Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Sound of Music: Live!

2014. december 03. - kis_kiraly

Csütörtökön (nekünk pénteken) a Pán Péter-musicalt fogják bemutatni élőben Allison Williams-sel (Girls) és Christopher Walken-nel. Tavaly ugyanekkor A muzsika hangját adták le. Erről az adásról készült kritikát olvashatjátok el most.

UPDATE: időközben a rövidebb, szerkesztett változata a sorozatjunkie-n is megjelent.

som-lovie-logo.jpg 

Ritka eset, amikor élő tévés musicalt mutatnak be. Mindent elmond arról, hogy mennyire ritka esemény ez, hogy a network tévék közül korábban a CBS sugárzott még 1957-ben élőben Broadway musicalt (egy Hamupipőke-adaptációt).

Az NBC az élő szórakoztatáshoz nyúlt vissza. Ők amúgy is élen járnak az élőben felvett műsorokkkal. Gondoljunk csak a SNL mellett a élő sorozatepizódokra is: Vészhelyzet, Az elnök emberei, Will & Grace vagy legutóbb a 30 Rock. Nyilván a csatorna biztosra akart menni, ezért is választott egy már ismert és sikeres musicalt (A muzsika hangja), a már hasonló műfajban bizonyított, de azóta elkaszált Smash tévésorozat producereit, valamint Maria szerepére az American Idol nyertes és azóta country világsztárrá vált Carrie Underwood-ot.

sound_of_music_kids2.jpg

Maga az előadás nem a mozifilmet, hanem az eredeti Broadway-darabot vette alapul, így új dalokat is hallhattunk. A történetet nem fogom leírni, nyilván mindenki ismeri a sztorit. Inkább a szereposztásról ejtenék pár szót. Élő adás lévén szerepelt jónéhány, már Broadway-en is megfordult színész: Audra McDonald (Private Practice), Laura Benanti (Go On, Playboy Club), Christian Borle. Utóbbi a Smash-ből lehet ismerős, bár én őt a Legally Blonde musicalban láttam először. A Vonn Trapp-gyerekek esetében szintén jól sikerült a casting.

sof-tro.jpg

És el is érkeztünk az adás gyenge pontjához. A kapitányt alakító Stephen Moyer még-még hozta is a kötelezőt (nem volt rosszabb, mint a mozifilmes verzióban Christopher Plummer), de Carrie Underwood gyönyörű hangjával sem tudta felejtetni a színészi teljesítményét. Tudta a szövegét, de amikor kellett volna, lehetetlen volt valamifajta érzelmet leolvasni az arcáról. Meglehet, még akkor se tudott volna érzelmet kicsalni magából, ha Moyer átváltozk vámpír Bill Compton-ná és Maria nyakába harap. A két főszereplő között sem éreztem azt az idővel kialakult vonzalmat. Ezzel szemben a mellékszerepeket játszó Broadway színészek szinte lubickoltak a szerepükben.

Volt pár kisebb baki, de ezek pont megadták az élő műsor báját (például az elején a főszereplő megcsúszott a díszlethegyen, egy másik szereplő ruhájára ráléptek). Az elején volt csak egy-két pillanat, amikor hiányoltam a közönséget. Itt ez kivitelezhetetlen is lett volna, mivel tévéjátékszerűen közvetítették a műsort hét nagyobb díszlet között.

sound-of-music-set.jpg

Nyilván órákat lehetne vitázni arról, hogy melyik a jobb választás. Színész inkább vagy énekes, esetleg színész-énekes, lásd itthon az Alföldi rendezte István, a király előadást. Az viszont tény, hogy a húzónév Carrie Underwood volt, ő köré építették a egészet, vele reklámozták a műsort. A számok a csatornát igazolták: teljes nézettségben 18,6 milló néző, ezzel a csatorna legnézettebb csütörtök estéje lett 2004 óta. Akkor egy bizonyos Frasier című szitkom utolsó részét adták.

Aki szerette a moziváltozatot, szerintem ebben sem fog csalódni Underwood színészi képessége ellenére. Csodaszép díszletek és jó koreográfia jellemezte az egész produkciót.

Maga a produkció nagy költségvetésű volt (9 millió dollár), de ilyen nézettséggel illetve merchandise termékekkel simán behozhatta az árát. Az NBC szórakoztató osztályának vezetőjéhez pedig egymás után kopogtattak a különböző musical-ek jogtulajdonosai. Végül idén a Pán Péter mellett döntöttek, így ismét egy élő Broadway darab kerül adásba most csütörtökön. Az évi szokásos Rudolph the Red-Nosed Reindeer és a Charlie Brown Christmas mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr976953393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása