Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (Egyesült Királyság és Írország)

2018. december 24. - kis_kiraly

Egyesült Királyság

#1 Bosszúállók: A végtelen háború 70,8 millió font
#2 Mamma Mia! Soha nem hagyjuk abba 65,5 millió font
#3 HIhetetlen család 2* 56,2 millió font
#4 Bohém Rapszódia 52 millió font
#5 Fekete Párduc* 50,6 millió font

A feltüntetett mozibevételek Egyesült Királyság és Írország összesített bevételein alapulnak

A brit filmintézet mindig külön bevételi toplistát készít brit független filmeknek, ez a Top5-ös lista látható a tovább után, valamint külön írok az idei legnagyobb bevételű ír filmről is.

Brit független film: a brit filmintézet a helyi brit filmek alatt azokat a filmeket érti, amelyek brit filmstudiók által készültek független film stúdiókkal vagy pedig amerikai major stúdiókhoz tartozó független filmstúdiókkal együtt (például 20th Century Fox esetén Fox Searchlight Pictures).

#1 A legsötétebb óra 24,1 millió font

A briteknék csak idén januárban mutatták be ezért szerepel a listán. Amerikában a lehetséges díjak miatt még az előző év végén muttaták be és be is vált a forgalmazónak a stratégiája: Gary Oldman csinált egy söprést (Oscar, Golden Globe és Bafta-díjat nyert ezért az alakításáért). 1940-ben játszódik és egy hónap történését mondja el, amikor Churchil eldönti, hogy a korábbi miniszterelnök politikájával szemben nem fogja keresni a diplomáciai megyegyzést HItlerrel. A magyar előzetes lentebb látható.

#2 Johnny English újra lecsap* 17,7 millió font

Újabb folytatás Rowan Atkinson akcióvígjátékából. Ebben a részben az összes ügynöknek kikerül a személyazonossága és a már visszavonult Johnny English ügynököt reaktiválják, hogy derítse ki ki áll az egész hátterében.  Amerikai piacon bukás volt (8 millió dollárt hozott), de világszinten mint minden eddigi Johnny English-film hozta a stabil 180 millió dollár bevételt igaz. Na jó, mondjuk az inflációt is bele kell számítani, az első részt másfél évtizede mutatták be. 

#3 Három óriásplakát Ebbing határában 15,3 millió font

Hasonló elvet követve a briteknél szintén januárban mutatták be. Egy sötét dramedy egy asszonyről, aki három hatalmas reklámtáblán próbálja felhívni a figyelmet megölt lánya megoldatlan gyilkossági esetére. Legjobb film díját kapta a Golden Globe-on és a BAFTA-n, emellett Golden Globe-ot nyert a legjobb főszereplőnő (Frances McDormand) és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában (Sam Rockwell). Az Erőszakik rendezőjének legutóbbi filmje.

Korhatáros előzetes

#4 Ősember - Kicsi az ős, de hős! 11,2 millió font

Egy újabb stop-motion film a CsibefutamShaun, a bárány és Wallace és Gromit alkotóitól. Ezeket a filmetket már nemzetközi piacra szánták, de a fentiekkel ellentétben, nem hozta vissza az 50 millió dolláros gyártási költséget, világszinten 54 milliót dollárt hozott. A kőkorszakban játszódó animációs filmben egy törzsnek meg kell védeni a földjét egy másik idegen törzstől. Mindezt egy focimeccs keretében.

#5 Vörös veréb 6,4 millió font

Budapesten forgatott kémtörténet Jennifer Lawrence-szel. Az amerikaiak egy titkos információt akarnak megszerezni az egyik orosz forrástól, de az oroszok ráállítják a saját speciálisan kiképzett kémüket az amerikai összekötőre, hogy megtudják ki szivárogtat. A történetet ezen kém szemszögéből mesélik el. Elég jó kémes fim leszámítva azt, hogy talán kissé hosszú az a majd két és fél órás játékidő.

 

* még a mozikban (2019.01.27-ei állapot)

A poszt korábbi verziójában első 9 hónap Top5-ös ranglistáját adtam közre, onnan idővel kiszorult két film, de kitörölni már nem akartam, azokat a lista után raktam be.

Tehát akik kiszorultak:

Kutyák szigete 6 millió font

Wes Andreson legújabb filmje, amely szintén egy stop-motion animációs film. Egy közeli disztópikus jővőben Megaszaki városában betiltják a kutyákat és egy szemét szigetre száműzik őket. Azonban a polgármester fia nem hagyja annyiban és a szigetre megy, hogy megtalálja az elveszett kutyáját. Az idei Berlini fimfesztiválon Anderson megkapta a legjobb rendező díját és az amerikai South by Southwest filmfesztivál közönségdíját. Emellett két Golden Globe-jelölést is kapott a film.

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság -
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
 5,9 millió font

A második világháború után egy írónő elkezd levelezni pár Guernsey-i szigetbeli emberrel akik egy könyvklubbot szerveztek (A sziget a Csatorna szigetcsoport része, amely nem tartozik az Egyesült Királysághoz, de maga a sziget a brit korona része). Az ő történetüket ismerjük meg az irónő kutatásain keresztül, hogy mi is történt velünk német megszállás alatt a második világháborúban. A szereposztás nézve afféle Downton Abbey reunionnak is tekinthető, sok ottani szereplő is feltűnik ebben a filmben.

A magyar címről még nem lehet tudni, de bátorkodtam a film alapjául szolgáló könyv címét feltüntetni, amely már  megjelent nálunk.

 

Írország 

#1 Mamma Mia! Soha nem hagyjuk abba 5,3 millió euró
#2 Csillag születik 5,15m euró
#3 Bosszúállók: A végtelen háború 4,75m euró

#1 Black '47 1,44 millió euró

Az idei legnagyobb bevételi helyi film, az 1840-as évekbeli írországi éhiségról szól, amely vizválasztó volt a helyi történelemben: a lakosság legalább 20%-al csökkent a halálozások vagy az elvándorlás miatt. Mivel az angolok sem tudták rendesen kezelni ezt a helyzetet, - Írország akkor Nagy-Britannia érdekeltségi körében volt, - tovább nőtt az elégedetlenség az angolokkal szemben, amely megalapozta a későbbi ír-angol ellenállást. Ez szolgál hátteréül ennek a filmnek.
Egy brit oldalon, külföldön harcoló ír katona (pontosabban ranger) parancs ellenére hazatér a földjére, ahol szemtanúja lesz az ottani éhínségnek, családját megölik és ő erre bosszút esküszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr614494360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása