Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Csoda a... kosárlabdapályán

2017. november 10. - kis_kiraly

Világraszóló győzelemtől volt hangos a sportvilág 1980-ban, amikor a téli olimpián az amerikai jégkorongosok megverték a szovjet válogatottat, amely a legutóbbi négy olimpiát megnyerte. Mindezt egy főiskolásokból álló csapattal, úgy hogy korábban ők is kikaptak a szovjet válogatottól. Az utolsó másodpercbeli tévékommentálás ("Do you believe in miracles?!") az amerikai sportkultúra részévé is vált. Több filmet is forgattak belőle. A legismertebb a 2004-es Csoda a jégen Kurt Russell főszereplésével.

Most viszont az oroszok mutatnak be év vége előtt egy, a sporttörténelemben számukra kedvesebb mérkőzésről szóló filmet. A nemzetközi forgalmazásban Going Vertical címet kapó mozifilm az 1972-es szovjet kosárlabdacsapatról szól, amely legyőzte a müncheni olimpián a döntőben addig veretlen amerikai kosárcsapatot.

going-vertical.jpg

Mindkét meccs természetesen nem volt mentes a rivalizálásról, pláne hogy mindkettő a hidegháborús környezetben zajlott. A kosármeccs viszont kifejezetten paprikásan fejeződött be:  a bírók kétszer is visszafújták az utolsó másodpercekben a mérkőzést. Mindezt tetőzve a harmadik nekifutásra a szovjet csapat kosarat is szerzett, amivel megnyerték a mérkőzést és az olimpiát.

Kíváncsi leszek, hogy az orosz filmnek vajon milyen lesz a nemzetközi fogadtatása. Illetve, hogy vajon hogyan fogja feleleveníteni az utolsó másodperceket a film. Előzetes (sajna felirat nélkül) a tovább után.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr8613231025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása