Minden, ami média (és ami nem, az is)

Mária Terézia és a CGI

2019. május 11. - kis_kiraly

A kelet-európai minisorozat első évada nem bővelkedett csatajelenetekben - inkább a császári udvarban zajlottak a diplomáciai csörték -, de azért jó pár CGI jelenet is került a sorozatba. Ezek nézhetőek meg a tovább után.

Tovább

A Köztévé Dankó rádiója ma már online működik tovább

Én már korábban leírtam mi a véleményem a közmédia retrocsatornájáról. A közmédia ezúttal újabb változtatásokat eszközölt, az egykori fizetős csatorna mától kezdve átkerült az online (és ami fontosabb) ingyenes platformra.

m3.jpg

Mától kezdve az archivum.mtva.hu/m3 oldalon lehet elérni, de az m3.hu is oda van írányítva. Online streamen csupán 8 óráig nézhető vissza a tartalom (plusz online tvműsorrend előtt 2 órával már elérhető az műsor).

Ahelyett hogy egy katalógusból választana a felhasználó, amit bármkor megnézhet (lásd Netflix, vagy a régebbi közmédiás Teletéka), ehelyett egy 8 megelőzó órányi megörző TiVo-s tartalmat kapunk.

De legalább ingyenes.

Karakterfotók: Mária Terézia 2. évad

Megjöttek Mária Terézia 2. évadából az első karakterfotók. Továbbra sem lehet tudni, hogy a magyar részvétel milyen mértékű lesz. Érdeklődésemre a csehek egy bíztató email-t küldtek, hogy a magyaroknak is lenne lehetőségük csatlakozni. Az eddigi sajtóanyagok viszont arra utalnak, hogy - ha lesz is - kevesebb magyar közremüködés várható. Legalábbis a magyar színészek nevei nem szerepelnek a különböző  sajtónyilakozatokban. (osztrák, cseh)

A minisorozat ott folytatódik, ahol az első évad abba maradt. Mária Terézia koronázása után kitör az osztrák örökösödési háború: a porosz király elfoglalja Sziléziát és az uralkodónő a brutalitásáról híres Franz von der Trenck bárót bízza meg, hogy csapataival szálljon szembe velük.

Szereplők nagyrészt visszatérnek, viszont Mária Teréziát ezúttal egy másik színésznő, Stefanie Reinsperger fogja alakítani. A forgatás májusban kezdődik, a második évad premierje - legalábbis a szomszédainknál - idén karácsonykor várható újabb két résszel.

A tovább után három darab kép az új főszereplőről.

Tovább

One Red Nose Day and a Wedding

four-weddings-and-a-funeral-comic-relief-1549458881.jpg

Két évvel ezelőtt már bemutatásra került az Igazából szerelem kvázi folytatása Red Nose Day Actually címmel, amely lényegében egy rövid filmes folytatása volt a kultikus karácsonyi filmnek. Mindezt egy jótékonysági műsor keretében mutatták be. Hagyományokat folytatva ezúttal a Négy esküvő és egy temetés kapott egy hasonló folytatást. A közös pont Richard Curtis, aki a filmek írója és társadalmi segítő szervezet társalapítója. 

Csupán 14 perc, úgyhogy ne számítsunk egetverő sztorira. Alapjában arról szól hogy Hugh Grant karaktere 25 év után ezúttal is egy esküvőre hivatalos, de hogy kiére és hogy mely színészek szerepelnek benne a visszatérők mellett legyen meglepetés.

Nem feledni, hogy ettől teljesen függetlenül idén érkezik a Négy esküvő és egy temetés-remake is minisorozat formájában a Hulu-ra (egyik executive producer Mindy Kaling).

One Red Nose Day and a Wedding megnézhető a tovább után.

A videó után beágyaztam a 2017-es Red Nose Day Actually angol és a két perccel hosszabb amerikai változatát is (ha esetleg valaki még nem látta volna).

Tovább

Borbély Alexandra a cseh tévében

A múlt héten Borbély Alexandrát hívták meg vendégnek egy cseh talkshowba (kb. mint nálunk a Fábry-show), ahol a nemzetközi koprodukcióban készült Üvegszoba című filmet reklámozta. Ezt a videót tettem be a tovább után. De jó lenne ilyenkor egy magyar vagy akár angol felirat!

A műsorvezetőnek megtetszett a “közlekedési játék” magyar kifejezés. Viszont később a videóban 6:40-től először egy klasszikus csehszlovák mesefilm (Három mogyoró Hamupipőkének) magyar címét is szerette volna megtanulni, majd utána a színésznő jelenlegi színházának a kiejtésével próbálkozott. Ehhez nem kell tudni a cseh nyelvet, hogy egy jót mosolyogjunk itthon is. Hogy sikerült-e a cseh műsorvezetőnek megbírkózni a magyar nyelvvel, megtudhatjátok a tovább után.

Tovább

Film Independent Spirit Awards-monológok

Az Oscar-díjátadót megelőző napon kerül kiosztásra a független filmeknek járó Spirit Awards. Lényegében egy sátorban tartott nem öltönyös díjátadó sok hírességgel ahol a nem nagy költségvetésű filmeket díjazzák.

Az elmúlt időszakban kezdték komolyan venni a díjátadó szervezői is hogy komolyabb neveket is próbáltak leigazolni házigazdának. Az elmúlt két év műsorvezetőit (Nick Kroll-t és John Mulaney-t, akik az eddigi felhozatalból a legviccesebbek voltak szerintem) idén lecserélték, úgyhogy idén Audrey Plaza kapta a feladatot. Az ő monológja látható a tovább után, majd pedig beraktam a régebbi monológokat is időrendben (már amit találtam a youtube-on).

Tovább