Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnézettebb helyi filmek Európában (4.) - Olaszország

2015. március 20. - kis_kiraly

Más országok mozilátogatottságai ezen a címkén elérhetőek.

Lakosság: 59,9 millió

(2013-as adat)
Évi összes nézőszám: 97 millió 380 ezer
Termek/Mozik száma: 3256

Helyi filmek piaci részesedése: 31,02%
Amerikai filmek piaci részesedése: 53,2%

A filmeknél a műfajt ennél a táblázatnál felesleges kiírnom, mert szinte mindegyik vígjáték.

Forrás: boxofficebenful.blogspot.it

A listában szereplő alkotásokról:

orult-romai-vakacio.jpg

Adriano Celetano-Ornella Mutti páros két filmjét egyedül Az élet szép szárnyalta felül, azokat is csak 17 évvel később. Igaz, régebben többet is jártak az emberek moziba

- Érdekes megfigyelni, hogy a legnézettebb filmekben férfi komikusok dominálnak:
Roberto Benigni a 1980-as évek végén, '90-es években (Az élet szép, A szörnyeteg, Pinocchio, Johnny Stecchino, A kisördög), jelenleg pedig az Aldo, Giovanni & Giacomo-trió (Kérdezd meg ha boldog vagyok!, Così è la vita), valamint Checco Zalone filmjei: "Sole a cantinelle", Micsoda szép nap.


- Benigni a Pinocchio-val minden idők egyik legdrágább olasz filmjét írta/rendezte és főszerepet is játszotta. Otthon a legnézettebb filmek közé is bekerült, Olaszországon kívül azonban pénzügyi bukás lett a film: 40 millió euróból összesen 41 milliót hozott vissza, azt is nagyrészt az olasz piacon.

olasz_1.jpg

Jelenleg Checco Zalone a legnagyobb sztár, bár ő Olaszországon kívül nem ismert

- Egy francia film remake-je is bekerült az all-time Top 20-ba: a jelenleg legnézettebb francia film 2010-es olasz feldolgozása (Isten hozott Délen!). Sőt, a két évvel később elkészült folytatása (Isten hozott Északon!) éppen csak kicsúszott a Top20-ból.

la-locandina-di-johnny-stecchino-10293.jpg

Roberto Benigni hat filmje is benne van a Top20-ban. Johnny Stecchino-ban például kettős szerepben: ő alakítja az ugyanúgy kinéző egyszerű buszsofőrt és a rettegett maffiafőnököt. A szerepcserés filmre 6 millióan voltak kíváncsiak


- A listában utolsóként a Fantonozzi-filmek harmadik darabja került fel. A történetek főhőse a Paolo Villaggio által megalkotott ügyetlen karakter, akit még a szerencse is messziről elkerül. Főszereplőként és társíróként szereplő Villagio ezzel a karakterrel (a Fantonozzi-könyvek mellett) összesen tíz mozifilmet készített a '70-es évek második felétől kezdve.


- Szintén egy érdekesség: a mediterrán mozifilmes látogatottságon szembetűnő (olaszoknál főképp), hogy az olyan vígjátékok a leginkább közönségcsalogatóak, amelyekben a főszereplő egy kisember/ügyetlen balek/antipasi, aki - akár önhibáján kívül - zűrös ügyekbe keveredik, végül valahogy kimászik belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr497279587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása