Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Idei cseh karácsonyi mesefilmek a mozikban és a köztévén

2018. december 01. - kis_kiraly

Velünk szemben tölunk északra nagy hagyománya van a karácsonyi mesefilmeknek. Erről majd egy késúőbbi posztomban hosszabban is írok majd. De most az idei cseh kínálatot veszem szemügyre.

Most karácsony közeledtével négy mesefilm (két mozis és két tévéfilmes) is bemutatásra kerül arrafelé.

tablo_4.jpg

A kétfejű sárkány titka - Když draka bolí hlava

A történet két kisgyerekről szól, aki a nagyszülőkhöz kerül a nyári szünet alatt, ahol egy kovácsműhelyben nem mással mint egy ott dolgozó kétfejú sárkányal találkoznak. Egyik nap a gyerekek egy titkos térképet találnak, és sárkány erről egy történet kezd elmesélni:  a Sárkány Királyságról, egy hercegről egy hercegnőről és egy átokról. A kétfejű sárkány egyik feje cseh, másik pedig szlovák nyelven beszél, ahogyan a királyt játszó Karel Gott is szlovákul beszél miközben szlovák szinésznőtársa csehül. Ez utóbbi megoldások azért születtek, mert ezzel a mesével akartak Csehszlovákia 100 éves megalapításának az évfordulójára emlékezni. A hibrid megoldás nem jött be a cseh nézőknek. A már bemutatott film eléggé negatív kritikákat kapott, ahogy a CGI is hagyott maga után kivánnivalót. A helyi filmportál a filmet 16%-osra értékelte.

Varázs toll - Čertí brko

Bárdos Judit ezúttal főszerepben. A varázstoll, amivel a bűnöket naplózzák a Pokolban elromlik, ezért Lucifer felküldi fiát egy újabb tollért. De addig is újabb és újabb kalandokba kerül és persze a csinos fogadóslány bűvkörébe. A helyi filmportálon jelenleg 70%-on áll.


A cseh köztévé sem akar lemaradni, az idei mesefilm felhozatalból: Zito varázslóból egy zenés trailer mellékeltem, valamint egy másik tévéfilm előzetesét egy királylányról, aki áruhában próbálja megmenteni beteg édesapját (legalábbis a trailerből ezt szűrtem le.)

Zito varázsló - Kouzelník Žito (TV-film)

A megbüvőlt király és bátor Martin - O zakletém králi a odvážném Martinovi (TV-film)

Népszerűek a saját gyártású tévéfilmek is arrafelé. Még mindig közel több mint 2 millióan nézik minden évben ezeket a mesefilmeket.

Sajna nem hiszem, hogy a közeljövőben eljut hozzánk valamelyik. Viszont hamarosan egy részletes poszttal is jelentkezem, amelyben a cseh(szlovák) mesefilmek eredetének és népszerűségének okaira közül választ találni. Emellett be is mutatok párat a régi és új klasszikusok közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr5214407232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása