Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnézettebb helyi filmek Európában (7.) - Magyarország

2015. március 27. - kis_kiraly

Más országok mozilátogatottságai ezen a címkén elérhetőek.

Lakosság: 9,95 millió

(2012-es adat)
Évi összes nézőszám: 9 millió 490 ezer
Mozinéző egy lakosra tekintve: 0,95
Termek/Mozik száma: 382 terem / 161 mozi

Helyi filmek piaci részesedése: 1,2%
Amerikai filmek piaci részesedése: 92%

A magyar filmet 200 ezres nézőszámtól már sikeresnek lehet mondani. Nem beszélve azokról filmekről, akik már megugorják a 300 ezres lécet is.

A listában szereplő alkotásokról:

- Több, különböző nézettségi listák vannak különböző évtől számítva. Gyakori volt jegymanipulálás a magas nézettség elérés miatt, vagy éppen az olcsóbb/ingyenes vetítések legutóbbi magyar filmes rendszerben a nézőszám utáni támogatás miatt. Ha minden idők leglátogatottabb magyar filmjét néznénk, akkor a Mágnás Miska lenne 9 millió 877 ezer nézővel. Itt található egy hosszabb indexes írás a különböző magyar mozis látogatottságokról.

csinibaba.jpg

Timár Péter közönségfilmes nagy dobása a félmilliós nézőszámot elérő Csinibaba volt

- Három Herendi Gábor-film (Valami Amerika 1-2., Magyar vándor) és két Divinyi Réka-rendezés (Szabadság, szerelem, Csak szex és más semmi) szerepel a listában.

miniszter_felrelep.jpg

A legnézettebb magyar film Ray Cooney színdarabjának (Out of Order) mozifilmes változata

- A két legdrágább magyar film is a listában van: a Sorstalanság (2,5 milliárd Ft - 6. hely) és a Szabadság, szerelem (2 milliárd Ft - 2. hely)

A filmtámogatási rendszer összeomlott, kevés film készült, amelyek alacsony nézőszámot produkáltak. Az újra felállítás óta a legnézetebb filmek:

- Kincsem a rendszerváltás óta mindenképp a legdrágább magyar film lett, költségvetése több mint 2,8 milliárd Ft volt.

- Amíg Európa más országaiban divat a remake készítés (lásd a skandinávok egymás között, vagy olasz-spanyol-francia trió egymás sikeres filmjeiről készít remake-t), nálunk talán most volt ilyen előszőr a BÚÉK című filmmel, amely az olasz Teljesen Idegenek hazai változata

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr307279583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása