Minden, ami média (és ami nem, az is)

Csoda a... kosárlabdapályán

2017. november 10. - kis_kiraly

Világraszóló győzelemtől volt hangos a sportvilág 1980-ban, amikor a téli olimpián az amerikai jégkorongosok megverték a szovjet válogatottat, amely a legutóbbi négy olimpiát megnyerte. Mindezt egy főiskolásokból álló csapattal, úgy hogy korábban ők is kikaptak a szovjet válogatottól. Az utolsó másodpercbeli tévékommentálás ("Do you believe in miracles?!") az amerikai sportkultúra részévé is vált. Több filmet is forgattak belőle. A legismertebb a 2004-es Csoda a jégen Kurt Russell főszereplésével.

Most viszont az oroszok mutatnak be év vége előtt egy, a sporttörténelemben számukra kedvesebb mérkőzésről szóló filmet. A nemzetközi forgalmazásban Going Vertical címet kapó mozifilm az 1972-es szovjet kosárlabdacsapatról szól, amely legyőzte a müncheni olimpián a döntőben addig veretlen amerikai kosárcsapatot.

going-vertical.jpg

Mindkét meccs természetesen nem volt mentes a rivalizálásról, pláne hogy mindkettő a hidegháborús környezetben zajlott. A kosármeccs viszont kifejezetten paprikásan fejeződött be:  a bírók kétszer is visszafújták az utolsó másodpercekben a mérkőzést. Mindezt tetőzve a harmadik nekifutásra a szovjet csapat kosarat is szerzett, amivel megnyerték a mérkőzést és az olimpiát.

Kíváncsi leszek, hogy az orosz filmnek vajon milyen lesz a nemzetközi fogadtatása. Illetve, hogy vajon hogyan fogja feleleveníteni az utolsó másodperceket a film. Előzetes (sajna felirat nélkül) a tovább után.

Tovább

Brie Larson még az Oscar előtti időből

Amikor megnéztem a videóklippeket, nem hittem el.

Itt egy kép Brie Larsonról.

brie-larson.jpg

Ő az, aki a tévésorozatok után mozifilmre váltott és lett belőle Oscar-díjas színésznő. És a jövendőbeli Captain Marvel. Ezt megelőzően még énekesnői ambíciókat is dédelgetett. Énektudását filmben is megcsillogtatta (Scott Pilgrim a világ ellen).

Íme viszont azok a videóklippek a tovább után, amelyek után nem sok ember gondolta volna, hogy egy jövendőbeli díjakat halmozó színésznőt látunk.

Tovább

Kelet-európai orosz CGI munka majdnem egy Kincsem költségvetésből

Idén került bemutatásra az Attraction címmel forgalmazott orosz sci-fi, amely elég sikeres lett ahhoz Oroszországban, hogy megkapta a folytatásra való támogatást is az ottani filmalaptól. A film kb. 2,5 milliárd Ft-nak megfelelő rubelből készült (és ebben benne volt a marketing is). Egy orosz animátorstúdió (Main Road Post) bebizonyította, hogy tudnak ők is nagyokat alkotni a Hollywood-i stúdiók mellett. Ennek a filmnek a CGI munkálatait láthatjátok a tovább mögött.

Tovább

2017-es teljes napfogyatkozás az amerikai talkshow-kban

Korábban már kiraktam egy posztot az elnökválasztás utáni reakciókról, most ismét itt van egy összeállítás egy újabb nagy horderejű eseményről, legalábbis az USA-ban. Mivel a nagy network tv-k ismételtek, először a két kábel tévés talkshow host videóját rakom be (Conan és a Daily Show), majd az előző heti (teljes napfogyatkozás előtti) monológokat.

Tovább

Az ausztrál Mr. Football, aki magyar volt

Tegnap távozott közülünk Ürge Lajos, aki gyerekként az 50-es években hagyta el Magyarországot és az ausztrál tévében sportudósítóként lett országosan ismert Les Murray néven. Ausztráliában az ő neve egyet jelentett a focival. Felbukkant a legutóbbi Puskásról szóló dokumentumfilmben is.

Emlékére álljon itt egy majd 6 perces összeállítás az elmúlt több évtizednyi munkájából. Vannak köztük nemcsak sport, hanem szórakoztató műsorbeli részek is. A videó erre található (sajnos beilleszteni nem lehet), a tovább után pedig egy régebbi félórás dokumentumfilm, amelyben azt az embert próbálja megtalálni, aki '56 után kimenekítette őt és családját az országból.

Tovább

Média Mecenatúra program 2017 - Tévéfilmek

Idén is kihirdették a NMHH Médiatanácsának Média Mecenatúra által tévéfilmekre adott gyártási támogatásokat. Minden további mellébeszélés nélkül copy pastelem a győzteseket és a rövid leírásukat. Mindegyik tévéfilm egyenként 120 millió Ft-os támogatást kapott.

Tovább

Első német sorozatpremierek a fizetős (tv és online) platformokon

2017 nagy év lesz a német sorozatipar történetében. Ugyanis idei évtől kezdve saját gyártású tévésorozatokat fognak bemutatni a fizetős szolgáltatások (TV-ben és online egyaránt).

Hogy ilyen későn kezdődött el német földön részben a német televiziós piac az oka. Ugyanis a német piac (többi nagy nyugat-európai piaccal ellentétben) tele van ingyenesen fogható hazai televíziós csatornákkal. A 90-es  évek második felében volt fizetős próbálkozás, de a Premier szolgáltatás megbukott és később vele együtt a Kirch-birodalom is. Ennek a romjain épült fel a német Sky (az ausztrál-amerikai Rupert Murdoch vezette médiacég), amely a saját gyártású sorozataitól (is) várja, hogy újabb előfizetőket szerezzenek.

 

 A legnagyobbak:

1. Sky/Sky Go

Ők a legnagyobbak a piacon, az online szolgáltatók megjelenéséig nem is volt más riválisuk a tévés piacon.
TV-előfizetőik száma: 4,9 millió (Németország+Austria) 

2. Amazon Prime Video

Meglepetésre ők az elsőszámú VOD-szolgáltatók a németeknél, megelőzve a Netflix-et is.
Előfizetőik száma: 3 millió (2016)

3. Neflix

Előfizetőik száma: 1 millió (2016)

4. maxdome

A ProSiebenSat.1 céghez tartozó szolgáltatás. Az elsők között léptek piacra, de ma már csak harmadikok a VOD-piacon, csupán a megvásárolt (többnyire amerikai) sorozatokat és filmeket lehetett rajta megnézni saját tévés produkcióik mellett. Egy sajtó nyilatkozatban megjegyezték, hogy időnként felülvizsgálják a fenntarthatóságát a szolgáltatásuknak. Ezek alapján a közeljövőben nem terveznek nagyobb volumenű projekteket, csupán a már megvásárolt tévés tartalom online elérhetőségét tűzték ki maguk elé.
Előfizetőik száma: 900 ezer (2016)

Ezeket az első fecskéket mutatom be nektek a tovább után.

Tovább

Velvet-spinoff már a láthatáron

A Velvet Divatház azon kevés európai produkciók egyike (a Szulejmán és a Cobra 11 mellett), amely főműsoridőben kerül a magyar országos tévékre. A sorozat kint 4 évad után befejeződött, itthon körülbelül féltávnál jár a sorozat.

Azonban a producerek nem hagyták annyiban és ezúttal egy spinoff sorozatban (Velvet Colección - Velvet Kollekció) követhetjük a divatház dolgozóinak újabb kalandjait (egy másik spanyol csatornán). A sorozat ezúttal Clara Montesinos karaktere köré fog épülni. Helyszín is változik (Barcelona), illetve évtizedet is ugrunk: ezúttal a 70-es évek kerül terítékre.

velvet-spin-off.jpg

Az új csapat

De lesznek további ismerős visszatérő karakterek és persze a régi sorozatból a főszereplők is beugranak egy epizódszerepre. Az újonnan csatlakozott színészek közül ismerős lehet Marta Torné (Az internátus) és Monica Cruz (Egy lépés előre).

Tovább után ennek az első előzetese látható. Premier: szeptember 22.

Tovább

A legnézettebb hazai filmek Európában (11.) - Szlovákia

Korábban összeírt országok mozilátogatottságai ezen a címkén érhetőek el.

Szlovákia:

Lakosság: 5,43 millió
1 főre eső nézőszám: 1,05
Mozitermek/Mozik száma: 216/145
Hazai filmek aránya: 6,62%
(2016-os adatok)

 

A listában szereplő alkotásokról:

- A cseh filmek (pld Babovřesky-filmek) is jó nézettségeket érnek el a szlovák mozikban, de a listában a szlovák (vagy szlovák koprodukciós) filmek szerepelnek.bathory-a-legenda-masik-arca-1.jpg

A legdrágább szlovák (és cseh) film az angol Anna Friel-lel a főszerepben

- A Báthory-film minden idők legdrágább cseh és szlovák filmje is egyben (koprodukcióban angol és magyar producerekkel). A költségvetése 10,5 millió euró volt.

