Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2019 legsikeresebb helyi filmjei az Egyesült Királyságban és Írországban

2020. február 09. - kis_kiraly

Folytatjuk a sorozatunkat, amelyben a tavalyi év legsikeresebb hazai filmjeit veszem sorra minden országban. Hasonló a szempont-rendszer idén is: továbbra is a British Film Institute-ot veszem alapul (itt elérhető a tavalyi lista). Nézőszám helyett a tavalyihoz hasonlóan boxoffice bevételek szerint lettek a filmek rangsorolva.

#1 Bosszúállók: Végjáték £88,7 millió
#2 Oroszlánkirály (2019) £76m
#3 Toy Story 4 £66,2m
#4 Joker £58m
#5 Star Wars: Skywalker kora £54,9m

Következzenek a brit független filmek a tovább után. Mivel a filmek legnagyobb része itthon forgalmazásba került, ezért csak pár mondatot írtam a szinkronos trailerekhez.

#1 Downton Abbey £28,2 millió

Downton Abbey helyben az első helyen végzett, de világszinten is szépen muzsikált (több mint 190 millió dollár hozott). Naná, hogy jönni fog a folytatás is.
 

#2 A kedvenc - The Favourite £17,0m

A Kedvencet az Egyesült Királyságban tavaly mutatták be. Amerikában Oscarra készülve már azt megelőző év decemberében. Eredmény: hazai és nemzetközi siker, Olivia Coleman-nek pedig jött az Oscar bácsi is.

#3 Yesterday £13,8m

"Mi lenne, ha" - típusú filmek egy újabb darabja: mi lenne, ha csak te tudnád a Beatles összes dalát egy olyan világban, ahol még nem is hallottak az együttesről. A filmhez sikerült megszerezni vagy egy tucat Beatles nóta jogait is. Danny Boyle nyilatkozta, hogy ez volt életében a második legnagyobb tétel, ami egy általa rendezett film költségvetési papírján szerepelt. A dalokkal tehát nem lehetett mellélőni, bár a forgatókönyv Richard Curtishez képest kissé gyengébre sikerült.

#4 Stan és Pan - Stan & Ollie £10,6m

Stan és Pan életét bemutató film, amely már az aranykorszakuk után játszódik.

#5 Két királynő - Mary, Queen of Scots £9,2m

Kosztümös dráma a brit történelmi dráma kedvelőinek.

#6 Judy £8,1m

Judy Garland utolsó időszakát mutatja be a film. René Zellwager visszetérése lehet ez? Golden Globe és a BAFTA már megvan. Holnap kiderül, hogy az angolokhoz hasonlóan az amerikaiknak is bejön-e ez a életrajzi dráma.

#7 Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása - Angel Has Fallen £7,5m

Akciófilm a listában? Kevésbe köztudott, hogy Gerald Butler már jóideje nemcsak szinészként, hanem producerként is jelen van a filmjeibem, úgyhogy valószínű ezért szerepel a listában. Na meg persze nem major studiók áltak eddig sem a film franchise mögött. Ezúttal a Lionsgate stúdióval karöltve hozták létre a filmet nagy részt Egyesült Királyságban és Bulgáriában forgatva.

#8 Fisherman's Friends £7,4m 

A 90-es években egy fickó fejébe veszi, hogy egy halászokból álló társaságból halásznótákat éneklő zenekart alapít. Igaz történet lapján. A film címe egyben a banda neve is. Sajnos nincs az előzeteshez szinkron vagy felirat, nem tudni, hogy került-e itthon forgalmazásba.

#9 Shaun, a bárány és a farmonkívüli - A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon £7,0m 

Egy újabb animációs film a Csibefutam alkotóitól. Az Index egy rövid videó erejéig a háttérmunkálatokba is betekinthetett.

#10 Családi bunyó - Fighting with My Family £5,9m

A három film egyike (Fehér éjszakák és a Kisasszonyok mellett), amivel Florence Pugh elérte, hogy a tavalyi év róla szóljon. Egy sportdráma, amelyben egy angol pankrátorcsalád egyik tagja próbálja valóra váltani álmát és lehetőséget kap arra, hogy Amerikában is megmutassa magát. Meglepően jó kis családi film . A film igaz történeten alapul, amelyből előszőr dokumentumfilm készült. Dwayne Johson mozifilm lehetőséget látott belőle és  Stephen Merchent-et kérte fel a film megírására. Igaz, hogy 9 millió fontból készült, de világszinten 41 millió hozott dollárban, úgyhogy azért nem lehetett panasz pénzügyi szinten sem. A film alapjául szolgáló dokumentumfilm ezen a linken lesz elérhető

 

Írország

#1 Oroszlánkirály €6,54 millió
#2  Bosszúállók: Végjáték €6,4 m
#3 Joker €6,35 m
#4 ToyStory 4 €5,98 m
#5 Jégvarázs 2 €4,76 m 

Legnagyobb bevételű ír film a Gyermek  - Hole in the Ground (Top 10-en kívül). Sajnos erről nincs pontosabb adatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr9515300208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása