Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Ha már unod a szokásos karácsonyi filmeket...

2015. december 20. - kis_kiraly

Unod, hogy a tévében minden karácsonykor ugyanazokat az amerikai filmeket adják? Itt egy kétrészes filmes ajánló azokról az európai (most kivételesen nem angol nyelvű) karácsonyi filmekről, amelyek közül jópár kultikus siker saját hazájában és kihagyhatatlan az ünnepi műsorkínálatból.

Tűzfogó bólé (német, 1943)

feuerzangenbowle.jpg

Ez a film kilóg a többi közül. Egyrészt mert fekete-fehér, másrészt nem karácsonykor játszódik. Mégis a német karácsonyi tévézés egyik ikonikus filmje.

Sztori: A porosz időkben játszódik, amelyben pár professzor a címben megadott ital fogyasztása közben saját diákcsínyeikről sztorizgatnak. A társaságból a legfiatalabb professzor bevallja, hogy magántanuló lévén ezeket sohasem tapasztalta meg. Több se kell a társaságnak, beíratják egy kisvárosi iskolába, hogy egy rövid időre álruhában diákként pótolja be a kihagyott iskolás időszakát.

Vélemény: Főszereplő fiatalabbnak kiadva magát visszatér az iskolába. Azóta jó párszor láthattunk már ilyen filmeket, ez sem lóg ki a sorból.

Érdekesség: A főszereplő (és egyben producer) Heinz Rühmann a forgatás idején már 42 éves volt. A másik érdekesség pedig, hogy az akkori oktatási miniszter tiltakozása miatt -, miszerint a film kifigurázza tanárokat - Rühmann levetítette előzetesen Hermann Göringnek is, hogy a film premierje zöld utat kapjon.

 

Három mogyoró Hamupipőkének (NDK-csehszolvák, 1973)

cinderella.jpg

Sztori: A címből kitalálható, hogy a mesefilm a Hamupipőke sztori újrafeldolgozása. Ebben a verzióban a történet télen játszódik és Hamupipőkének a jóságos tündérkeresztanya helyett három varázsmogyoró segít.

Érdekesség: Csehországban ma is népszerűek a élőszereplős mesefilmek. A műfaj ("pohádky") már 1950-es évektől kezdve fontos szerepet játszott a karácsonyi televíziózásban. Ebből a felhozatalból emelkedik ki - költségvetésileg is - ez a csehszlovák-kelet-német produkció. Az időnként felcsendülő cseh nyelvű melódiákat pedig ki más, mint Karel Gott énekelte Karel Svoboda zenéjével. Akiket további csehszlovák mesefilmek érdekelnek, innen nézelődhetnek (angol nyelvű).


A sors fintora (szovjet, 1976)

irony-of-fate.jpg

Sztori: Egy, a 70-es évek moszkvai paneldzsungelében lakó fiatalember kalandját ismerjük meg, akit a haverjai - egy hosszú vodkázással eltöltött szilveszteri legénybúcsú után - tévedésből felraknak egy leningrádi gépre. A még részeg férfi (mit sem sejtve, immár a leningrádi repülőtérről) hazafuvart kér, és hogy-hogy nem, létezik egy ilyen lakcímű panellakás ott is. Miután részegen az ágyba fekszik, betoppan a lakás igazi tulajdonosa is egy csinos szőke nő személyében. A különböző félreértéses szituációkat néha feloldja egy-egy előkapott gitár és a kissé melankólikus dallamok.

Vélemény: Csak azért néztem volna, hogy retro faktor miatt nevessek az öltözködéseken, frizurákon és a zenéken, de kellemesen csalódtam és jól szórakoztam a filmen. Ennyi idő távlatából is simán 8/10-es az alkotás.

Érdekesség: A két részes TV-film, amely nagy siker lett Szovjetunióban és kihagyhatatlan műsor lett minden karácsonykor. A főszereplők nem sokkal később állami kitüntetést is kaptak. További retro szovjet karácsonyi filmeket, mesefilmeket itt találhattok (angol nyelvű).


Kéjutazás Las Palmasba (svéd - 1980)

laspalmas.jpg

Sztori: Svéd főhősünk, Stig-Helmer Olsson (tipikus antipasi) a pszichológusa tanácsára megpróbál kikapcsolódni és karácsonykor elutazik a Kanári-szigetekre. A film róla és a vele együtt utazó többi turistáról szól. Inkább szórakoztató jelenetek sokaságából áll, mintsem egy fő történetszálból (bár kétségkívül az is van benne).

Vélemény: Ma szemmel lassúnak tűnik a film, de vicces (itthon is felismerhető) sztereotíp karakterek és sok humoros jelenet van benne.

Érdekesség: A főszereplő (és rendező) Lasse Åberg által alakított karakter története még öt további filmben folytatódott.

 

Karácsonyi kalamajka (francia, 1982)

karacsonyi-kalamajka.jpg

Sztori: A karácsonyi (kissé fekete) komédia egy telefonos lelki-segélyszolgálat két flúgos dolgozójáról szól, akikkel karácsony este meglepősen sok dolgok történik. Ott van a kolléganójük, aki a műszakja után több alkalommal is próbálna vendégségbe menni, sikertelenül. Vagy ott van a furcsa szomszéd, a még furcsább süteményeivel. Vagy a két furcsa telefonáló, akik inkább személyesen akarják elmondani a problémáikat. Nem beszélve a liftkarbantartóról, aki rosszkor volt rossz helyen.

Érdekesség: A film amerkai remake-et is kapott 1994-ben Segítség, karácsony! címmel Steve Martin-nal a főszerepben.


Cinepanettoni (olasz, 1983-)

cinepanettoni.jpg
Klisés lenne a Fantaghiro-mesefilmeket ide sorolni, most nem is teszem. Most viszont nem egy karácsonyi filmet, hanem egy tipikusan olasz filmjelenségről írnék pár szót. Ez pedig a cinepanettoni.

A szó a cinema és a panettone szavakból származik. Utóbbi egy Milánóból származó karácsonyi sütemény. Teljes kifejezés pedig azokat az olasz filmeket takarja, amelyeket direkt a karácsonyi időszakban mutatnak be. Ma már inkább negatív jelentése van. Alacsonyabb költségvetés (olasz filmekhez képest), aktuális popslágerek, jó nők (kis meztelenséggel), félreértéses szituációk és két vicces fazon. Lényegében ebből áll a recept. A kritikusok sorra negatív kritikákkal illetik ezeket a filmeket, ettől függetlenül több mint harminc év eltelte után is még mindig nagy nézőszámmal mennek.

1980-as évektől számítjuk az első ilyen filmek megjelenését. Az első igazi siker végül 1983-ban volt, amikor bemutatták a "Vacanze di Natale" filmet. A filmben szereplő két komikus (Christian De Sica és Massimo Boldi) majd három évtizeden át szórakoztatta a közönséget. Majd minden évben jött ki egy újabb filmjük az 2011-es különválásukig. De maga a műfaj továbbra is él és a karácsonyi mozinézés továbbra is olasz tradíció maradt.

Érdekesség: Anno az Avatar olasz premierjét eltolták egy hónappal (a világ nagy részén decemberben volt a premier), hogy kikerülje a konkurenciát: az épp aktuális cinepanettoni - filmet.

 

Egy ágyban a Mikulással (svéd, 1999)
 egy-agyban-a-mikulassal.jpg

Sztori: Egy négyszer elvált és többgyermekes nő (jelenlegi férje kérése ellenére) meghívja korábbi férjeit és azok párjait, hogy az egész család és persze a férjektől való  gyerekek közösen ünnepelhessék a karácsonyt. A jelenlegi férj nem akart gyereket, ezért két éve titokban vazektómiája volt. Annál nagyobb meglepetés éri a közös vacsoránál, amikor kiderül, hogy az asszony terhes. A férj gyanúja a négy exférjre terelődik.

Vélemény: Spoileresnek tűnhet a címadás, de csupán azért mert egy Mikulásra is gyanú vetül. A film végére mindenesetre kiderül az igazság. Jó kis kamaravígjáték. Jó példája annak, hogyan lehet nem nagy költségvetésű filmből jó vígjátékot forgatni.

Érdekesség: A német és francia remake is készült belőle.

 

A következő részben kiderül vajon lengyeleknél siker lett-e a saját Igazából szerelem mozijuk, vajon melyik az elmúlt tíz év legsikeresebb orosz filmje és vajon mi, magyarok tudunk-e egyáltalán felmutatni saját karácsonyi filmeket (a sokadik Reszkessetek, betörők! és Sissi-ismétlések helyett).

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr848186310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása