Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Eurovízió és a nézettség

2014. május 09. - kis_kiraly

A poszt első része (az Eurovízió történetéről) itt található.

„Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált.” A hivatalos sajtónyilatkozatban pedig világszinten 170 milliós nézettségről írnak.

A médiában ehhez hasonló infókat lehet olvasni az Eurovízióról. De vajon tényleg így van? Több mint 100 millió néző nézi minden évben a dalversenyt? Ennek (is) próbáltam utánajárni.

Rövid háttértörténet: 1996-ban már olyan sok ország indult el, hogy előselejtezőt kellett tartani (elődöntőket csak 2004-ben kezdtek el rendezni), amely során kiesett a német versenydal. Nem volt mit tenni, a szabály az szabály: német versenyző nélkül ment le abban az évben a verseny, miközben a németek EBU-n keresztül fizették az azévi rendezés egy részét. Az EBU próbálkozott később azzal, hogy a több éven át sikertelenül szereplő országokat egy évre jegelte, hogy más országok is szerepelhessenek.  Ezt a szabályt váltotta fel végül 2000-ben a Big Four (A Nagy Négyes: Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország) intézménye, garantálva azt, hogy az EBU legnagyobb hozzájáruló országai ott legyenek a döntőben. Így nem esik meg ismét az a szégyen, hogy nem jut egy nagy EBU-tag a legnagyobb EBU rendezvény döntőjébe, valamint -, és ez legalább olyan fontos szempont - a döntőre hozzák magukkal a tévénézőiket is. 2011-ben visszatértek az olaszok is, így Nagy Ötössé bővült a kör.

Ahogyan a magyar kereskedelmi televíziók úgy a külföldiek is szeretik kozmetikázni a számokat, a közszolgálatiak úgyszintén. A több mint 100 milliós nézettség valójában 65-70 millió, legalábbis Európában. A döntők nézettsége nézőszámban:

2008: 64 millió       2009: 73 millió    2010: 69 millió
2011: 70 millió       2012: 63,9 millió  2013: 54,6 millió

Ennek megállapítása úgy történik, hogy az EBU a rendezvény után bekéri a nézettségi adatokat a résztvevő csatornáktól, majd az összesítést publikálja. Volt rá példa, hogy a török nézettség nem érkezett be, ekkor egyszerűen az előző évi török nézettséget adták hozzá az aktuális évi összesítetthez.

Az összesített nézettségeket az Eurovíziós oldalról szereztem. Ezek sajtónyilatkozatok, ennek megfelelően kell kezelni. Viszont a nyugati országok nézettségéről már részletesebb és pontosabb adatokat tudtam szerezni.

Az első ábrán a nagy országok nézőszámának arányait lehet látni a teljes nézettséghez képest (klikkre külön ablakban megjelennek a grafikonok). Csalókának tűnhet a kép, de főleg a második ábrán látszik, hogy a teljes nézettség több, mint 40%-át a négy nyugat európai ország adja (kisebb olasz és francia nézettségre lesz magyarázat később). A jelmagyarázatban a „többi ország” a további részvevő 30-35 ország összesített nézettségét jelenti.

osszes1.gif

A teljes nézőszám megoszlása egyes Big Four/Five ország és a többi ország között 2008-2013-ban

 

osszes2.gif

A teljes nézőszám megoszlása Big Four/Five (kék) és a többi ország (piros) között százalékosan 2008-2013-ban

2009-es arány azért volt kisebb a Nagy Négyesnek, mert Oroszországban tartották és sok orosz nézte a műsort (csak Oroszországban 7,5 millió), ami jelentősen megdobta a teljes nézettséget és a megoszlás arányát is.

 

Eurovíziós nézettség a Big Five tekintetében

Azért írok róluk külön, mert ők állják a rendezés jelentős részét. Rosszabb nézettségi sorozat esetén több nagy ország távolmaradása idővel a show végét is jelentheti (ahogy történt a 2 évet megélt Eurovision Dance Contest esetén). Természetesen ugyanez igaz fordítva is: egy jobb nézettség évekig a műsoron tarthatja a műsort.

A következő grafikonon az egyes csatornák teljes nézettségének változását lehet megnézni 2007 és 2013 között. Azt meg kell jegyezni, hogy olyan tévéműsorról beszélünk, amelyet évente csak egyszer sugároznak, így figyelembe kell venni az idővel  változó média körülményeket is (pld. a növekvő számú kábelcsatornákat), amelyek természetesen hatással vannak a műsor nézettségére. Ettől függetlenül azért bizonyos trendek leszűrhetőek az adatokból.

csatornankent.gif

Egyes csatornákon Eurovíziós döntő nézettségének alakulása 2007 és 2013 között

 

Ahogy látszik, az évenkénti sugárzás miatt eléggé hektikus nézettségek vannak.

BBC One : Kiemelkedik a majd 10 milliós nézettségű 2011-es év (ekkor volt a Blue együttes) és a majd 9 milliós 2007-es (egyszámos, egyalbumos(?) Scooch popbanda szerepelt).

Das Erste: Nyilván kiemelkedik a két nagy oszlop. Egyik a győztes év a németeknél, a második pedig a rendezés éve.

