Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Média Mecenatúra 2015

2015. július 01. - kis_kiraly

KIhirdették a NMHH Mecenatúra pályázat azon tévéfilmjeit, amelyek gyártási támogatást kaptak. A filmeket 2016. szeptember végi határidővel készíthetik el az alkotók. Érdekesség, hogy az előző évi pályázatból még csupán egyet mutattak be. A rövid leírásokat az mmonline.hu-ról vettem. Az első négy film maximális (120 milliós) támogatást kapott.


    
A TEREMTŐ HÁTA MÖGÖTT

A film két írás alapján készül: Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regénye és Móricz Zsigmond Barbárok című novellája alapján

Rendező: Vitézy László
Gyártó cég: MEGAFILM Kft.

Saját vélemény: Újabb Kálomista-gyártás, egy újabb Vitézy rendezés, egy újabb Móricz-adaptáció,  ismét maximális támogatással. Korábbi esetekben karácsonykor volt a filmeknek a bemutatója, valószínű idén sem lesz másképp.


SZÜRKE SENKIK

Egy I. világháborús történet egy magyar-osztrák-román felderítőcsapat öngyilkos küldetéséről.

Író: Köbli Norbert
Rendező: Kovács István
Gyártó cég: FILM POSITIVE Productions Kft.

Saját vélemény: Ez a cég is ismerősen cseng, de ezúttal pozitív értelemben: A berni követ és a Szabadság különjárat alkotóitól ezúttal egy háborús film várható. Mindenképp nézős.


ÁLOM HAVA

1680 telén játszódik majd szimbolikus szereplőkkel: a Lánnyal, a Deákkal, a Félszeművel, a Sántával, az Öreggel. Két részes lesz.

Rendező: Bicskei Zoltán
Gyártó cég: LÜMIERE Kft. (Szabadság tér '89)

Saját vélemény: Ajjaj, szimbolika. Ez vagy jól vagy rosszul is elsülhet. Fura azonban, hogy a port.hu szerint 2009-ben a rendező egyszer már leforgatta ugyanezt a filmet, akkor magyar-szerb koprodukcióban.


A PAJTÁS: A PÁRT HAJÓJA

Megtörtént eset alapján: 1954-ben a legsúlyosabb magyar hajószerencsétlenségben 23 ember halt meg.  A balesetet a politikai vezetés eltussolta. Az esetről az egyik túlélő visszaemlékezése itt elolvasható.

Rendező: Gárdos Péter (Tréfa, Porcelánbaba)
Gyártó cég: STRATCOMM Kft.

Saját vélemény: Borbás Marcsi cégének első tévéfilmje a magyar Titanicról, amit ráadásul el is titkoltak. Szerintem erről inkább dokumentumfilmet kellene csinálni.


MAGYAR FÁTUM - A KIRÁLY HALÁLA

II. Lajos király halálát dolgozza fel.

Rendező: Pajer Róbert (Tűzvonalban, Fekete krónika)
Gyártó cég: FILM-ART STUDIO Kft.
Gyártási támogatás: 75 millió Ft

Saját vélemény: Történelmi filmhez képest elég csekély támogatást kaptak. Most komolyan: ebből a pénzből bérelnek majd pár lovat, hogy eljátsszák a teljes mohácsi csatát?


TRANZIT IDŐ

Egy szívinfarktusnak hitt állapotban lévő férfi néz szembe múltjával és hibáival.

Rendező: Almási Réka (Team Building)
Gyártó cég: KinoFilm Studio Filmkészítő és Szolgáltató Kft.
Gyártási támogatás: 42 millió Ft

Saját vélemény: Sokszor láttunk már hasonló alapsztorit. Ebből bármi lehet.

 

Az idei pályázat bírálói voltak:

elnök:

Gajdics Ottó (főszerkesztő, újságíró)

tagok:

Medveczky Balázs (az MTV vezérigazgatója)

Zaras Andrea (filmbeszerzési menedzser)

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr637589522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2015.11.15. 10:20:08

Nem a saját nevemben és cégemmel, de én is érintve voltam. Azért valahogy nem lepődtem meg a nyertesek névsorán és azon sem, hogy nem nyertünk. Vitézy dokumentumfilmjeit szerettem, de őt maximális pénzhez juttatni...

Azt nem tudtam, hogy Zaras Andrea is bíráló lett. Utoljára az RTL-nél találkoztam vele és akkor egy nagyon tisztességes és kedves nőnek ismertem meg.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2015.12.07. 22:34:29

@csillaberk: Erről is tervezek majd írni egy összefoglaló posztot. Eléggé belterjes a válogatás. Értem én hogy kicsi a szakma, de nagyjából ugyanazok nyernek.

Kicsit számomra a Vajna előtti filmes korszakot idézi ez az egész program.

csillaberk 2015.12.21. 20:24:25

@kis_kiraly: Én a Vajna-korszakkal és az előtte lévővel sem tudtam azonosulni. Elszomorít, hogy ennyire nem ügyelnek a látszatra sem.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2015.12.23. 19:29:08

@csillaberk: kívülről nézve átláthatóbbnak tűnik a vajna-féle(folyamatosan pályáztatás, a friss adatok kikerülnek egy megadott honlapra, van egy külön írói csapat(!) amely elolvassa a forgatókönyvet)
Nyilván az sem tökéletes.

Itt csak megszületik a döntés három ember döntése alapján, egy biztos győztessel minden évben.

De ez csak egy kívülállló véleménye, aki a képernyőn nézné az eredményt. Ha egyáltalán tudná nézni az éjféli premieridőpontok miatt.
süti beállítások módosítása