célpontként szolgáljanak egy zárt gyakorlópályán. Azonban ő és csapata ebben a helyzetben lehetőséget lát a szökésre. A megvalósításban lényegében World of Tanks csak mozivásznon. A főszereplő Alexander Petrov nevével később is találkozni fogunk a listában.

 

#2 [Egy Rublyovkai Rendőr: A Karácsonyi Káosz] -
Politseyskiy s Rublyovki. Novogodniy bespredel 3,92m (össz: 6,69m)

Erről a filmről írtam már korábban az előző évi listában. Tavalyelőtt év végén volt a bemutatója, de tavalyi eredményével is a második legnézetebb mozifilm tudott lenni.

 

#3 [Egy Rublyovkai Rendőr: A Karácsonyi Káosz 2] -
Politseyskiy s Rublyovki. Novogodniy bespredel 2 2,52m (össz: 4,2m)

Egy évre rá már jött is a folytatás. Rendőrörsben lévők már készülnének az év végi ünneplésre, mikor nagy értékű ékszerrablás történik. De ahogy a trailert elnézem még egy Hóbortos hétvége jelenet is lejátszódik (ugye nemcsak én hallok magyar nyelvű muzsikát a háttérben 0:29-nél?). Ha az idei nézőszámot is belevennénk, akkor 4,2 millió nézővel zártak.

 

#3 [A három lovag: Örökösnő a trónra] - Tri bogatyrya i Naslednitsa prestola 2,34m (össz: 2,77m)

Az elmúlt két évtized legsikeresebb orosz animációs franchise-zának újabb (ezúttal már a kilencedik) darabja. Három lovag újabb kalandja. Előzetest nem raknék ide, helyette berakom a teljes film linkjét, amely a hivatalos Youtube-oldalról van angol felirattal és megnézhetőek ugyanitt a franchise régebbi darabjai is.

harom_lovag.jpg

A teljes film elérhető angol felirattal a készítők hivatalos youtube oldaláról.

 

#4 [Az utolsó fenyőfa] - Yolki poslednie 2,18m (össz: 2,92m)

Visszatérő és új karakterek, különböző időzónák és megoldandó problémák még az újév előtt. A legsikeresebb orosz karácsonyi film franchise - feltehetően - utolsó darabja. Ezt a film franchise-t anno a nem angol nyelvű karácsony filmek között is ajánlottam egy régebbi írásomban.

 

#5 [Hangos Kapcsolat] - Gromkaja Svjaz 2,06m

Erről nem kell sokat beszélnem. A trailer sem angol feliratos, mert minek. Ez a film ugyanis az olasz Teljesen idegenek vagy másféltucat adaptációja közül az orosz változat. Szerény siker volt arrafelé. Ellentétben nálunk, a németeknél vagy a spanyoloknál, ahol a hazai filmek közül az első helyen zártak.

 

#6 [Pimasz Nagymama 2] - Babushka lyogkogo povedeniya 2 1,92m

Orosz Gagyi mami hatást kelt a film, de az oroszoknak bejött. Nem hiába jött most belőle a második rész is.

 

#7 Apunál van pénz - Milliard 1,6m

Orosz heist film főszerepben egy gazdag fickóval, akit átvert az üzlettársa. Úgy áll bosszút rajta, hogy  megpróbálja kirabolni saját monte carlo-i bankját. Ehhez viszont a gyerekei segítségére lesz szüksége. Azokra akikre eddig időt (és pénzt) sem fordított.

 

#8 [Szöveg] - Tekst 1,49m

Egy fickó hét évet ült ártatlanul börtönben. Kiszabadulása után bosszút akar állni azon, aki a börtönbe jutatta. A sors különös fintoraként hozzákerül a rosszakarójának a telefonja, így hozzáférhet a ő privát levelezéséhez, képeihez, üzeneteihez. Így hatalmában áll olyan dolgokat tenni, amivel befolyásolhatja ő és mások életét. A főszerepben ismét Alexander Petrovval.

 

#9 Parasztvakítás - Kholop 1,45m

A tavaly év végén bemutatott film csupán pár nap alatt(!!!) érte el a fenti nézőszámot. Hogy idén hogy teljesített, lásd lentebb. Annyit elöljáróban, hogy hatalmas siker lett. És nem egy nagy 3D-s látványos film, vagy egy CGI-al teletüzdelt második világháborús filmról beszélünk, hanem egy szimpla orosz vígjátékról.

Gazdag férfi, hogy elkényeztetett fiát móresre tanítsa végső elkeseredésében felbérel egy tv producert, akinek egyéni módszerei vannak. Egy "csellel" elérik, hogy a fiú a 19. században ébredjen fel orosz jobbágyként - mintegy orosz Truman show főszereplője - és ezzel remélik, hogy idővel a fiú is ráeszmél saját hibáira.

 

#10 A sárkánypecsét rejtélye - Tayna pechati drakona 1,43m

Több mint 8 évvel az első rész után végre bemutatták a Víj folytatását. Az orosz fantasy ezúttal kínai koprodukcióban készült. Főhősünket, az angol térképészt Kínába küldik küldetésre, ezzel párhuzamosan van két fogoly a londoni Towerben: az egyik egy rejtélyes maszkos fogoly, aki az igazi orosz cárnak adja ki magát és egy kínai ősz mester, aki egy varázshatalommal rendelkező sárkánypecsétnek az örzője.
A film telis-tele van CGI jelenetekkel, bár a sztorit eléggé lehúzták. A film sem robbantot kasszát: csupán alig másfél milló orosz nézőt hozott az orosz mozikban. Sok tényező játszhatot szerepet abban hogy így alakult: évről évre csúszó premier dátum, az elmúlt nyolc év alatt már készült egy hasonló orosz fantasy film franchise. Itt nyilván annyira messzinek tűnt az első rész premierje, hogy már új címmel és nem egy film folytatásaként reklámozták. A hatalmas költségvetés (egyik helyen 36, a másik helyen 49 millió dollárról olvasni) pedig a kínai piacról sem térült meg. Ott csupán a 7. helyen nyitott úgy, hogy három premier film (köztük az Angry birds-mozifilm) is megelőzte a nyitó héten. A kínai mozikból pár héttel később el is tűnt a film. Hiába volt sztárpowerként jelen Jackie Chan és Arnold Schwarzenegger. Bár az angol nyelvű előzetesben is az ő nevükkel reklámozzák a filmet, csupán egy kisebb szerepben tűnnek fel. A film - legalábbis pénzügyi értelemben - az egyik legnagyobb bukásnak számít az orosz filmgyártás történetében.

Ha inkább az angol szinkronos előzetes érdekel erre elérhető. 

 

Minden idők legnézetebb orosz filmeknek a listája itt nézhető meg.

 

2020 eddig:

Ahogy már fentebb említettem a Parasztvakítás hatalmas siker lett: az idei nézőszámot is beleértve több mint 12 millióan(!!!) látták. Ez a film lett minden idők legnézetebb orosz filmje és a második film az Avatar után, amelyik áttörte a 3 milliárd rubeles határt a hazai jegypénztáraknál.
A romantikus musical dráma ([Jég2] - Lyod 2) a jégkorongozó és jégkorcsolyás szerelméről idén Valentin napon is sok nézőt vonzott, több mint 6 milióan választották őket.
A fentebb már szintén említett rublyovkai zsaruk másodk része is jól futott (több mint 4 millió néző). A januárban bemutatott. Az Attraction második része ([Invázió] - Vtorzhenie) viszont csupán 3,5 millió nézőt hozott, fél millióval kevesebbet mint a két éve bemutatott első rész. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr8215302288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása