Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Szombaton ér véget Európa legnagyobb showműsora

2014. december 11. - kis_kiraly

Találós kérdés: Melyik az a műsor, amelyet Európa legnagyobb szabású szórakoztató műsorának neveznek és mégis a kontinensen az emberek 85%-a nem is hallott róla?

33 év után most szombaton utolsó adásához érkezett a Wetten, dass..?, Európa legnagyobb élő szórakoztató showműsora. Erről írnék egy búcsúposztot sok képpel és videóval.
 wetten-dass-logo.jpg

Kezdetek

Maga Frank Elstner, a műsor kitalálója és műsorvezetője se gondolta volna, hogy 1981-ben a német nyelvű piacon több mint három évtizedes műsornak teszi le az alapját és emberek millióit ülteti majd le a tévékészülékek elé. A műsor műfaját nem könnyű meghatározni: lényegében game show, talk show és szórakoztató műsor egybegyúrva.

Frank.jpg

Frank Elstner, a műsor ötletgazdája és az első műsorvezetője

A Wetten, dass..? (magyarul kb. "Fogadjunk, hogy...") koncepciója abból állt, hogy hétköznapi emberek szerepeltek a műsorban meghökkentőbbnél meghökkentőbb mutatványaikkal. Az egyes produkciókhoz meghívott ismert embernek vagy sztárvendégnek pedig fogadnia kellett, hogy sikerülni fog-e a produkció. Ha nem találta el a produkció kimenetét, akkor valamilyen "büntetést" kellett csinálnia. A végén a közönség szavazhatott (az első pár évben a vendégek döntötték el), hogy a fellépő próbálkozók között kit talált méltónak arra, hogy az este végső győztese legyen és jelentős nyereménnyel gazdagodjon. Ezt egészítette ki még a szokásos beszélgetős rész a vendégekkel és a meghívott zenei előadókkal.

frank_wd_studio.jpg

Hogy valójában mik ezek a fogadások? Lényegében olyan fizikai vagy ügyességi (vagy éppen elképesztő) feladatok, amelyek a tévében is jól eladhatóak. Teljesség igénye nélkül párat említve:

- pár autószerelő motort próbált összerakni és elindítani kilenc perc alatt
- öt úszó próbált elhúzni 50 méterre két és fél perc alatt egy több mint 300 tonnás hajót, rajta egy teljes rezesbandával (video)
- egyik jelentkező két és fél perc alatt próbált 50 telefonkönyvet széjjeltépni

tehergepkocsi.jpg

A műsorban kiderült, hogy egy tehergépkocsi négy söröspoháron is megáll

- egy másik versenyző 20 méteres döntött tűzoltólétrára próbált felmászni lábai lerakása nélkül (video)
- markolóval(!!!) próbáltak leszedni asztalterítőket, miközben a többi teríték az asztalon marad (video)
- vagy éppen 10 felakasztott kígyóuborkát próbáltak meg elvágni kártyalapok eldobásával (video)

De voltak ennél meghökkentőbb kísérletek is. Egyszer egy német gazda próbálta felismerni három tehenét csupán a tehénnek adott alma rágásának a hangjából (!!!) (video). A poszt végén még lesznek további videók más fogadásokról is.

A műsor egyben vándorcirkusz is volt. Különböző német, svájci és osztrák városokban rendezték, évente 6-8 alkalommal. A nyári adásokat a 2000-es évektől kezdve gyakran különleges helyszíneken vették fel. Jellemzően Mallorcán, de volt közvetítés párizsi Disneylandből és Törökországból is. Az Eurovíziós Hálózaton keresztül élőben közvetítette a német, svájci és osztrák köztévé valamint az elsősorban osztrák kisebbségnek sugárzó olasz Rai Bozen is. Így tudtak elérni csaknem maximális lefedettséget Európa német nyelvű régióira. Ez csaknem 100 millió embert jelent. Szombat esténként pedig leülhetett az egész család és nézhette a furcsa mutatványokat és persze a sztárokat.

A német televíziós kultúra része

A show már kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvendett a nézők körében. Alig pár évvel a kezdés után érte el történetének legnagyobb nézettségét: 23,4 milllió nézőt. Érdekesség, hogy német újraegyesítés után sem ért el ilyen nagy nézettséget a műsor.

