Minden, ami média (és ami nem, az is)

Ha már unalmas nézni az újabb Reszkessetek, betörőket!...

2015. december 21. - kis_kiraly
Íme, azok az európai (kivételesen nem angol nyelvű)  karácsonyi filmek, amelyek kihagyhatatlanok az adott ország ünnepi műsorkínálatából. Ahol nem találtam magyar címeket, ott szögletes zárójelbe tettem a magyar fordítását.
Ha a 2000 előtti filmekre vagy kíváncsi, erre klikkelj.

 

Fegyverszünet karácsonyra (francia-német, 2005)

fegyverszunet.jpg

Sztori: 1914 karácsonyán az ellenséges csapatok egy rövid ideig fegyverszünetet kötöttek. Erről a pár napról szól a film.

Vélemény: Megtörtént esetet dolgoz fel a film, mégis fura volt látni, hogy ilyen oldala is volt -, ha csak egy röpke ideig is - a Nagy Háborúnak. Nem szervezetten történtek ezek a fegyverszünetek és változó ideig tartottak. Háborús film, amely a békéről szól. Ritkán néz az ember ilyen filmeket, pláne karácsonykor.


A Karácsony története (finn, 2007)

karacsony.jpg

Sztori: A cím adja magát: egy Télapó eredettörténet filmvásznon. Persze, hogy Finnországból. Klasszikus családi film.

Érdekesség: A finnek készítettek másfajta megközelítésből is Télapó-mozifilmet Utóbbit határozottan nem a gyerekeknek ajánljuk.

 

Ironiya sud’by. Prodolzheniye [A sors fintora. Folytatás] (orosz, 2007)

sors-ironiaja-2.jpg

Sztori: Hasonló felállás, mint a majd 40 évvel korábbi TV-filmben, csak itt az akkori főszereplők gyerekeivel történik meg a hasonló helyzet: a főszereplő egy moszkvai fürdőben bevodkázik és Szentpéterváron ébred fel, történetesen abban a lakásban, ahol anno az apja is volt. A lakásnak a tulajdonosa pedig történetesen az annak a nőnek a lánya, akivel a főszereplő apja egy ideig együtt volt. Az Éjszakai műszakból megismert Konstantin Khabensky játssza a férfi főszereplőt, de visszatérnek az eredeti tévéfilm szereplői is.

Érdekesség: Majdnem 9 millió nézővel az elmúlt tíz év legnézettebb orosz mozifilmje.

 

Ho-ho-ho (román, 2009)

ho-ho-ho.jpg

Sztori: Szerény körülmények között él a 8 éves Horatio és az édesanyja. Amikor elmennek a plázába, a kisfiú nem is sejti, hogy milyen kalandok várnak majd rá. A plázában a kissrác elkeveredik és találkozik egy taplónak tűnő télapóval, akiről kiderül, hogy egy nagyobb társasághoz tartozik, akik télapóruhában akarják elrabolni az ott lévő ékszerüzlet egyik értékes drágakövét.

Vélemény: Messzíről klisés film, megfűszerezve jópár fizikai komédiával. De ez a karácsony filmeknél talán megbocsátható.

Érdekesség: készült belőle második rész is, más szereplőkkel.


Yolki [Karácsonyfák] (orosz, 2010)

yolki_1.jpg

Sztori: Egy kislány lebukik társai előtt, mert folyamatosan hazudik édesapjáról. Mentve a menthetőt azt hazudja, hogy ő Medvedev orosz elnök lánya. Viszont, hogy ezt bebizonyítsa, be kellene mondatni vele egy üzenetet az újévi beszédében. A kislány barátja nem hagyja annyiban és megpróbál neki segíteni. Mindezt a "hat kézfogásos" elméletre alapozva. Ebben a kerettörténetben ismerjük meg az ország különböző részen élő embereknek a történetét, akik tudtukon kívül részesei lesznek ennek a láncnak.


Érdekesség: Timur Bekmambetov producerkedése alatt készült film, amely Oroszországban film franchise-ot indított útjára. Már három folytatás is készült belőle, ritka módon egyre növekvő mozilátogatottsággal (a legutóbbi részt leszámítva). Ettől függetlenül az ötödik rész már nemzetközi finanszírozással készülne el.

 

Listy do M. [Levelek a Mikulásnak] (lengyel, 2011)

listy-do-m.jpg

Sztori: Karácsonyi készülődésben három család történetét ismerhetjük meg. Egyik történetszál egy kisfiát egyedül nevelő rádiósé. A fiú elhatározza, hogy barátnőt szerez apjának. A másik egy öngyilkosságra készülő férfiről szól, aki egy megvilágosult pillanata után igazi karácsonyt próbál szervezni a családjának. A harmadik történet pedig egy árva kislányról szól, aki családot próbál keresni.

Vélemény: A három fő történetet több mellékszereplő története kapcsolja össze. Lényegében az Igazából szerelem lengyel változata. Igaz, ez film inkább dramedy. Mindenképp kellemes kikapcsolódás. Egyetlen negatívum a filmben, hogy a háttérzeneként szolgált két amerikai slágert (Somewhere over the rainbow ill. What the world needs) túlságosan sokszor adták le, a végefelé kissé idegesített.
A film két és fél millió nézőt csalogatott a lengyel mozipénztárakhoz. Egy hónapja bemutatott második rész pedig a legnézettebb lengyel vígjáték lett 1989 óta.

 

Egyáltalán nincs tradíciója a magyar karácsonyi film gyártásnak, de álljon itt mégis három példa:

 

Janika (1949)

janika-1.jpg

Sztori: Polgár Gizi ismert magyar színésznő otthon, szűk körben ünnepli a karácsonyt. Szinházigazgatója egy új darabbal lepi meg őt, egy fiatal színdarabíró Janika című darabjával, amiben egy fiatal kamaszfiút kellene alakítania. Ellenkezik, de végül beadja a derekát és át is öltözik fiúruhába. Mikor viszont egyedül lesz, váratlanul betoppan hozzá a 15 éve Amerikába kiutazott férje. A férj, mikor őt fiúruhában meglátja, csak egyre tud gondolni: ő a "gyerek" apja.

Érdekesség: Az egyik társíró, Békeffy István a felesége, Turay Ida számára írta a filmet. Az egyik legismertebb tévés színpadi változat az 1989-es Játékszínbeli előadás, amelyben Turay Ida ismét szerepelt, ezúttal egy kisebb szerepben. Legutóbb a Karinthyban lehetett látni.

janika_2.jpg

 

Illatszertár (1987)

illatsz1.jpg

Sztori: A történet két világháború között egy patikában, pontosabban "illatszertárban" játszódik karácsony előtt. A bolt vezetője egy névtelen levél alapján megtudja, hogy az egyik alkalmazottjával csalja a felesége. Mindeközben két másik alkalmazottja ki nem állhatja egymást, miközben egyikük rájön egy titokra, ami alapjában változtatja meg a helyzetet.

Érdekességek: László Miklós 1937-ben írt színdarabja három évvel később már filmes feldolgozást kapott Hollywoodban Saroküzlet címmel (ez közelíti legjobban a színdarabot az amerikai változatok közül), később musicalt is írtak belőle Judy Garlanddal és a 90-es években Tom Hanks-Meg Ryan-es vígjáték is készült belőle.
Itthon 1987-ben készült tévéjáték (értsd: nagyrészt egy stúdióban játszódik a tévéfilm). Főszerepben többek között Kern Adrással, Bodrogi Gyulával és Pap Verával.
Jelenleg a Centrál Színházban látható. Külön érdekesség, hogy Kern András ebben is szerepel, igaz ezúttal egy másik szerepben.

UPDATE: Az egyik amerikai talk-show múlt heti adásában romantikus filmekkel kapcsolatban hozta fel a műsorvezető ezt az alkotást példának. Ha tudni akarod a meghívott vendég (Quentin Tarantino!) reakcióját, megnézheted 5:05-től.

illatsz2.jpg

 

Isten pénze (1995)

isten-penze-plakat.jpg

Kakukktojás, hiszen filmes változata még nem készült, leszámítva a színházi közvetítést.

Sztori: Charles Dickens Karácsonyi énekének egy újabb, ezúttal musicales feldolgozása

Érdekesség: zenét Tolcsvay László, a szöveget Müller Péter "Sziámi" szerezte, a színdarabot pedig Müller Péter írta. Többek között jelenleg az Operettszínházban is látható a darab.

isten-penze.jpeg

 

A filmek nézéséhez kellemes szórakozást kívánok, remélem mindenki talál kedvére valót a két poszt alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr658190004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.