Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (skandináv régió)

2018. december 30. - kis_kiraly

nordic_europe.jpg

Még így is, hogy hozzánk képest csak feleakkora lakossága van Norvégiának, Dániának, Finnországnak még így is hoztak 300 ezres nézőszámű hazai filmeket. A magyartól kicsit nagyobb lakosságú svédeknek idén gyengébb évük volt: csak egy helyi filmjük fért be éppcsak az összesített top10-be, 300 ezres nézőszámot megugorva. Érdekesség, hogy svéd-norvég-finn trióból mind a háromnak volt egy-egy sikeres életrajzi film a hazai énekesükről, bár nem hiszem, hogy összebeszéltek volna.

Svédország

#1 [Ted: Az Isten szerelméért] - Ted: För kärlekens skull  - 354 ezer néző

Ted Gärdestad svéd popsztár életrajzi filmje. A svéd énekes-zeneszerző a 70-as években országszerte ismert volt. Amíg ABBA világhírnévre tett szert, addig Svédországban "Tedmánia" söpört végig, ahol ő lett az ország elsőszámú popsztárja.

Norvégia

#1 Mamma Mia! Soha nem hagyjuk abba 708 ezer néző
#2 Rengés - Skjelvet 588 ezer néző
#3 A 12. ember - Den 12. mann 426 ezer néző

#1 Rengés - Skjelvet 588 ezer néző

1904-ben Oslóban egy 5.4-es erősségű földrengés történt. De vajon mi történik akkor, ha az eset megismétlődik napjainkban? A norvég Törésvonalban a kigyúrt Dwayne "The Rock" Johnson híján egy bajszos, szemüveges és vézna fickó próbálja megmenteni az embereket.

#2 A tizenkettedik ember - Den 12. mann 426 ezer néző

Igaz történet alapján. A nácik elkapnak 12 szabotőrt. Tizenegyet megölnek, egy megszökik. A filmben az ő történetét követhetjük végig.

 

#3 Månelyst i Flåklypa 412 ezer néző

Az egyik legnépszerűbb novég stop-motion animációs filmnek a következő darabja. 

Dánia

#1 [64-es betegnapló] - Journal 64 761 ezer néző

Igazi csemege a scandi-noir szerelmeseinek: Jussi Adler-Olsen világhírű bestseller sorozatának (Q ügyosztály) újabb - sorozatban negyedik - mozis adaptációja a Nyomtalanul, a Fácángyilkosok, és a Palackposta után. A szerző könyvei erre találhatóak. A két zsaru ezúttal egy eltűnt nő ügyében nyomoz egy félreeső és rejtélyes szigeten lévő kórházban.

#2 Út Mandalay-be - Så længe jeg lever / Way to Mandalay 409 ezer néző

Életrajzi film John Mogensenről, aki Dánia egyik legnépszerűbb zenésze volt a 60-as, 70-es években.

#3 [Szerencsés Péter] - Lykke-Per / A Fortunate Man  394 ezer néző

Dánok számára a film alapjául szolgáló könyv a helyi irodalmi élet egyik meghatározó alkotása Henrik Pontoppidantól, amelyet az 1800-as évek végén írt. Egy fiatal fiú útkereséséról szól.

Finnország

#1 Mamma Mia! 2 371 ezer néző
#2 Zsémbes 2. 347 ezer
#3 Bohém Rapszódia 299 ezer 
#4 Bosszúállók: Végtelen háború 234 ezer 
#5 Csuklyások – BlacKkKlansman 225 ezer

#1 [Zsémbes 2] - Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja / Grump 2 347 ezer néző

A Zsémbes folytatásában főhősünk lassan felkészül a halálra, de az élet közbeszól, amikor a lányunokának segítségre van szüksége. Kissé szerényebb számokat hozott, mint az első rész (azt több mint 500 ezer néző látta). Az első résznek itt lesz az előzetese.

#2 [A remény földje] - Oma Maa / Land of Hope 191 ezer néző

Egy finn szerelmi történet a második világháborút követő időszak árnyékában, amikor 400 ezer karéliai menekültet kellett befogadni, miután azt a területet elfoglalták a szovjetek.

#3 Olavi Virta 150 ezer néző

A címben szereplő finn énekes életérő szól a film, aki (nem tévedés) a finn tangó slágerek koronázatlan királya volt az 50-es és a 70-es évek között. Zenés trailer lentebb.

Izland

#1 Mamma Mia 2 79 ezer néző
#2 Bosszúállók: Végtelen háború 56 ezer
#3 [Engedj elbukni] - Lof mér að falla 50 ezer

#1 [Engedj elbukni] - Lof mér að falla 50 ezer

Két lányról szól, akiknek az életvitele beszívja őket a drogok világába, ami súlyos következményekkel jár mindkettőjük számára és próbára teszi a kapcsolatukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr7214466336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása