Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Van-e jövője a magyar sorozatgyártásnak a kereskedelmi tévékben? (1.)

2014. augusztus 15. - kis_kiraly

2014-et írunk. Vagy K.U. 17-et (Kereskedelmi Televíziózás Után), attól függ, honnan számítjuk. De hogyha csak a legutóbbi évtizedet is nézzük, akkor se tudnánk egy jelentősebb magyar sorozatot mondani, ami hetente embereket ültetett volna a tévék elé. Három országos televízió, elsősorban a két kereskedelmi, összesen jó, ha két-három heti sorozatot/tévéfilmet tudott felmutatni az elmúlt 10(!) televíziós idény alatt. Az elkövetkező két posztomban a magyar kereskedelmi televíziózás idejében bemutatott és a közeljövőben bemutatásra kerülhető sorozatokról írnék pár szót.

A MÚLT

Tv a város szélén (1998) / 7-es csatorna (1999) - Tv2

Szomorú aktualitást ad a sorozatoknak a főszereplő Bajor Imre, aki nemrégen hunyt el. A magyar kereskedelmi tévéknek ezek voltak az első próbálkozásai a szkriptelt sorozatokkal.
Mindkét szitkom rövid életű volt. A sorozat eredetileg egy helyi tévé mindennapjairól szólt volna. Később a KB tévéből hirtelen 7-es csatorna lett és - az elnevezéssel ellentétben - a hangsúly a magánéleti szálakra tevődött át, de ez sem változtatott a sorozat sorsán: a Gát György producerelte sorozatok sorsa hamar kasza lett. Ami számomra felrémlett a sorozatból (az ajánló megtekintése után) a Gergely Róbert által alakított helyi tévé sztárműsorvezetőjének beceneve: Lüszien. Az előbbi sorozat 12 részt élt meg, az utóbbi több mint 30-at, bár nem tudom ebbe beleszámolták-e az első 12-t is.

UPDATE: A sorozat még megtekinthető a TV2 klasszikusai között.

Az előzetes 1:08-tól kezdődik.

Pasik (2000-2003) - RTL Klub

bajor-galvolgyi-hernadi.jpg

Szintén egy szitkom a pár hónappal korábban indult Heti Hetes arcaival. Alapsztorija annyi volt, hogy a női főszereplő se veled-se nélküled kapcsolatban (és egy háztartásban) élt az ex- és a leendő férjével. Jucus (Hernádi Judit), Palika (Bajor Imre) és Ernő (Gálvölgyi János) volt a főszereplő. A sorozat a délutáni órákban (főműsoridő előtt) került bemutatásra. Talán ezzel is magyarázható, hogy a sorozat több mint 3 évet is megélt.

Itt végignézhető pár adás a sorozatból.

 

Első generáció (2001) - RTL Klub

1generacio_2.jpg

Első magyar gyártású akciófilmsorozat, amiből végül csak 10 rész készült. Hujber Feri, mint kapucnis hacker, Amerikából hazatért sikeres fiatal igazgató, jó csajok, bungee jumping, motorcsónak. Ez sem volt elég a nézettséghez. A történet, trendinek látszani akaró karakterek és a furcsa kameraállások nem lopták be magukat az itthoni nézők szívébe. Az első epizód tartalmáról pedig beszéljen helyettem a port.hu:

„Szandra, a Mon TV ifjú riportere a város legdivatosabb szórakozóhelyén, a Black Neonban megismerkedik egy erősen betépett fiatalemberrel, Zennel, s hogy baj ne érje, hazaviszi a kocsiján. Wilk a lengyel rendőrség nyomozója letartóztatja Barteket, a hackert, aki magyarok megbízásából egy bank számítógépes rendszerébe próbál betörni. Wilk magánakcióba kezd: elrabolja Barteket és Budapestre utaznak. Alina, az elrabolt Bartek barátnője szintén Budapestre utazik bátyjához Piotrhoz, aki Budapesten dolgozik vegyészmérnökként. Olivér a sikeres bróker beajánlja barátnőjét, Csillát a Mon TV jogi osztályára gyakornoknak, ahol a TV jogásza, Judit mellett kezd dolgozni. Szandrának az a gyanúja, hogy a Black Neonban kábítószert árulnak. Ez adja új riportjának ötletét: “Kábítószer forgalmazók nappal”. Megpróbálja rávenni Zent, hogy riportalanyként beszéljen arról, mi történt vele a szórakozóhelyen, de Zen nem áll kötélnek. Amerikából megérkezik Robin, a TV társaság új marketingigazgatója. Piotr, aki Robin régi barátja elmondja neki, hogy húga barátját elrabolták, húgát pedig megfenyegették.”

És persze ott volt még a Kamarás Iván alakította gonosz, akiről tudni lehetett, hogy tényleg gonosz

a) a neve alapján (Evil),
b) van egy klubja (a Black Neon), ahol csak csúnya terveket forralhatott
c) klubjában a zenéket a Szabó Simon alakította DJ Kalasnyikov(!) nevű ukrán lemezlovas keverte.

Youtube-on Gálvögyi-paródia is volt a sorozatról Első degeneráció címmel, de sajna lekerült onnan.

Angol nyelvű előzetes

 

Rendőrsztori (2002) - Tv2

rendőrsztori2.jpg

A sorozat az 1999-es Európa expressz mozifilmen alapult. Az Első generációval egyidőben forgatták, mégis egy ideig dobozban volt. Egy-két változtatás lett a filmhez képest: Kamarás Iván helyett Rékasi Károly, Dobó Kata helyett Xantus Barbara, de végső soron nem ezen múlt a siker. Négy epizód került adásba, állítólag hat epizódot rendeltek, de hogy kettő dobozban maradt, vagy leállították a forgatást, nem tudni.

Itt még próbálkoztak külföldi ismert színésszel is, pár epizódra még Sven Martinek is beugrott (őt akkortájt a Bohóc c. német sorozatból lehetett ismerni), mint a Xantus által alakított karakter hódolója, aki kicsit felkorbácsolta az indulatokat a Rékási által alakított Jimmyben.

Az előzetes végén elhangzó „nagy sikerű mozifilm" nem tévesszen meg senkit: összesen 57 ezren nézték meg (összehasonlításképp ugyanebben az évben a magyar Kalózokat 184 ezren, Star Wars I: Baljós árnyakat 1,147 millióan nézték meg)

 

Tea (2002) - Tv2 / Limonádé (2002) - RTL Klub

Két nagy sikerű magyar mozifilm (Valami Amerika és az Üvegtigris) után a kereskedelmi tévék lecsaptak az alkotókra és a Herendi-csapat a Tea, Kapitány Ivánék pedig a Limonádé  című szitkomot készítették el.

Tea.jpg

A Tea talán kicsivel közelebb állt az amerikai szitkomokhoz. Alaphelyzet a következő volt: Félix (Csizmadia Gergely) a nagymamától kapott egy teázót, de ennek feltétele, hogy egy évig sikeresen működtesse azt. Ezért alkalmazza üzletvezetőnek Betty-t (Rónai Aranka). Hozzájuk csatlakozik még két szomszéd flúgos csaj (Mazányi Eszter - őt később a rosszemlékű Marslakókból ismerhetjük és Lass Bea - őt pedig később az egyik tehetségkutatóból), valamint Félix két haverja, akik mindig a teázóban lógtak (Janicsek Péter és Simon Kornél – utóbbit később a Társas játékban látjuk viszont).

UPDATE: A Tea sorozat még megtekinthető a TV2 klasszikusai között.

 Limo 2.jpg

A Limonádé egy plázában lévő „Limo” nevű ruhaboltban játszódott, amelyet egy válófélben lévő házaspár (Kökényessy Ági és Puskás Tamás) üzemeltetett. A szereplőkhöz csatlakozott még két fiú (Horkay Péter és Szvath Tamás) és két lány (Ellinger Edina és Tisza Anita), akik a bolt alkalmazottai voltak. Ezeknél is ugyanúgy konzervnevetés volt, mint minden korábbi magyar szitkomok esetében.

Részlet a Tea című szitkomból

Limonádéról nem találtam előzetest, de a Filmservice weboldalán van egy ajánló róla.
De a szitkom próbálkozások csakhamar (a rossz nézettség mellett) elvéreztek a valóságshow-k (Big Brother, Való Világ) megjelenésekor. A Tea csakhamar esti fél 12-es időpontban ment és 33 epizódot élt meg, míg a Limonádé délutáni műsorsávban találta magát. A producerek véleményét a kaszálás után el lehet olvasni ezen a linken.

 

Szeress Most! (2003-2005) - RTL Klub

Szeress most.jpg

Barátok közt alkotóitól. Egy gazdag és egy szerény körülmények között élő családról szólt. A két különböző családból származó fiatal között szerelem szövődött, persze a gazdag mama (aki házas létére egy dokival kavart) mást szemelt ki lányának. De mint tudjuk a szerelem a végén mindent legyőz. Lényegében a különböző szappanoperákból már megismert karaktereket és helyzeteket ültettek át ezúttal heti sorozatba: a jó az jó, a gonosz, az gonosz, a szerelmes az szerelmes, voltak benne titkok, árulások és megcsalások.

Szeres most főcíme

78 rész (RTL honlapján regisztráció után még meg lehet nézni) és egy Zséda-sláger. Ennyit hagyott maga után a sorozat, valamint azt, hogy mindig vasárnap este ment a Napló ellen sokszor alulmaradva. Úgy tudom rendes finálét is kapott a sorozat. Ezután került a sorozat helyére a Cobra 11, amely azóta is az egyik legnézettebb sorozat ma itthon.

Egy rém rendes család Budapesten (2006) - Tv2


rémrendes.jpg

Állítólag a Rém rendes... és A dadus c. szitkom licence volt a befutó, végül a magyar Bándiék nyertek... és veszítettek pár adás után. A vele egyidőben vetített, már lassan kétszámjegyű évadát taposó Vészhelyzetnek még a nézettsége is megugrott a sorozat sugárzásának idejére.

1×01: 1,195 millió néző (SHR 27,5%) – 18-49: 598 ezer néző (SHR 30,7%)
1×02: 1,061 millió néző (SHR 24,9%) – 18-49: 475 ezer néző (SHR 24,7%)
1×03: 1,014 millió néző (SHR 22,3%) – 18-49: 360 ezer néző (SHR 18,0%)

Forrás: sorozatjunkie.hu

Végül három rész után fél 11-es idősávba került, mert ugye a licenc miatt főműsoridőbe kellett tartani a huszonegynéhány epizódot. Itt egy interjú olvasható Szervét Tiborral a show után (érdemes elolvasni: szitkomgyártás itthon vs az USA-ban), a sorozat producere pedig később a tv2 programigazgatója lett a tavalyi távozásáig. No comment.

Apacsok (tévéfilm - 2010) - Tv2

apacsok1.jpg

A listában kakukktojás, ugyanis ez nem sorozat.

Valószínű több dolog együttállása (a nagy kereskedelmi tévéket filmtámogatásra kötelezték és a kisebb költségvetés miatti mozi helyett tévéfilmre váltottak) eredményezte a tévében az elmúlt évtizedek egyik legjobb ügynökfilmjét. Egy Kovács Krisztina-Bereményi Géza által írt színpadi darabból készült tévéfilm, amit Török Ferenc rendezett. Maga a tévéfilm keretes/lépcsős szerkezetű, ahol csak a film második felében áll össze a film első fele. Én kissé zavarva néztem, mikor különböző idősíkokban ugrál a film, de összhatás fergeteges volt. Erős színészi alakítások, ma napig is aktuális történet. Egyetlen hátránya, hogy komoly témáról szól, ami ritkán ismételhetővé teszi a tévéfilmet.

Alapsztorija, hogy egy fiatal alkotó meg akarja filmesíteni nagyapja történetét, amelyben a 60-as években "ellenállóként" elvonult többedmagával egy közösségben, ahol felnőttként indiánost játszottak. Azonban kiderül, hogy az egyik filmbizottsági tag nagyapja is érintett volt ebben és ő máshogy ismeri történetet.

 

Egy kérdés maradt megválaszolatlanul: Szándékosan vagy teljesen véletlenül nyúlt Tv2 a tutiba? Utóbbit gyanítom, mert mi másért lehetett egy saját gyártású tévéfilm premierje vasárnap este 22 után.

 

Casino (2011) - RTL Klub

Casino.jpg

TV2 megszerezte a BL közvetítést és gondolta, hogy az exkluzív tartalom vonzani fogja a nézőket. Tévedtek, ugyanis az évenkénti BL tévés nézettsége egy magyar piacon (magyar klubcsapat híján) nem összevethető a négyévenkénti Eb vagy Vb meccsek nézettségével.

RTL pedig próba-szerencse alapon bepróbált ebben az idősávban egy Szurdi Miklós által készített háromrészes sorozatot, amiből két rész BL meccs, harmadik pedig egy random horrorfilm ellen ment, de így is folyamatosan csökkent a nézettség, így aztán nem lettek ősszel újabb epizódok.

Casino előzetese

A sorozattól nyilván nem vártunk, hogy akár látványilag is egy magyar változatú Las Vegas legyen, de itt sem az alapsztori (az amerikai özvegy hazajön, hogy eladja a kaszinót, ebben segít a fia, Steve, aki rossz  arcú emberekkel kezd el üzletelni), sem a kaszinóba betévedő vendégek történetei nem csigázták fel a nézőket.

Személyes megjegyzés: sohasem értettem, hogy a magyar sorozatokban miért kell kötelezően angol nevet/becenevet is kapnia egy karakternek.

 

Gimi (websorozat - 2011) - TV2

gimi(web)1.jpg

Tv2-nek volt egy webes próbálkozása is, amely egy gimnázium sportosztályos és művészeti tagozatának diákjai közötti rivalizálásról szólt, de ez sem keltett nagy visszhangot webes körökben, talán éppen a túl fiatal célcsoport miatt.

A Gimi előzetes. Itt megtekinthető az első rész is

Pár epizód a sorozatjunkie oldaláról még elérhető.

Hamarosan folyatom a JELEN és a JÖVŐ magyar sorozatgyártásával a kereskedelmi tévékben.

UPDATE: A poszt második része erre található.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr256604059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2014.08.23. 20:40:42

Kár, hogy csak két részt írtál belőle és a közszolgálatit kihagytad.

Én dolgoztam ilyen stábokkal, magyarokkal nem és pont a Limonádé miatt. Láttam, hogy forgatták egy budapesti plázában és már abból látszódott, hogy nem lesz belőle nagy dolog. A stáb nagyon barátságtalan volt, mindenkiben tömény sok keserűség és mogorvaság volt. Amikor megbuktak vele, nagyon örültem, mert kijárt nekik a viselkedésük miatt.

A Pasikat egy ideig néztem, de szerintem több és jobb is lehetett volna. Lehet, hogy nem az én korosztályomnak készült, de nagyon gyermetegre sikerültek a karakterek. Minden szituáció kiszámítható volt, a színészek túljátszották a karakterüket. Legalábbis ezt éreztem és érzem most is.

A Szeress most-ban nagyon sok olyan szituáció volt ábrázolva, ami annyira taszító volt, hogy már pár pillanat után nézhetetlen lett. Például az egyik epizódban a taknyos 18-20 éves azért reklamál, hogy neki nem elég a melósok irányítása, komolyabb pozíciót akar. Ez nem indulatokat kavar, hanem nem nézem tovább (ha az én cégemnél csinálna valaki ilyet, akkor azonnal felmondanék neki).

A budapesti rém rendesnek az elejében volt valami. Aztán hirtelen megváltozott és olyan gagyi lett, hogy kín volt nézni.

Látok pár tipikus hibát az említett és a nem említett kereskedelmi sorozatokban: gyenge szöveg, a konfliktus egyenlő a kiabálással, a történetek szála rosszul van vezetve, sokszor láthatóan nem érzik meg a karakterüket a színészek (nem őket okolom, hiszen sem a párbeszédek, sem a történetek nincsenek megcsinálva), uniformizált embertípusok jelennek meg. Ezek mind hibák.
Ha megnéznék egy-egy sikeresebb amerikai sorozatnál milyen megoldásokat alkalmaznak, sokat tudnának javítani - és ez nem pénzkérdés.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.08.24. 00:21:09

@csillaberk:
A közszolgálatis készül. Remélem, még a őszi premierek előtt ki fog kerülni.

Amiket írtál a magyar gyártással kapcsolatban:így van, ezek ilyen összetett hibák (forgatókönyv, színész, rendező, ...), amiket az átlag néző is hamar kiszúr.
Nincs vagy kevés a kommunikáció a különböző felek között, ami a gyártás kreatív részének a lényege lenne. Így nyilván nem lehet ALKOTNI valamit.

Érdemes elolvasni a Rém rendes résznél belinkelt interjút, milyen amikor színész szemszögéből látunk egy sikertelen sorozat gyártását.

csillaberk 2014.08.24. 11:31:40

@kis_kiraly: elolvastam, nem vettem észre a linket akkor, amikor a posztot először olvastam, köszi.
Amit a színész elmond, az nagyon érezhető volt a képernyő előtt is.
süti beállítások módosítása