La 1: Spanyoloknál is volt egy év amikor több, mint 9 millióan nézték a versenyt ekkor a spanyolok egy humorista-zenészt küldték ki, valamint a 2012-es versenyt, amikor Top10-ben zárt a spanyol ballada.

Láthatóan kisebb a nézettség francia és az olasz csatornák esetében, mivel a második számú csatornáikra rakják az Eurovíziós döntőt. A franciáknál az elnevezéssel ellentétben tényleg második számú közcsatorna (az elsőszámú France2 után), mert az 1-est a nyolcvanas években privatizálták.

France3: Patrica Kaas elég húzónév volt a franciáknak hogy leüljenek a döntő elé 2009-ben, illetve a korzikai akcentusú francia ballada esetén 2011-ben. Eddig hozta a kb. 4 milliós nézőszámot, bár tavaly a vele egyidőben ment francia Voice megverte nézettségben.

Rai2: Amíg az olaszoknál 10 milliós nézettségeket ér el a sanremo-i verseny (a Rai1-en), addig a kisebb csatornán az Eurovízió alig észrevehető nézettséget produkál. Hozzájárulhat az is, hogy nem a sanremo-i győztes dalt és előadót küldik ki, hanem a zsűri által kiválasztottat. Mondjuk történetesen tavaly a későbbi győztest választotta ki a zsűri, de ez is csak egy enyhe növekedésre volt elég. Most a zsűri helyett a tavalyelőtti győztest kérték fel (természetesen egy új dallal), hogy képviselje az olaszokat.

UPDATE: 2014-es adatok
BBC One: 8.79m (41.9% SHR)
Das Erste: 8,96m (34,7% SHR), 14-49: 4,48m (41,9% SHR)
La 1: 5,14m (35,2% SHR)
France3
: 2,57m (13,6% SHR) - az este 3. legnézettebb műsora. A Voice finálé megint elverte őket (6,15m)
Rai2: 1,75m (8,77% SHR)

UPDATE2: Az eddigi nézettségi adatok a Nagy Ötösről ide gyűjtöttem össze 

De hogy tényleg mennyire sikeres a műsor, azt egy országon belül nem(csak) a nézettség jelzi. Nyilván több nézőt lehet elérni Németországban, mint mondjuk Spanyolországban. Ezért a lenti ábra mutatja meg azt, hogy az adott nemzeti csatorna a saját piacán milyen nézőarány (SHR) mellett közvetíti a műsort.

share.gif

Egyes csatornákon Eurovíziós döntő közönségarányának alakulása 2007 és 2013 között


Megjegyzés: észrevettem, hogy a brit nézettség esetén Digitalspy-on és a BARB (ott ők végzik a nézettségmérést) oldalán különbőzőek az adatok (vagy beleveszik a time shiftes nézőket vagy a felvezető műsort, nem tudom). Végül ügy döntöttem, hogy a nézettségeket a BARB oldaláról, a SHR-eket pedig a Digitalspy-ról szedem le. Mivel az összehasonlítás csak azonos típusú adatok között történik (SHR-t SHR-el stb.), ezért ez megengedett.

Az látható, hogy a vizsgált 2007-2013-as időszakban a spanyoloknál a legnagyobb a nézőarány (átlag majd 39%-os SHR). Ha a németek két kimagasló nézettségét (és share-jét nem számítjuk) akkor a brit közönségarány (35,2% SHR átlag) alatt lennének (32,6% SHR átlag). De beleszámítva viszont 36,3% SHR az átlag. A francia és az olasz nyilván más téma: második számú csatornákon 21,5% illetve 7,7% SHR-t hoztak átlagosan.

De hogy jön ki mégis legalább 100 millió néző?

Úgy, hogy döntőhöz az EBU hozzászámolja a két elődöntő nézettségét is.

A nagy csatornáknak is kötelezően egy elődöntőt le kell adni, mert az egyik elődöntőben ők is szavaznak. A számukra nyilván kisebb érdeklődésre számot tartó adást egyik kisebb csatornájukon adják le (BBC Three, Einsfestival, La 2, Rai 4). Az elődöntőnket körülbelül 20-20 millió ember nézi. Két alkalommal közölték adatokat is: 2010-ben 20,3 és 18,9 millió, illetve 2012-ben 19,4 és 19,6 millió néző.

Európán kívül Ausztráliában is adják egy kis nézettségű csatornán (SBS). Nem élőben, de főműsoridőben (péntek-szombat-vasárnap este). Tavaly 751 ezres nézettséget mértek a döntőben, de nyilván ez siker a kis csatornának.

Hozzáadva az akkori döntő számaihoz már "nagyjából" kijön a 100 milliós nézettség. Bár kétségkívül tavaly is már csökkent a döntő nézettsége, részben a törökök távolmaradása miatt.

Minden egyes évben egy rosszabb szereplés után felszólalnak emberek az Eurovízió ellen nyugaton is. Sőt, ilyenkor a politikai életben is téma lesz. Utána lecsillapodnak a kedélyek. Egy biztos: szombaton még lesz Eurovíziós Dalfesztivál.

Források:

angol: BARB (nézettség), Digitalspy (közönségarány)
német: Quotenmeter
spanyol: FormulaTV

Részletes adatok (továbbá olasz és francia linkek) a mellékelt Excel-táblában erre lesz .

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr956143994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása