Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Jelenlegi Firefly-pótlékok: Dark Matter, Killjoys

2015. szeptember 06. - kis_kiraly

Két aktuális sci-fi sorozatról szeretnék most pár sort írni. Mindkettőnek az első évada nemrégen fejeződött be és mind a két sorozat megkapta a második évados berendelését.


dark-matter-logo.jpg


DARK MATTER

Készítők: Joseph Mallozzi és Paul Mullie (mindketten Csillagkapu-franchise sorozatokba írtak). Ezúttal viszont saját képregényüket adaptálták sorozattá.

A sztori szerint a hibernációból egymás után felébredt legénység tagjai elvesztették az emlékezetüket. A történet egy része a legénység újra megismeréséről szól, akik rájönnek, hogy az elfelejtett múltjuk ellenére egy csapatként kell továbbra is együtt működniük. Az egyik szereplő álomképei útján (flashback-jelenetekben) a szereplőket is lassan megismerjük, akik nem feltétlenül pozitív karakterek.

dark-matters-cast.jpg

Nagyrészt epizódikus a történet, de az érdekes átívelő szálak és az epizód végi cliffek mindig maradásra bírtak. A karakterek sajna egysíkúak, a párbeszédek klisések, de aki ezt elfogadja és jól szórakozik az első két részen, az nem fog csalódni a későbbiekben sem. A történetek nagy része az űrhajón játszódik, és látszik is az alacsony költségvetés is (kanadai a sorozat, az amerikai Syfy csak átveszi), de ez nem ment a minőség rovására. Leszámítva az android-ot, mert ő az évad során végig idegesítő volt számomra.

Összességében nem bántam a rászánt időt, de ez nem az a "must-see sorozat".

Értéklés: 6/10.

dark-matter-idol.jpg

A női főszereplő korábban megnyerte a Canadian Idol-t is és a zenei/musical karrierje mellett csöppent a sci-fi sorozatba.

 

 

killjoys_tv_logo.jpg


KILLJOYS

Készítő: Michelle Lovretta (Lost Girl készítője, nálunk az Elveszett lány-ként futott a sorozat)

A sorozatban egy távoli Quad nevű galaxisban játszódik, ahol a két főszereplő fejvadász (vagy ahogy a sorozatban hivatkoznak rájuk: killjoy-ok). Hozzájuk csatlakozik az első részben az egyik főszereplő testvére is. Egyes epizódokban a trió újabb és újabb megbízásokat kap, miközben a főszereplők maguk is sötét titkokat rejtegetnek.

killjoy-pic.jpg


Nagyon jól fel van építve az univerzum. A sorozat nagyrészt a Quad-rendszerbeli bolygókon játszódik. A négy bolygó között van gazdagok és szegényebb, munkások által lakott is. Ehhez társul egyfajta kasztrendszer is, valamint egy elvileg független Rack nevű "fejvadász-szakszervezet", amelyet néha a gazdagok által irányított Cég is ellát megbízással. Idővel persze felszínre törnek a kasztok közti/kasztokon belüli különbségek is.

karakterek közötti dialógok nagyon tetszenek, én Firefly óta bírom az effajta sorozatokat. A zenék is jó választásnak bizonyultak, szinte üdítő volt hallani a Dark Matters után. Egészében egy jó kis feelgood sorozat.

Bár a fináléra kicsit erőt vesztett a sorozat, ajánlom mindenkinek.

Értékelés: 7/10.

Érdekesség: A főszereplő női karakter angol akcentusban beszél, amit azért ritkán hallani. Oké, Jonny Lee Miller is hasonló helyzetben van az Elementary-ban, de azért általában nem főszereplőknél szokott lenni angol akcentus egy amerikai/kanadai sorozatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr997763706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása