Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Nagy európai tévés díjátadók

2014. szeptember 10. - kis_kiraly

Egy hét múlva rendezik meg a második legnagyobb tévés díjátadót Európában, a Rose d'Or-t. Magyar gyártású tévéműsorokat nem jelöltek, de egy  Bartók Rádió-beli műsorral (Operamesék röviden) a közmédia is ott van a jelöltek között (teljes lista a jelöltekről). A héten pedig újabb magyar jelölések születtek a Prix Europa-n.

Valójában azért született meg ez a poszt, mert az utóbbi években jó pár magyar siker született a nemzetközi tévés fesztiválokon. Elég csak Osvárt Andrea, Ónodi Eszter vagy éppen az On The Spot monte-carlo-i sikerére gondolni. Egy posztban megpróbáltam összeszedni vajon milyen más neves tévés fesztiválok léteznek (elsősorban Európában), amelyek a figyelem középpontjába emelhetnek, egy, addig általunk még nem ismert tévés produkciót. Esetleg egy újabb kedvencre is lehet találni.

Valójában két nagyobb (tévés sztárokkal is teletűzdelt) nemzetközi tévés díjátadó van a kontinensen.

MONTE-CARLO-I TELEVÍZIÓS FESZTIVÁL

festival_montecarlo_logo.png

Mióta:1961
Helyszín: Monte-Carlo, Monaco
Ismertető: Manapság a legnagyobb nemzetközi tévés sztárokat felvonultató televíziós fesztivál Európában. Nyilván nem kell látványos díjátadóra gondolni, mint az Emmynél az amerikaiak esetén. Itt egy hangulatvideó a legutóbbi fesztiválról, a fanatikusoknak pedig 2 órás díjkiosztóról erre lesz videó,
Web: http://www.tvfestival.com/


ROSE D'OR

rose_d_or_logo.jpg

Mióta: 1961
Helyszín: korábban Montreux és Luzern, Svájc, de ma már nincs állandó helyszín
Ismertető: A másik nagy európai tévés díjátadó. A tulajdonos Ringer pénzügyi átstrukturálások miatt 2011-ben nem tartotta meg, majd a jogokat az EBU vette meg, és tavaly már ők rendeztek egy szolidabb díjátadót Brüsszelben. Idén Berlinben lesz és ahogy tavaly, idén se lesz dráma kategória. Itt megnézhető a 2010-es svájci rendezésű, itt pedig a tavalyi "fapados" (immár EBU-s rendezésű) díjátadó összefoglalója.
Web: http://www.rosedor.com

Innentől pedig inkább a konferenciák, előadások, fórumok, szakmai viták, tévés vásárok, workshopok dominálnak.


PRIX ITALIA

Prix-Italia.gif

Mióta: 1948
Helyszín: Torino, Olaszország
Ismertető: A legrégebbi tévés fesztivál. Tévés, rádiós és webes kategóriák vannak.
Web: http://www.prixitalia.rai.it

PRIX EUROPA

Prix Europa.jpg

Mióta: 1987
Helyszín: Berlin, Németország
Ismertető: The European Broadcasting Festival szervezi. Hasonlóan itt is tévés, rádiós és online kategóriákban osztanak díjakat.
Web: http://prixeuropa.eu/home

FESTIVAL INTERNATIONAL DE PROGRAMMES AUDIOVISUELS (FIPA)

logo-fipa.png

Mióta: 1987
Helyszín: Biarritz, Franciaország
Ismertető: Dráma, sorozatok, dokumentumfilmek, riportok, művészeti alkotások fesztiválja
Web: http://www.fipa.tv/?lang=en

INTERNATIONAL EMMY AWARDS

iemmy_logo.jpg


Mióta: 1969
Helyszín: New York City, USA
Ismertető: Primetime Emmy-vel szemben erről azért kevesebbet hall az ember. Itt díjazzák a külföldi tévés produkciókat, illetve azokat az amerikai produkciókat, amikben legalább 50%-ban nem angolul beszélnek.
Web: http://www.iemmys.tv

Vannak olyan tévés rendezvények, amelyek inkább a konferenciákra, fórumokra és/vagy tévés vásárra helyezik a hangsúlyt (Edinburgh Nemzetközi Televíziós Fesztivál - Skócia, Banff Világ Média Fesztivál - Kanada, MIPTV, MIPCOM, NATPE), illetve olyan fesztiválok, amelyeket adott műfajú produkcióknak rendeznek (lásd Arany Prága Fesztivál, amely egy zenei és művészeti tévés műsorokat felvonultató fesztivál).

Létezik az is, hogy mozifilmeket indítanak tévés kategóriában vagy tévéfilmeket filmes kategóriában. Előbbire jó példa a Nemzetközi Emmy-díjas Tetovált lány, ahol a mozifilmeket minisorozatra vágták, vagy éppen a magyar kooprodukcióban készült Aglaja, amely tévéfilmként indult Monte-Carlo-ban. Utóbbira pedig A berni követ tévéfilm, amelynek a rendezője legjobb elsőfilmesként harmadik helyezést ért el egy montreal-i filmes fesztiválon. Nyilván ekkor jóval több fesztiválra lehet eljutattni a tévés produkciókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr886676155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása