Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A tavalyi év legnagyobb hazai filmes sikerei a régióban (1. rész)

2018. január 28. - kis_kiraly

Tavaly ünnepelhettük a hosszú idő után feltámadt magyar filmgyártást a mainstreamebb, közönségcsalogatóbb filmekkel. A Kincsem és a Viszkis a 2011 óta lévő Vajna-filmes rendszer legnézettebb filmjei lettek és a Kincsem rendszerváltás óta lévő nézettségi listán is előkelő helyen szerepel. De vajon mi a helyzet a szláv szomszédainknál? Vajon születtek-e új nézettségi csúcsok? A következőkben a Közép-és Kelet-európai országok elmúlt évi legnézettebb hazai filmjeiből készítettem egy kétrészes összeállítást. Minden egyéb a tovább után.

Lengyelország

lengyel_1.jpg


1. Levelek a Mikulásnak 3 (Listy do. M 3)

A lengyel Igazából szerelem harmadik része. Az elmúlt 17 év legnézettebb lengyel filmje, átlépve a 3 milliós nézőszámot. A rendszerváltozás óta pedig a negyedik legnézettebb hazai film lett. Egy korábbi posztomban figyelmetekbe ajánlottam a korábbi részeket, mint nézős karácsonyi filmet.


2. Botox (Botoks)

Négy, egészségügybe dolgozó nő (sebész, szülész, mentős és egy orvoslátogató) életét ismerjük meg benne, akiknek az életük válságba kerül. Eközben megismerjük az egészségügy árnyoldalát is (visszaélések, hálapénz stb.).

Van egy angol feliratos korhatáros előzetese is (18+-as karikás!), de annak csak linkjét adom meg.


3. A szerelem művészete: Michalina Wislocka története
(Sztuka kochania: Historia Michaliny Wisłockiej)

Masters of Sex lengyel változata, csak itt mozifilmben: a film Michalina Wislocká-ról szól, aki a szexel kapcsolatos kutatásaival és a kiadott könyvével tabukat döntött le a vasfüggöny mögötti Lengyelországban.


Angol feliratos

 

A rendszerváltozás utáni legnézettebb lengyel filmek listája erre található.

 

Csehország/Szlovákia

cseh-szlovak.jpg


Csehország

Az Úr angyala 2 (Anděl Páně 2)

Igaz, hogy 2016 év végén mutatták be a karácsonyi mesefilmet, de tavaly is hozott nézőket. Több mint 1,2 milliós nézettséggel az elmúlt 21 év legnézettebb cseh filmje lett. A film szerint a Mennyországban egy angyal és az ördög összeveszik és a Tudás fájának az almája a Földre esik. Megpróbálják megkeresni, miközben különböző kalandokba keverednek és többek között egy kisgyereknek és az anyjának is próbálnak segíteni. Az utóbbi karaktert Kerekes Vica alakítja.

Cseh nyelvű, de zenés trailer

Szlovákia

1. Mindent vagy semmit (Všetko alebo nič)

2017 a legsikeresebb éve lett a szlovák filmgyártásnak. Kezdve ezzel a romantikus vígjátékkal, amelyben egy könyvesboltot vezető három embernek (2 nő, 1 pasi) a romantikus kalandjait ismerjük meg. Kicsit a Briget Jones-ra hajaz, csak itt a szlovák Bridgetnek van már egy kisgyereke is. A főszereplő színésznőt itthon az Olthatatlan című cseh miniből lehet ismerni.

 
2. A Vonal (Čiara)

Egy férfiről szól, aki csempészésből tartja fenn magát és a családját, azonban a szlovák-ukrán határon egyre nehezebb lesz a munka a Schengeni határzár miatt. Szlovák-ukrán kooprodukciós film.

Angol feliratos trailer


3. Emberrablás (Únos)

Az 1990-es évek elején játszódó politikai thrillerben a köztársasági elnök gyerekét elrabolják, és a szálak titkosszolgálathoz vezetnek. A film maga történelmi fikció, de nem nehéz párhuzamot vonni Szlovákiában, ugyanis a történet valós eseményeken alapul.

A rendszerváltozás utáni legnézettebb cseh és szlovák filmek listája erre található (cseh, illetve a szlovák)

 
Szlovénia/Bulgária

sloven-bolgar.jpg

Szlovénia

Hostar fogadó (Pr' Hostar)

Eredetileg egy websorozat volt, de a sikerre tekintettel mozifilmet készítettek belőle. A siker itt sem  marad el: a 2017-ben a szlovén Zimmer Feri az 1991-es szlovén függetlenné válás óta a legnézettebb hazai film lett.


Bulgária

1. Magaslat (Vŭzvishenie)

Az 1870-es években a Török Birodalom elleni bolgár szabadságharc idején két fickót egy fontos üzenet továbbításával bíznak meg. A bolgár netes reakciókból ítélve a műfaja vegyes. Dráma, vígjáték és szatíra egyben. Több mint 130 ezer nézővel az elmúlt hét év legnézettebb hazai filmje lett

Bolgár nyelvű, de pörgős trailer

2. Benzin (Benzin)

A bolgár Fast & Furious... nyilván kisebb költségvetéssel. Egy autóversenyző fickónak megölik a barátnőjét, sittre kerül és kiszabadulása után megpróbálja megbosszulni a nője halálát. Mindez egy autós gengszteres sztori köré építve. Egy kis szerepben még egy ismerős amerikai színész is feltűnik. Majd 100 ezres nézettséget hozott a mozikban

Bolgár nyelvű trailer, de kevés szöveg mellett vannak benne látványos autós jelenetek is.

 

A holnapi második részben a tavalyi ukrán és az orosz filmsikereket veszem szemügyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr713607703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása