Minden, ami média (és ami nem, az is)

Festival di Sanremo 2019

2019. február 10. - kis_kiraly

A korábbiakban már írtam a legnézetebb olasz zenei fesztiválról (Sanremo 2015, Sanremo 2017). Most csak a győztes dalt mutatnám be és az utolsó estén elhívták Ramazotti és Loius Fonzit is, ők is együtt adtak elő egy közös számot. A tovább után ez a két szám hallható (biztos ami biztos alapon, berakom a videóklippjüket is, hátha a RAI idővel leveszi a fesztiválos videókat)

Tovább

Kínai Tavaszi Fesztivál 2019

Látványos jelmezek, hatalmas kijelzők, elképesztő színkavalkád. Ez volt az idei Kínai Tavaszi Fesztivál, amely a kínai újév (holdújév) napján elbúcsúztatta a Kutya évét és köszöntötte Disznóét.

pig2019.jpg

Élő tévéadás volt, de a videók alapján biztosra veszem, hogy sok mindent felvételről adtak a több órás adásfolyam során. Ezekből mutatnék egy összefoglaló videót majd egy válogatást a tovább után.

Tovább

Vajna... és ami mögötte volt

Az oldalak mostanra már tele vannak különböző írásokkal Andy Vajnáról, aki nemrég hunyt el. Próbálom nem ugyanazokat a dolgokat leírni, amiket már előttem az egész magyar sajtó és a kommentelők egy része megtett. Ebben a posztban elsősorban a magyarországi tevékenységéről emlékeznék meg.

vajna-mirror.jpg

Tovább

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (skandináv régió)

nordic_europe.jpg

Még így is, hogy hozzánk képest csak feleakkora lakossága van Norvégiának, Dániának, Finnországnak még így is hoztak 300 ezres nézőszámű hazai filmeket. A magyartól kicsit nagyobb lakosságú svédeknek idén gyengébb évük volt: csak egy helyi filmjük fért be éppcsak az összesített top10-be, 300 ezres nézőszámot megugorva. Érdekesség, hogy svéd-norvég-finn trióból mind a háromnak volt egy-egy sikeres életrajzi film a hazai énekesükről, bár nem hiszem, hogy összebeszéltek volna.

Tovább

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (Közép-és Kelet-európai régió)

europe-green.jpg 

(Előző évi hazai filmes sikerek a régióban: 1. rész, 2. rész)
Az oroszoknál idén továbbra is a sportdrámák uralják a hazai filmgyártást, lengyeleknél a helyi mozik idén legyűrték Hollywood-ot többek között egy papokról szól filmmel illetve Patryk Vega újabb - ezúttal női -gengszterfilmjével. Ukrajnában egy multikultis vígjáték és egy animáció film törte át a korábban elérhetetlennek hitt 30 millió hrivnyás bevételi határt. A cseheknél egy klasszikus testcserés vígjáték érte el a félmilliós nézőszámot (arraféle - velünk ellentétben - ez megszokott), Szlovákiában pedig egy fiataloknak szánt táncos dráma lett szerény siker. Itthon a Valami Amerika újabb folytatása végzett az első helyen, a románoknál az elmúlt másfél évtized legnézetebb hazai filmje egy fekete-fehérben forgatott filmes adaptáció folytatása tudott lenni, bolgároknál pedig egy táncos film törte át a 100 ezres nézőszámot.

Részletesen a tovább után.

Tovább

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (német nyelvű régió)

german_europe.jpg

Németországban két gyerekfilm, két remake és egy bajor krimiadaptáció a legnépszerűbb filmek között. Svájciaknál egy félig életrajzi film, az osztrákoknál pedig egy "Drágám, a kölykök összementek"-tipusú film, csak itt a szülők mentek össze. Minden egyéb a tovább után.

Tovább

2018 legnézetebb helyi filmjei Európában (Egyesült Királyság és Írország)

Egyesült Királyság

#1 Bosszúállók: A végtelen háború 70,8 millió font
#2 Mamma Mia! Soha nem hagyjuk abba 65,5 millió font
#3 HIhetetlen család 2* 56,2 millió font
#4 Bohém Rapszódia 52 millió font
#5 Fekete Párduc* 50,6 millió font

A feltüntetett mozibevételek Egyesült Királyság és Írország összesített bevételein alapulnak

A brit filmintézet mindig külön bevételi toplistát készít brit független filmeknek, ez a Top5-ös lista látható a tovább után, valamint külön írok az idei legnagyobb bevételű ír filmről is.

Brit független film: a brit filmintézet a helyi brit filmek alatt azokat a filmeket érti, amelyek brit filmstudiók által készültek független film stúdiókkal vagy pedig amerikai major stúdiókhoz tartozó független filmstúdiókkal együtt (például 20th Century Fox esetén Fox Searchlight Pictures).

Tovább

Kirúgott közmédiások, 1994

Egy ritka felvételre bukkantam és gondoltam megosztom veletek.

A rendszerváltás utáni első nagyobb közmédiás elbocsájtásról beszélgettek. Na nem a közmédiában, hanem a szegedi helyi tévében. Mindezt jelenidőben, az 1994-es választások előtt pár héttel. 5:30-tól kezdődik a tényleges stúdióbeszélgetés. A meghívott vendégek: hivatásos médiasztárként felkonferált Havas Henrik, Lantos Gabriella és Heltai Péter. Érdekes mai szemmel nézve ezt a felvételt, hogy

  • milyen karriert futottak be a stúdióban szereplők
  • és hogy 25 év távlatából milyen változások történtek azóta.