Minden, ami média (és ami nem, az is)

Minden, ami média (és ami nem, az is)

Kritika a Médiatanács által támogatott tévéfilmekről

2013. november 01. - kis_kiraly

A közcsatorna elég mostohán bánt az idei tévéfilmjeivel, mégis pár szavas kritikát talán megérdemelnek. Megjegyzés: ahol pontoztam, próbáltam nem külön magyar és külön amerikai mércével pontozni. A film címekre kattintva a film adatlapját tekintheted meg.

Pillangó: Móricz-adaptáció. Nagyon lassú folyású film. Célszerű lenne mai nézők számára ezeket a filmeket már pörgősebbre vágni, én legszívesebben bealudtam volna már a 10. perc után. Hirtelen a Hofi Gézás Rózsa Sándor-paródia jutott eszembe, mikor a magától evidens dolgokra még egyszer rákérdeznek (- Azé? - Azé.- Azé? - Azé, azé, azé!!!).

2/10


A legyőzhetetlenek: Titkon reméltem, hogy titkos befutó lesz az idei felhozatalban, de sajnos csalódnom kellett.
Egy baráti társaság szlovén evezőstúrára indul. Az elején megemlítik, hogy egyik ismerősük nemrégen meghalt egy ilyen kiránduláson, majd a társaságban az újonc srác megírja a saját titkos fogadalmát egy noteszba, amit korábban mindenki megtett már a korábbi túrákon... Erre egy bagatel életmentő szállal szúrják ki a szemünket. Simán azt hittem hogy az évekkel ezelőtt felrakott előzetes után itt hullani fognak az emberek - oké, ezt délután 12-es karikával adták -, de ettől a filmtől jóval többet vártam.
A szlovén vízeséses táj, a fényképezés rendben volt, a kissé gyökér túravezetőt alakító Szabó Simon jó választás volt.

De maga a tévéfilm 3/10.


Berosált a rezesbanda: Ifjúsági film, ennek ellenére az m2-s premiert megelőzte egy nappal m1-es. Nem számított, mert botrányos volt a nézettség mindkét csatornán
(m1: 70 ezer, m2: 90 ezer).
Próbáltam nem felnőttszemmel nézni a filmet (kliséket vártam benne), ennek ellenére kissé csalódás volt maga a film. Nem tudom, hogy a fiatalokat zavarta-e, hogy maga a film kissé zavaros volt a cselekmény idejét tekintve: ősrégi Ikarusz busz, még mindig bujkáló szovjet katona - nem tudtam eldönteni mikor is játszódik a  film. (vajon a mai kicsiknek mit jelent(het) ma egy szovjet katona?). Látszott a magas költségvetés, de maga a történet kissé bagatelre sikerült. Na de nem is én voltam a célközönség, ezért nem is szeretném pontozni.


Hőskeresők: Kellemes meglepetés volt. Alapból húzza az ember a száját, ha meghallja azt a szót, hogy filmszatíra, de ez egy nagyon jól összerakott, élvezhető tévéfilm.
90-es évek elején játszódik, egy amerikai turista tér be egy kis település kocsmájába. Édesapja sorsáról érdeklődik, akinek a repülőgépét 1944-ben lelőtték. Miközben a polgármester - persze valutáért cserébe - segít az amerikainak, egyre másra derülnek ki dolgok az amerikai édesapjáról és annál inkább kényes témává válik a falu egyes emberei számára (beleértve a polgármestert is). A másik szál pedig a Stohl András alakította mesterember, akinek amellett, hogy az apja gyárból hazavitt munkagépét akarják visszavenni, az ő apja is érintett volt az amerikai apja ügyében.
Ami nagyon jó volt benne, hogy a készítők próbáltak figyelni apróságokra is (pld az akkori, nem vékony nyakú sörösüvegekből ittak a kocsmában) és nemcsak megelégedtek egy tévéhíradó bejátszásával az elején.
Maga tévéfilm elgondolkodtató is egyben hogy mit is várt az akkori magyar ember a rendszerváltástól. A szereposztás kifejezetten jó volt. Úgy tűnik Stohl-t mindig megtalálják ezek a kicsit keményebb, erőszakosabb karakterek. Egyáltalán nem vált a film hátrányára.

7/10


Szabadság különjárat: sztori röviden: három fiatal 1956 nyarán az egyik belföldi légijáratot eltérítik és nyugatra szöknek. A film nagy része a repülőben játszódik, ezért kissé kamaradráma-jellege van az egésznek. Beszélgetéseikből megismerjük a repülő utasait és az ő háttértörténetüket is. Mindezen ellenére cseppet se unatkoztam az alig 1 óra alatt. Kétségkívül kihoztak mindent az alacsony költségvetésből, amit lehetett. Bár nyilván kissé fura volt látni, hogy a repülőgép - a gépeltérítés után - ugyanarra zöld területen.szállt le, mint ahonnan felszállt.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr995597978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása