Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

A legnézettebb helyi filmek Európában (6.) - Csehország

2015. március 27. - kis_kiraly

Más országok mozilátogatottságai ezen a címkén elérhetőek.

(2019-as adatok)
Lakosság:
10,7 millió

Évi összes nézőszám: 18,3 millió
Hazai filmek nézőszáma: 4,9 millió
Termek/Mozik száma: 523 terem / 281 mozi

Hazai filmek aránya: 26,5%

USA-beli filmek aránya: 60%
EU-beli filmek aránya: 11,8%
Egyéb: 1,6%

Érdekes megnézni, hogy a magyarhoz hasonló nagyságú cseh piacon jóval népszerűbbek a hazai filmek. Az utóbbi két és fél évtized legnézettebb magyar mozifilmjének (A miniszter félrelép) 662 ezres nézőszáma sem lenne elég a cseh Top20-ba kerüléshez.

Forrás: www.mkcr.cz, www.udf.cz

A listában szereplő alkotásokról:

- A cseheknek három Oscar-jelölésük és ebből egy Oscar-díjuk van (Kolja). Korábban csehszlovák film hatszor volt jelölve, ebből kétszer kaptak (Üzlet a korzón - 1965, Szigorúan ellenőrzött vonatok - 1966)

kolja.jpg

A rendszerváltás idején az örök agglegénynek egyszer csak egy orosz fiúcska nevelésében is helyt kell állnia. A film besöpörte a Golden Globe és az Oscar díjat is.

- Jan Svěrák négy filmmel képviselteti magát a legnézettebb filmek között (Kolja, Csereüvegek, Sötétkék égbolt, Általános iskola).

svet.jpg

A II. világháborús Sötétkék égboltban szlovák pilóták harcolnak az angolokkal szövetségben. A "cseh Pearl Harbour" több mint 1 millió nézőt vonzott a cseh jegypénztárakhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr587279577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása