Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnézettebb helyi filmek Európában (12.) - Dánia

2018. november 16. - kis_kiraly

Más országok mozilátogatottságai ezen a címkén elérhetőek.

Lakosság: 5,8 millió

Évi összes nézőszám: 11,9 millió
Mozinéző egy lakosra tekintve: 2,1
Termek/Mozik száma: 458/166

Helyi filmek piaci részesedése: 21% (2,5 milliós nézőszám)
Amerikai filmek piaci részesedése: 61%
Európai filmek piaci részesedése (Dániát nem számítva): 15%
Egyéb filmek piaci részesedése: 3%

Forrás: https://www.dfi.dk (2017-es adatok)

>

Forrás: www.dfi.dk

A listában szereplő alkotásokról:

- A legnépszerűbb helyi film franchise az országban és talán a világban is az Olsen banda filmvígjátékai, amelyek egy rablóbandáról szólnak, akik nem erőszakos módon akarnak bűntényt elkövetni. A dán filmstatisztikai hivatal 1976-tól adta ki a mozis nézettségi rangsort és már ezen is az első három helyezett az Olsen banda épp aktuális része volt. Erősen feltételezhető, hogy az előző hét film még ennél is jobb nézőszámokat hozott.

olsen.jpg

 

A lista második felében már frissebb filmek szerepelnek ezért készítettem egy külön listát a 2000 után készült filmekről.

row1.jpg

- A 2000 utáni legnézetebb dán film (Balek) egy impovizatív tévésorozat alapján készült.

- Az Olasz nyelv kezdőknek nemcsak közönség, hanem kritkai siker is lett. A cseh Karlovy Vary filmfesztivál fődíját is elhozta.

- A Vadászat című filmben Mads Mikkelsen karakterét vádolják meg pedofiliával. Alakításáért Cannes-ban a legjobb férfi főszereplő díját kapta. A filmet Oscarra is jelölték.

 

klass123.jpg

- 2000-es évek eddigi legnézetebb dán film franchise-za az Osztálytalálkozó. Három rész készült eddig belőle. Az első rész több mint 500 ezer nézőt hozott, épp kicsúszott a Top20-ból. A skandináv országokba, az észteknek és legutóbb a németeknek is el tudták adni a remake-jogokat. Több helyen is sikeresek voltak ezek a változatok, a finn változat az elmúlt két évtized egyik legnézetebb filmje lett. Az első rész három fickóról szól (egy házas, egy örök agglegény és egy épp válás előtt álló), akik az osztálytalákozójukra igyekeznek, de az odautazás tartogat számukra egyet és mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr6514375653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása