Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Közép-kelet-európai Fábry Sándorok

2014. november 23. - kis_kiraly

(Határainkon kívül is készítenek beszélgetős műsorokat. Ezzel a poszttal azt szeretném bemutatni, hogy kik a régióban jelenleg a helyi Fábry Sándorok/Letterman-ok/Jay Leno-k. Most a közép-kelet-európai talkshowkat vettem szemügyre. Bevallom, egyik nyelvet se bírom, így csak a Google Translate-re hagyatkoztam. Ahol lehet olyan videókat szúrtam be, amely nyelvtől függetlenül könnyen megérthető.

(A poszt puszta kíváncsiságból született. Ha a lista nem is teljes, talán a kommentekben is lelhettek újabb tippeket. Ha nem, így jártam. Az ukrán tévés műsorok nincsenek benne, miközben az ország a régió legnagyobb tévés piaca a tévés háztartást tekintve.)


Lengyelország

Kuba Wojewódzki - Kuba Wojewódzki

kuba-wojewodzki-stracil-prace-28296_l.jpg

A műsorvezető nevével futó lengyel talkshow az egyik legnézettebb a lengyel piacon teljes és a fiatal nézők között is. Számomra a "helyi Csiszár" benyomását keltette, kinézetre mindenképp. Csak helyi hírességek szerepelnek a műsorában. 2002 óta van beszélgetős show-ja, 2006-ban váltott csatornát, mindkettő kereskedelmi volt. Eleinte heti kétszer adták, majd áttértek a heti egy adásra.

kuba_wojewodzki_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg


Szlovákia/Csehország

Neskoro večer - Peter Marcin

peter mancin.jpg

Én csak egy friss szlovák talkshow-t találtam, amit idén kezdett el adni a köztévé. Most ősszel indult el, a műsorvezető korábban az egyik korábbi sikeres szlovák szitkomnak a szereplője volt.

sk.jpeg

 
Uvolněte se, prosím / Show Jana Krause - Jan Kraus

jan-kraus-posviti-priste_image_620x349.jpg
A műsorvezetőnek 2004 óta van műsora. Első talkshow-ja a cseh köztévében volt 2010-ig, azóta a Prima TV-ben vezeti a nevével fémjelzett műsort. Egy időben az egyik szlovák tévé is átvette, most nem tudom azóta mi a helyzet.

cz.JPG
Itt egy videó a régebbi talkshowjából, amiben Kabir Bedi a vendég. A magyar nézők a Sandokan sorozatból ismerhetik. Az interjú angol tolmáccsal folyik, ezért merem ide berakni. Az interjú 15:50-től kezdődik.

 
Všechnopárty - Karel Šíp

karel sip.jpg

Cseh köztévén futó talkshow., heti egy adással. 2005 óta megy. Itt egy Szlovákiában élő magyar színésznővel, Kerekes Vicával készült interjút linkelnék be. Ugyanis van egy kis magyar intermezzo is az első másfél percben. A videó itt található. Az elején reklám van, de pár másodperc után át lehet ugorni.

Karel Sip_studio.jpg

 

Magyarország

Esti Showder/ Fábry - Fábry Sándor

Fabry_Sandor.jpg

1998 óta, már 16 éve van műsoron, bár mióta az m1-re került, szinte "eltűnt" a médiából a műsor nézettségét tekintve. Az alig két évet élt DTK Show -, amelyet D. Tóth Kriszta vezetett, - idővel a köztévén megverte nézettségileg (vagy a Fábryé csökkent le, ugye ez nézőpont kérdése).

fabry-sandor_studió.JPG


Esti Frizbi/Frizbi - Hajdú Péter

Hajdú Péter.jpeg

Talkshow, amely inkább a bulváros sztorikat próbálja bemutatni. A műsor 2006-ban indult először az ATV-n Esti Frizbi néven, majd egy ideig a Story TV-n ment, végül a Tv2-n kötött ki, bár ma már - részben a Szulejmán sorozat miatt - csökkent a nézettsége.

frizbi_studió.jpg

 

Kasza! - Kasza Tibor

kasza-tibor.jpg

El is felejtkezdtem erről a talkshowról, amely a Super Tv2-n megy. Országos adón biztos nem élne meg a műsor, de a kisebb Tv2-es adón hozza a csatornaátlag feletti nézettséget. 2013-ban indult és már a harmadik évadát tapossa.

kasza.jpg

 

Voltak más próbálkozások is, de Hajós András Magánszám talkshow-ja a Tv2-n csak nyolc adást élt meg, majd rövid ideig ment heti háromszor a Viasat3-an a Késő este Hajós Andrással műsor. Volt Szulák Andreának is egy beszélgetős showja szintén a Tv2-n Szulák show címmel. Legutóbb Sebestyén Balázs-Vadon Jani páros próbálkozott (Vundersőn és Zuperszexi), de a Morning Show rádiós párosát vagy inkább a műsor körítését nem kedvelték meg a nézők.

Románia

Román talkshow-k böngészése alatt akkora kulturális sokkhatás ért, amiből még most sem tértem magamhoz.

Különböző televíziózási régiókat különböztethetünk meg. Míg az eddig felsoroltak az úgynevezett közép-európai (német) televíziózási mintát követik, addig a román a mediterrán/latin mintát, ahol a főműsoridőt zenés, varietészerű műsorok és telenovellák jellemzik (ez jellemző többek között az olasz és a spanyol televíziózásra is).


Az eddigiekhez képest eléggé eltér a beszélgetős műsorok típusa és a körítése is. Élénk színű stúdiódíszlet, hatalmas kivetítők és osztott képernyők itt megkerülhetetlen kellékei a talkshow műfajnak. A felsorolt műsorok mind élőben mennek, időtartamuk másfél-két órás(!). Végigböngészve én kétfajta román talkshow-t különböztettem meg:

1) Az egyik a politikai-társadalmi jellegű talkshow (a román weboldalak legalábbis talkshow-ként hivatkoznak rá). Körülbelül úgy kellene elképzelni, mint nálunk például az Este című műsort, de a stúdióbeszélgetés egy nagyobb díszletben zajlik, sokszor hatalmas kivetítőkkel körülvéve.

rom_pol_show.jpg

Van vagy másfél tucat ilyen "talkshow", a nézettebbek jelenleg az Antena 3 hírcsatornán vannak, közülük a legnézettebb a Sinteza Zilei nevű műsor Mihai Gadea műsorvezetésével. Majdnem mindennap késő este látható.

Gadea.jpg


2) A másik fajtát talán bulvár talkshowknak lehetne nevezni. Hasonlítanak az olasz/spanyol szórakoztató műsorokhoz: élénk színek, hatalmas kijelzők, beszélgetés közben osztott képernyők, csinos lányok feltűnése, sokszor "exkluzív" riportok, néha zenés bejátszások. Nincs a klasszikus értelemben vett talkshow felépítés: monológ, első vendég második vendég, a végén zenei előadás. Itt a műsor elején elmondják mi várható az aznapi műsorban és hívják is a vendége(ke)t.  A vendégek lehetnek ismert celebek vagy ismeretlen emberek is saját történeteikkel

La Maruta - Cătălin Măruţă

catalin-maruta.jpg
A legnézettebb román adón, a Pro TV-n megy hétköznap hétfőtől csütörtökig, a műsorvezetőnek korábban Happy Hour néven volt hasonló műsora. Délután 17:30-től kezdődik.

La Maruta.png


Acces Direct - Simona Gherghe

Simona-Gherghe1.gif
A második legnézettebb román adón, az Antena 1-en megy hétköznap 17 órától. Közel hasonló nézettséggel megy a két műsor.

antena 1 - acess.JPG

Osztott képernyő a négyzeten


Un show păcătos - Dan Capatos

dan-capatos1.jpg


Szintén az Antena 1-en megy, de késő este 11-től.

Un_Show_Pacatos_0003_1cd8f68376.jpg


Wowbiz - Mădălin Ionescu és Adelina Pestriţu

wowbiz_host.jpg


A két nagy mögött egy kisebb csatornán (Kanal D)  futó bulvár-talkshow. Férfi-nő páros vezeti, hétköznap hétfőtől csütörtökig este fél 11-től. Ahogy belenéztem, itt gyakran élnek a rejtett kamerás felvétellel majd annak szembesítésével is.

wow biz_1.jpg

Kisebb balhé azért elő-előfordul

 

Remélem legalább egy kis áttekintést nyújthattam a környékbeli talkshow-k felhozatalából. Ahogy nézem környéken is hasonló a helyzet, mint idehaza a felhozatalt tekintve. Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr46925219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felcsutisuttyo 2014.11.24. 09:19:37

Hogy ez a Kacsa Picsa Szájú mennyire undorító az önmutogatása, megjelenése....borzasztó. CSAK A GAZDAG APJA FIZET A TV2 NEK hogy ott vezethessen műsort valakivel....
A dalai is szarok voltak...(ha nem csinált volna milliós pénzért az apja klippeket , sehol nem lett volna)....Közepesen énekel, szarul vezeti a műsort, mert minden megszólalása magáról szól......JA ÉS RONDA A KACSA PICSA SZÁJA....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.24. 09:33:25

hát ha a többi is olyan, mint a három magyar igazság akkor nagyon szar a helyzet...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.11.24. 09:59:10

Én a román Catalin műsorait néztem párszor, amíg volt műholdam.
Emberközelibb, vidámabb műsornak találtam a magyar beszélgetős műsorokhoz képest.
Fábry műsora egyedülálló szerintem, igazi profi koreográfiája van, és nagyon színvonalas. Színvonalasabb, mint Jay Leno műsora, amelyet évekkel ezelőtt az NBC-n (vagy CNBC-n?) nézegettem.
Fábry az isten!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.24. 12:03:27

Azért óriási különbségek vannak ezekben a műsorokban. Pl. a kaszaféle szarok egyáltalán nem arról szólnak, hogy akkor most beszélgessünk el valakivel, ismerkedjünk meg velük - persze viccelődve, szórakoztatva - hanem... nem is tudom mi a célja az ilyeneknek.

Fábry műsora sem erről szól. Régebben talán igen, ma már nem.

"Fábry az istenit!"

KopaszMercis 2014.11.24. 12:05:19

Hogy lehet ezt a ripacs komcsi ciganyfattyu fabrit egy lapon emlegetni Lenoval?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.24. 12:11:35

Peter Marcin "a műsorvezető korábban az egyik korábbi sikeres szlovák szitkomnak a szereplője volt."

1. Ezek szerint legalább vannak sikeres szlovák szitkomok. Nálunk ilyen nincsenek, nem is lesznek. Mi csak a külföldi szitkomokat szeretjük.

2. Marcin nagyon ismert szinész és parodista, nagyon sokáig volt Any Krausszal egy paródiaműsora.

Bicepsz Elek 2014.11.24. 12:24:43

@Hoppácska:
Ezekben a kereskedelmi TV kben mind csak licencelt musorok mennek. Semmi sem eredeti csak magyaritott. Az Arpa Attila ezt is jol leirta.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.11.24. 14:36:33

@Hoppácska: Én őt a Susedia(?)-ból ismertem, ahol szlovák és egy magyar házaspár él egymás mellett, és ott ő játszotta a szlovák férjet.

KopaszMercis 2014.11.25. 23:43:49

@kis_kiraly:
Hát nem kicsit sajnállak, ha te a Fábri féle fingós szaros izzadtságszagú bohóckodást talk shownak nevezed...

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.11.26. 14:52:03

@KopaszMercis: Én rég nem követem Fábry-t (interjúi is elég nyögvenyelősek), de a műsorának ez a műfaja.

KopaszMercis 2014.11.27. 00:00:54

@kis_kiraly:
Hát amennyiben a fábri műfaja a tóksó ennek a műfaja akkor rok zene:
www.youtube.com/watch?v=Pw8sNoodIDk
süti beállítások módosítása