vsetkonic-600x400.jpg

A főszereplő vörös hajú színésznőt itthon is láthatták már a magyar nézők: Táňa Pauhofová az Olthatatlan című cseh HBO-s minisorozatban szerepelt

- A legnagyobb meglepetés volt az idei 2017-es év idáig, amikor két film is felkerült a látogatottsági listák elejére: egy romantikus vígjáték (Všetko alebo nič) és egy politikai krimi (Únos).

 demitra-rytmus.jpg

 

38 című dokumentumfilm átlépte a 100 ezres nézőszámot, de a szlovák repperről készült dokumentumfilm is jól szerepelt

- A 38 című dokumentumfilm arról a szlovák jégkorongozóról szól, aki tagja volt a repülőszerencsétlenséget szenvedett orosz jégkorongcsapatnak. A másik dokumentumfilm egy szlovák rapper és botrányhős életét mutatja be.

Az el nem készült Kincsem és más filmek: a Futottak még-kategória

Hallottatok már a Kincsem filmről? Nem arról, a másikról. Vagy a többi magyar filmről, amelyeket sajtóban beharangoztak és azóta semmi hír nincs róluk? Ezekből a filmekből (vagy inkább filmtervekből) mutatnék be hármat.

1. Kincsem: The Wonder Horse (más helyeken: Invincible)

A Herendi-féle Kincsemtől eltérően ez klasszikus kosztümös film lenne likeolás és Flour Tomi nélkül. Angol nyelven forogna. Bereményi Géza és Fonyódi Tibor forgatókönyvéből készülne, a rendező pedig Roger Christian lenne, akinek egyetlen nagy költségvetésű hollywoodi filmje nagyot bukott. Ez volt a Háború a földön, amely minden idők egyik legrosszabb filmjének címéért is versenyben van.

Szinte csak nagy nevű színészeket dobtak be trailerben korábbi filmjeikből vett jelenetekkel, de ezek szerint sem ez, se a magyar Seabiscuit történet nem győzte meg eddig a külföldi finanszírozókat. Filmalaphoz nem is pályáztak, nemzetközi produkcióban (orosz, német, amerikai és osztrák) képzelték el a filmet. A három évvel ezelőtt 20-25 millió dolláros költségvetésről beszéltek, amely jelentős orosz támogatásból állt volna legalábbis az orosz színész/producer Jevgenyij Geraszimov szerint, aki akkor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a filmet támogatja az elnöki adminisztráció, az orosz kulturális miniszter és az orosz filmalap is.

Mindenesetre Bereményi már elkészített egy Kincsem-színdarabot ló budgetből (tudom rettenetes, de adta magát) a Thália Színházban, amely tévés bemutatót is kapott.

 

2. It's Showtime Siberia!

Egy Csárdáskirálynő adaptáció lenne, I. világháborús háttértörténettel. Ennek egy kicsivel nagyobb esélyt látok a megvalósítására, már csak azért is mert adaptáció, ráadásul Kálmán Imre (Lehár Ferenc mellett) a nemzetközi színtéren is a legismertebb magyar operettszerző, Csárdáskirálynő pedig a legnépszerűbb darabja. Magyar munkacíme Túl az Óperencián és angol nyelven forogna. Természetesen itt is bedobtak sztárneveket a koncept trailerjükben.

A producerek 3 éve még egy fél milliárd forintos (2 millió dolláros) szándéklevelet lobogtattak a 15 millió dolláros büdzséhez (a Hollywood Reporter is írt róla), de Vajnáék utána jelezték, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, mivel még nem született döntés, csupán a film pályázat érkezett be. Tavaly szeptemberben megkapták a forgatókönyv pályázatra a pénzt, most áprilisban pedig újabb 1,5 millió forintot kaptak további forgatókönyv-fejlesztésre. Az írója Tasnádi István, az Aranyélet vezető írója. Meglátjuk.

Ez a közösségi gyűjtős próbálkozás (335 dollár jött össze!) ilyen nagy költségvetésű filmnél pedig -, ha tényleg igaz - remélem csak vicc volt a producerek részéről.

 

3. A nap szerelmese

Angol nyelven forgó Munkácsy Mihály életéről szóló film lenne. Elég sokat mondó, hogy a 3,3 milliárd forintból tervezett produkcióról nincs hír az öt évvel ezelőtt megítélt másfél milliós forgatókönyvfejlesztés óta. Forgatókönyvet Fonyódi Tibor írja, rendező Káel Csaba lenne.