Bud spencer (1983).jpg

1983-ban Bud Spencer és Terence Hill is eljött szerepelni a showműsorba.
Hill-nek nem volt szüksége tolmácsra, beszél németül az édesanyja révén.

Elstnert követően Thomas Gottschalk, egy korábbi rádiós műsorvezető vette át a stafétát és megérkezése után vált igazán nemzetközivé a műsor. Ő összesen 151 adást vezethetett az eddigi 214-ből. Nem véletlen, hogy összeforrt a neve a show-val (és a Haribo gumicukorral is, de ez nem ide tartozik). Európai és az amerikai sztároknak is érdekükben állt egy ilyen nézett műsorban megmutatni magukat. A színészeknek persze az sem volt mellékes, hogy reklámozhatták az éppen futó filmjeiket vagy a zenészeknek a közeljövőbeli európai turnéjukat.

brigitte_nielsen_christopher_lee.jpg

Thomas Gottschalk és a meghívott vendégei: Christopher Lee és Bridget Nielsen
az egyik 1987-es adásban.

A 90-es években az egyik legnézettebb műsorhoz az akkori kancellár Gerhard Schröder, Andrew Lloyd Webber, de legfőképp Michael Jackson kelletett: a popkirályra 1999 februárjában 18 millió néző volt kiváncsi.

gottschalk_ladies.jpg

Gottschalk a hölgykoszorúban.
Balról jobbra: Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Heidi Klum és Michelle Hunziker

Csökkenő nézettség

Azonban a 2000-es években a növekvő számú csatornák és az új rivális Deutschland sucht den Superstar (a Pop Idol német verziója) folyamatosan csökkentette a Wetten, dass..? nézettségét elsősorban a fiatalabb korosztályban, amivel a német köztévé mindig is hadilábon állt. Pedig próbálkoztak csinos női társműsorvezetővel is. Michelle Hunziker (aki olasz tévés műsorokat vezetett, emellett Eros Ramazotti ex-nejeként is ismert) három évig volt Gottschalk mellett.

michelle_wetten-das-hosts.jpg

Sokszor kritizálták a műsort, hogy a nézettség miatt veszélyes fogadásokat is bevállalnak a versenyzők. A show-t kétségkívül beárnyékolta a nemzetközi sajtót is bejárt baleset: 2010-ben az egyik kísérlet közben az egyik versenyző megsérült és lebénult. Gottschalk nem sokkal később bejelentette, hogy a következő év végén távozik a műsorból.

wettendass_reichweiten.gif

A műsor nézettsége már csökkenő tendenciát mutatott
a Gottschalk-korszak utolsó 7 évében

(fekete - teljes nézettség, piros - 14-49-es korosztály)

Forrás: quotenmeter.de

Helyettese az a Markus Lanz lett, aki korábban beszélgetős és főzőműsorokat vezetett. A nézettség azonban folyamatosan esett. Amíg Gottschalk alatt 8 millió alatt szinte sosem volt a nézőszám, addig a legutóbbi két adás 5,5 millió nézővel zárt, amelyek a show történetének legrosszabb számai. Pedig a legutóbbi adásban Hugh Grant és Jennifer Lawrence is szerepelt

lanz_wetten_dass.jpeg

Markus Lanz, az új (és az utolsó) műsorvezető

Nyilván közrejátszhatott a két eltérő műsorvezető stílusa: amíg Gottschalk igazi showman volt (már öltözködésre is), addig Lanz inkább egy jól kiöltözött, kimért úriember benyomását keltette. Szerintem nem rajta múlt a show sorsa, csupán meggyorsította az amúgy elkerülhetetlen folyamatot. Az a csúfság nem esik meg vele, hogy a legrövidebb ideig lévő műsorvezető lesz a Wetten, dass..? történetében. Azt a rekordot Wolfgang Lippert tartja, miközben Thomas Gottschalk-nak egy kis kitérője volt a német RTL-en még a 90-es évek elején.

 

Einschaltquoten_Wetten,_dass.._seit_Lanz.png

A Markus Lanz-korszak nézettségei 2012-től
Pirossal az osztrák köztévé nézői vannak hozzáadva

Forrás: de.wikipedia.org

A show-t próbálták felfrissíteni (például maga a műsorvezető is részt vett a fogadásokban, a részt később elvetették), de nem tudták megújítani 33 év után. Ehhez hozzájárult a hatalmas költségvetés is, amely részenként 2-2,5 millió euró volt. Összehasonlításképp: a mai napig is futó Tetthely sorozat gyártása jelenleg 1,5 millió euróba kerül epizódonként.

mallorca_wetten_dass.jpg

Telt ház a Wetten, dass..? nyári mallorca-i adásakor
Az egyik mallorcai adásról készült magyar nyelvű írás itt olvasható el

Külföldi kritikák

A műsort a végefelé már a nemzetközi sajtó is kikezdte. Egy New York Times-os cikk szerint a műsor már a lejárt lemez kategóriába tartozik. Több sztár (köztük Tom Hanks) azon véleményének is adott hangot, hogy túlságosan hosszú az élő adás. Mivel csúszások is előfordulhatnak, így nem ritka a 3 órás műsoridő sem. Az amerikai tévéadások műsorrendjéhez szokott Hanks kijelentette: ha USA-ban egy élő műsor ilyen hosszú ideig tartana, másnap már repülnének a műsorért felelős emberek.

tom-hankes-wessen-dass.jpg

"I was on this show a couple of years ago, that time with Leonardo DiCaprio. I didn't understand the show then, and I understand it even less now."

Tom Hanks nyilatkozata a Hannoversche Allgemeine Zeitung-nak

Mondjuk Gerard Butler sem távozhatott szép emlékkel: az elvesztett fogadása miatt (egy srác megadott idő alatt teljesítette a diótörést... a fenekével) egy Goethe-verset kellett felolvasnia, miközben jeget öntöttek a két lába közé.

Will Arnett elbeszélélése a német show műsorban történt élményeiről


A jövő

A német közmédia egyik legdrágább produkciója szombaton véget ér. Bár Frank Elstner elejtette, hogy esetleg egy-egy különkiadásként még visszatérhet a show, ezt a csatorna nem erősítette meg. Ha válságban még nincs a német köztévé, de útkereszteződéshez érkezett: hiába a közmédia-portfólió két legnézettebb tévéadója (ARD és a Wetten, dass..?-t adó ZDF) egyben a két legnézettebb tévéadó az országban, a nézőközönsége nekik a legidősebb, a fontos 14-49-es korosztályban a 8 nagy között (három-három RTL-csoport-os és Pro7Sat1Media-s csatorna mellett) csak hátul kullognak.

Hogyan tovább? Fogják-e, akarják-e pótolni a 33 évig futó showműsort? A nézőket mindenképp ki kell szolgálni valamivel. Arrafelé nézők el is várják ezt. Nem feleslegesen akarnak fizetni havi 18 eurót.

A poszt végén mellékelek pár említésre méltó videót:

1) A 80-as és a 90-es évek legjobb fogadásai (ez félórás videó)

Elsőnél kis pálcákon próbálnak egy telefonkészüléket egyensúlyozni 5 másodpercig
4:30-től egy motoros próbálkozik megverni a német bobcsapatot egy bobpályán
10:15-től egyik versenyző próbált 600 számjegyet és azok sorrendjeit megjegyezni és visszamondani
22:40-től két versenyző próbál egy pallót megtartani, miközben átmegy rajta egy teljes skót katonazenekar
27:17-tól a versenyző próbál meg habot fújni. Mindezt egy fadarabon keresztül.

 2) 1997-ben a bécsi Rathausplatz-on felállított 15 méter magas toronyra próbál felmenni a versenyző egy markolóval(!!!). 1:45-től kezdődik a tévéadás, addig az előkészületeket mutatják. Ennél nem is lehetne jobb promóciója egy műsornak.


3) Egy lány cementtömböt próbált eltörni, miközben a kezében lévő tojás épen marad. Nem sikerült neki, de a produkcióra fogadó sztárvendég Jackie Chan megmutatta a technikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr506941929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása