Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Tényleg A szürke ötven árnyalata a legjobb erotikus film?

2018. február 09. - kis_kiraly

A jegypénztáraknál biztosan. Eddig csaknem egy milliárd dollárt hozott a stúdiónak, a három film 150 milliós költségvetéséből. És még csak a héten fog bemutatkozni a harmadik (minden bizonnyal az utolsó) rész.

Bevallom az első részt néztem meg, de az első félóráját lényegében végigröhögtem a bárgyú párbeszédek miatt. De tényleg ez lenne az egyik legjobb film ebből a műfajból? A tovább után három olyan filmet ajánlok figyelmetekbe, amelyek szerintem jobbak mint a fent említett trilógia. 

 

A titkárnő (Secretary - 2002)

1.jpg

Mielőtt még Maggie Gyllenhaal egy tiszteletreméltó nő lett volna, ebben a kis költségvetésű filmben mutatta meg, milyen az amikor egy színésznő tényleg egy naív és problémákkal küzdő karaktert alakít. Frissen felvett titkárnőként egyre közelebb kerül főnökéhez, a James Spader által alakította ügyvédhez (akit amúgy szintén Greynek hívnak!). Az ügyvédnek azonban van egy sötét oldala is. A filmhez tökéletesen passzol Angelo Badelamenti zenéje, aki anno a Twin Peaks ikonikus zenéjét is szerezte.

Nyitójelenet: Azt hiszem ez a kép mindent elmond. A jelenet után megjelenik a "Fél évvel korábban" felirat.

secretary.png

 

A film előzetese:

Érdekelés: 8/10

 

Szexterápia (The Little Death - 2014)

2.jpg

A magyar cím eléggé félrevezető, az eredeti cím angol szlengben orgazmust jelent. Szexről filmet forgatni meztelenség nélkül? Ezt az akadályt ugrotta át magasan ez az ausztrál fekete humorú vígjáték. A filmben egy utcában lakó különböző párok történetét ismerjük meg, akiknek különböző szexuális vágyai vannak. Néha olyan vágyak, amik létezésétől még mi is megdöbbenünk. És mégis a filmben a "legnormálisabb" ember az utcába frissen beköltözött szomszéd, akit a törvény kötelez arra, hogy a szomszédoknak elmondja, hogy korábban szexuális bűncselekményért ítélték el.

Nyitójelenet:  A megjelenő első párosból a férfi nyalja a barátnője lábujját. A láthatóan hosszú ideje együtt lévő párból a lányt azonban zavarja valami. A pasi a nő kérdésére válaszolva bevallja, hogy ő simán 10-est, sőt 20-ast is adna neki a tízes skálán. A férfi visszafekszik, de a barátnő nem hagyja magát ("- Not 'rate' me, rape me!")

the-little-death.png

A pillanat, amikor a pasi rájön az egybetűs különbségre

 

A film előzetese:

Értékelés: 8,5/10

 

A szobalány (The Handmaiden- 2016)

3.jpg

A koreai film egy, a 90-es években megjelent angol könyvön alapul, amiből a BBC is készített egy minisorozatot A tolvajlány (Fingersmith) címmel még 2005-ben. Ebben az adaptációban viszont a helyszín a japánok által elfoglalt Korea a második világháború idején. A történet maga flashback-ek sorozatából épül fel: egy árvaházban dolgozó koreai lány egy japán úrnőnél kap munkát. Valójában egy hozományvadász fickó jár közbe amiatt, hogy lány legyen ott cseléd. A férfi pedig azt a feladatot adja a lánynak, hogy férkőzzön az úrnő (aki emellett gazdag örökösnő) bizalmába és próbálja őt meggyőzni, hogy a férfi a legjobb választás számára. Azonban lassan a szobalány és az úrnő közben is kezd kialakulni valami vonzalom. És még nem beszéltünk a titkokat rejtő nagybácsiról....

Elképesztő film. A három részre tagolt filmben nem lehet tudni, hogy ki ver át éppen kit, miközben minden egyes  flashbackekel újabb és újabb információhoz jutunk, amelyekkel teljesen más világításban lájuk a korábbi jeleneteket. Emellett az operatőri munka is kiváló, maga az egész film gyönyörűen van fényképezve.

Értékelés: 9/10

Na most ti jöttök: ti melyik filmet ajánlanátok másoknak A szürke ötven árnyalata helyett ? Vagy Hollywood itt is a Number one? Esetleg a francia filmesek a dominánsak ebben a műfajban (lásd Adéle élete vagy az Új francia hullámba tartozó François Ozon bizarr filmjei). Vagy egészen Ázsiába kellene ehhez mennünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr3312243268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása